MMXV (2015)
Az Aetherius Obscuritas a black metalos pályafutásom legelejétől lohol mellettem, hogy hallgassam, szeressem, mert jó lesz az nekem. Őszintén: sokáig eleve a zenekar neve ingerelt, aztán láttam a Maradok c. szám klipjét, amivel elkönyveltem, hogy ez picit gyermekded így. Teltek-múltak az évek, az A.O. pedig kinőtte magát, egész pofás színpadi megjelenése lett, élőben veszett jók lettek. Mostanra ott tartok, hogy igen…az A.O. egy kifejezetten igényes magyar black formáció. A most tárgyalandó, MMXV névre keresztelt black-löket ez év februárjában érett be, azonban legjobb tudomásom szerint már évek óta készül az anyag. 2002 óta ez a hetedik nagylemez, összesen 7 vadonatúj, illetve egy ráadás tételt tartalmaz.

Albumdesign tekintetében nagyon szépen összerakott a cödö, a szétrobbanó fejű cilinderes úrtól kezdve a borítón egészen a korong díszítéséig. A dalszövegeket szimpla fekete háttérrel kaptuk, fehér betűkkel, ergo ebben túl sok kötekednivaló nincs.

Pofátlanul és mindenfajta totojázás nélkül indul el a nesztelen jön az éj, egy lazán tipikus blacker „UH” képében. Kisebb visszafelé játszott monológot is kapunk, tempólassítás és fülbemászó dallamok szintén feltűnnek. Hamar beköszön ismételten a kellemes kis blast beat-es darálás. A gitártémák már itt hallani, hogy elég komolyak, pont annyira bonyolult, amennyire kell. Magyar a dalszöveg, ami lehet, ellenérzéseket szül sokakban, köztük bennem is, itt viszont szerencsére találó és kreatív a szövegvilág is. Kissé vészjóslóbb már a Tiszta ruhákat szennyező korom. A dalszöveg a legelejétől szép tisztán kivehető, bár gyanítom ez köszönhető a príma minőségű felvételnek is. Szintén veszélyesen gonosz és komor témával támad a Csorba. Nagyon átjött a picit vontatott témából az az elemi sötétség, ami csöpögve kell, hogy kibugyogjon a black nótákból. A gyorsabb tételek kedvelőinek kedvez a Méreg, ahogy visszavezet minket az intenzívebb fekete fém bugyraiba. Kellemesen sikoltó károgásokat hallottam, amihez néhol picit menetelősebb tempó társul. Megint máshol frankó kis ritmustörések vannak beiktatva,, hogy aztán váratlanul teljes intenzitással szakítsa az agysejteket. A vége felé csipetnyi Bornholm-os/Dissection-ös életérzést is kapunk, pár pengetés erejéig.


A Bezárt Világban előkúszott egy meglepően jó kis basszustéma, kellemes szinti, fülbemászó, majdhogynem vers jellegűen szép dalszöveg is. Blast beat, frankó témák… továbbra is jellemzőek.

Az anyag egyetlen angol címmel- és szöveggel ellátott anyaga a Truth is a liar. Nagyon himnusz szagú volt számomra a periodikusan visszatérő refrénnel, mely a szám címe is ugyanakkor. Gonosz, picit lassabb tétel ez, azzal a profizmussal eljátszva, mely kell azért ebben a műfajban egy hiteles zenekarhoz.

Komolyan mondom, ez a Viktor úr egy zseni a számcímeivel és szövegeivel… gyakorlatilag ez adja ki az A.O. mostani varázsát számomra. A Térképet rajzol az idő tolla egy újabb gyorsan induló, tempós kis szösszenet. Váltakozik a gyors blast beat-es téma, illetve a néhol beköszönő, átvezető szagú lassabb pengetgetés, ismét csak néhol katonásan menetelős hatású témákkal. Az anyag utolsó tétele lenne ez, amennyiben nem kaptuk volna meg bónuszként Az utolsó hangos éneket is, amely már tiszteletét tette a 2013-as, ugyanezen névvel ellátott single-en. Ismét csak egy gyorsabb nóta ez, nagyon jól összerakott, hangulatos témákkal. Visszhangosított sikoltások, blast beat… minden megvan, ami kell. A minőség ugyanaz a jóféle, amit végig hallani lehetett.

Úgy érzem, nem unatkoztam az anyag hallgatása közben, szerencsére ez pedig a legvégéig megmaradt. Nem monoton, nem túl nagy darálás, nem unalmas, pont jó az egész, ahogy van. Viktor úr zseniálisan kialakította az Aetherius Obscuritas-t, mint ikont. Én csak gratulálni tudok a gyönyörű anyaghoz, aki pedig megteheti, azonnal szerezze be!



Aetherius_Obscuritas_MMXV_2015
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Nesztelen jön az éj
2.Tiszta ruhákat szennyező korom
3.Csorba
4.Méreg
5.Bezárt világ
6.Truth is liar
7.Térképet rajzol az idő tolla
8.Az utolsó hangos ének
Írta:
Xhavael
2015. augusztus 12., szerda, 00:09
Facebook:
Ossuaire - Premiers chants (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 12:41
This Gift Is a Curse - A Throne of Ash (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 3., szerda, 18:39
Ethir Anduin - Loneliness of My Life (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Feretrum - In the Eternal World (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 2., kedd, 10:51
Ode - To The Lucanian Forest (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 1., hétfő, 16:14
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render