Thokkian Vortex / Aetherius Obscuritas
The Saturnine Alliance (2007)
Túlzott ritkaságnak nem mondanám, ám elvétve jelenik meg olyan jelentősebb nemzetek közötti split, amely kapcsán magyar érdekeltségről beszélhetünk. Az utóbbi idők legdominánsabb ilyen hozományaként talán a Hunok/Bilskirnir megosztott lemezét (2007 február) tudnám említeni. Augusztusban pedig megjelent a The Saturnine Alliance, avagy a norvég/amerikai Thokkian Vortex és a magyar vonatkozású Aetherius Obscuritas fekete szövetsége.

Nos, a norvég Ancient-öt nem szükséges hosszasan ismertetni, a black metal valódi aranykorában léptek ők is a színre. 1995-ben pedig belépett Lord Kaiaphas, akinek jellegzetes vokálja és zenei ötletei révén az Ancient nevet szerzett magának. Kaiaphas 1998-ban kilépett az Ancient-ből, s egyúttal visszavonult a feketefém szcénától is.

A Thokkian Vortex pedig Lord Kaiaphas visszatérését fémjelzi! Már eléggé hiányzott ez a vokál, én megőrülök tőle, de ezzel mások is így lehetnek. A Thokkian Vortex nem zsiger black metal műfajilag, a gitár is csak elvétve kapcsolódik a zenei testhez. Amihez módfelett tehetsége van Kaiaphas-nak, az úgy vélem a muzikális negatív impulzus gerjesztése, afféle misztikus hangulatot áraszt a zene a temérdek kiegészítő hangeffekt révén. Volt szerencsém Lord Kaiaphas egyéb, a metal határait csak nyomokban súrló ,,hobbiprojektjeibe" is belehallgatni, így mondhatom, hogy minden kommersz klisét nélkülözve hitelesebbek azon szerzeményei, mint a legtöbb agyonerőltetett, hangulattalan és egysíkú bm zenekar produkciója. Szóval én üdvözlöm Lord Kaiaphas rezignáns korszakának végét, érzek még benne annyi spirituszt, hogy hozzátegyen a mai stagnáló zeneáradathoz. ,,It's the return of evil and darkness"!!!

Az Aetherius Obscuritas-t Arkhorrl idézte meg anno 2002-ben, azóta sajátságos trónban foglal helyet ez a zenekar a hazai színtéren. A lemezen szereplő két zenekar ,,tagsága" egyébként meglehetősen jó viszonyban áll egymással, Kaiaphas és Arkhorrl sötét szövetségének eredménye ez a norvég-magyar split. Az AO minden egyes lemezen tágítja a zenei sprektumot, ég és föld általában a különbség két soros lemez között. Olyan szempontból hiteles ez a dolog, hogy sok zenekar évekig ugyanazt a stílust pedzegeti, ami világos, hogy beszürküléshez vezet az esetek túlnyomó többségében. Arkhorrl pedig mindig újít, nála nem létezik két hasonló dallam. Kezd kiforrni a maga stílusa a bandának, a The Sneering Hunter c. dal erre jó példa, hiszen a Dissection-re emlékeztető technikás zene helyenként irdatlan tempóváltásokkal párosul. Az Idegen Tollak sem altatódalnak íródott, a megbúvó dallamok és harmóniák szélsebes témákból állnak össze. Ezen a ponton érdemes a szövegekre jobban figyelni, semmi kecskebaszással egybekötött öngyilkosságról nincs szó, ehelyett tartalmas sorok kerültek a bookletbe. A másik pozitívum a hús-vér dobos, ami régóta hiánycikket képezett, de szerencsére ez is megoldodott. Az utolsó nóta, a The Chivalry Of Temple pedig a két frontember sátáni szövetségének legádázabb része, hiszen itt duettben hányják a fekete halált. A zene is egyedülálló, nekem mindközül a legjobban tetsző darab.
A görög kiadó nem tett rossz lóra, hallgassa meg mindenki!
Thokkian_Vortex_Aetherius_Obscuritas_The_Saturnine_Alliance_2007
Kiadó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.The Funereal Winds Beckon My Return
2.Huginn And Muninn In The Realms Of Mist
3.Sneering Hunter
4.Idegen Tollak
5.The Chivalry Of Temple
Írta:
Infam
2007. október 6., szombat
Facebook:
Aetherius Obscuritas - MMXV (2015)
Kritika, Xhavael @ 2015. augusztus 12., szerda, 00:09
Aetherius Obscuritas (single) - Az utolsó hangos ének (2013)
Kritika, Nagaarum @ 2013. június 21., péntek, 10:39
Aetherius Obscuritas - Ventus (2012)
Kritika, Infam @ 2012. május 11., péntek, 21:47
Aetherius Obscuritas - Black Medicine (2009)
Kritika, Infam @ 2010. február 3., szerda, 14:39
Aetherius Obscuritas interjú
Interjú, Infam @ 2009. november 9., hétfő, 15:54
Night Visions II.
Koncertbeszámoló, Infam @ 2009. április 27., hétfő, 22:39
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.028 seconds to render