Confused Productions
With True Faith (2008)
Nos, én a nagykanizsai Teurgiát kb. 2005 óta ismerem, ha emlékeim nem csalnak, egy a Voodoo Club falai közt lezajlott koncerten láttam őket először. Elnézve a mostani tagságot, megjegyezhető, hogy bizony az évek során változások történtek a zenekar soraiban: Czirják Csaba átadta helyét Somogyi Ádámnak, aki így énekes, illetve gitáros is egyben. Ne menjünk bele, hogy jobb-e így, de mindenképpen más.

A Teurgia első kiadványai enyhén szólva sem mutattak olyasfajta jeleket, hogy erről a zenekarról még egyszer elismerő sorok jelennének meg a sajtóban. Ezt az állítást nagyjából a Mors Tua Ero EP-ig helyénvalónak érzem, de a Vég útján (2006) megjelentével a banda presztízse valamelyest felértékelődött. S lássunk csodát, 2008-ban már egy korrekt megszólalású (magyar mércével erősnek nevezhető) korongot tett le az asztalra a Teurgia. Álljon hát példaként minden kezdő zenekar előtt, hogy egy zenekar kitartással bármit elérhet. A Teurgia nem sértődött meg az negatív, sok esetben lehúzó kritikákon, hanem megfogadta a tanácsokat. A pozitív irányú változás pedig azt gondolom, a külcsín és a hangzás terén is szembetűnő.

A lemez profilját tekintve sokkalta mást sugall számomra, mint az eddigi Teurgia lemezek, lévén a booklet és a dallamvilág egy teljesen más megközelítést prezentál. Eddig főleg az okkultizmus, a sötétség dominált. A With True Faith-en emellett hangsúlyt kapnak a pogány és viking témák, előtérbe kerül a germán mitológia és az olyan ősi harcos erények, mint a becsület és a patriotizmus. Ezeket az eltérő motívumokat világszerte ötvözik zenekarok, én pedig azokat tartom tiszteletben, akik ezt a fajta zenét elhatárolják a black metaltól és egyszerűen pogány metalnak, vagy akármi másnak nevezik.

A zenekar javára szóljon, hogy a korábbi Teurgia kiadványokhoz képest ég és föld a különbség, szóval mindenki bátran közeledjen a zenekarhoz, akinek bejön a pagan metal. Másfelől, a dicséretek mellett még mindig van hova fentebb lépnie a nagykanizsai társaságnak, úgy látszik náluk az idő múlása kisebbfajta csodákra képes.

Teurgia_With_True_Faith_2008
Kiadó:
Stílus:
Pagan Metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Intro
2.In the Gate of Battles
3.Decay
4.Hold Your Hammer
5.Mors Tua Ero
6.Pagan Vision
7.Hearth Of North
8.With True Faith
9.Among Graves
10.Outro
11.Dunkelheit
Írta:
Infam
2008. május 13., kedd
Facebook:
volcano 2008. május 15., csütörtök, 19:56
volcano
Csatlakozott:
2007. november 13.
Hozzászólások: 27
Egy hazai lapban is olvastam a Teurgiáról kritikát és ott azt irták, hogy legalább nem kell attól tartani, hogy az albumon ismerõs dolgokat hallanánk. Ezért én eleve pozitiv hozzállással hallgattam meg az albumot és nem csalódtam. Más magyar együttesek is törekedhetnének hasonlóra, mert számomra már elég fárasztó visszahallgatni a Malevolent Creation, Dimmu, és különbözõ külföldi folk témákat (csak hogy néhányat említsünk persze) egy az egyben 'magyar verzióban'. Nekem tetszik amit csinálnak.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render