Promo 2008 (2008)
Nos, ha név nem is de a logó igencsak emlékeztet a nagykanizsai Mélypont-éra, ennek oka, hogy a két zenekar egy s ugyanaz, csak ezzel az igencsak hasonló hangzású névvel megtarthatták a logójukat is részben, és természetesen nem változott semmi se hatalmas mértékben, azért mert nemzetközi vizekre szeretnének evezni. Erre meg is van minden esélyük, hiszen a Csósztokon lenyomott buli extrém és intenzív egyaránt volt, mintha csak a mai divatos metalcore vagy éppen deathcore brigádok halálos csapásait szemléltem volna. Éppen ennek a bulinak apropóján kerül sor (Hali a kezembe nyomta) erre a 2 számos promó anyagnak a górcső alá helyezéséről. A srácok 2001 nyarán kezdtek bele a Mélypont-ba, és szószerint ott is ragadtak egy ideig, hiszen rengeteg tagváltáson mentek keresztül, végül 2006-ban megjelent az első anyag Pusztításra ítélve, majd egy évvel rá az Utolsó remény. Mindkét korong szerzői kiadásban látott napvilágot, s ha külsőségek terén igen, de hangzás szempontjából nem voltak túl szerencsések. De beszéljenek helyettem ők:

Májusban stúdióba vonultunk és felvettünk két új nótát angol szöveggel. Felmerült, hogy ha a szövegek angolul íródnak, akkor a zenekar nevét is meg kell változtatni, főleg ha külföldre is el akarjuk juttatni. Mivel a Mélypont angol megfelelője, már foglalt volt és nem akartunk egy teljesen eltérő nevet választani, úgy döntöttünk, hogy a promóciós célra készülő cd Mpoint néven fog megjelenni. Nem egy true metal név, de legalább a régi logó is megmaradhatott kis változtatással és valószínű, hogy még ilyen néven nincs zenekar sehol.
A felvétel után súlyos problémák merültek fel, elsőként Dani az év végi vizsgái miatt lemondta az utat, majd kiderült, hogy nyert egy hollandiai ösztöndíjat és szeptembertől nem tudja folytatni velünk. Aztán Szilárd is kijelentette, hogy különboző okok miatt ő sem tudja tovább intenzíven vállalni a zenélést, ezért közös megegyezéssel elváltak útjaink. Viszonylag hamar sikerült Szilárdot pótolni Árvai Attila személyében, aki korábban a Taste My Pain zenekarban gitározott és egy fiatal, lelkes, nagyon tehetséges srác és úgy érezzük, hogy nagyon jól jártunk vele. Dani a júliusi Rockmaratonig marad velünk, azt követően már végleg elköszön a zenekartól. Van már jelöltünk a helyére, de egyelőre még nem állíthatjuk biztosan, hogy ő lesz-e az utódja, de amint kiderül, egyből nyilvánosságra hozzuk.
A most felvett promóciós anyagunk két nótát tartalmaz Deadness és Land Of The Sheep címmel. Ez a felvétel is a SoundBox Stúdióban készült és itt már tényleg elégedettek vagyunk a hangzással, és úgy érezzük, hogy ez a két szám már tényleg tükrözi az igazi stílusunkat, és megmutatja, hogy milyen irányban haladunk tovább. Ezek a dalok egy igazi közös munka eredményei, mivel a próbákon alakítottuk ki a végleges témákat és mindenkinek benne van a saját elképzelése.
A közeljövő tervei között szerepel egy videóklipp forgatása, amit még a nyáron szeretnénk megvalósítani a Land Of The Sheep nótához, továbbá szeretnénk kiadót találni és minél több koncerten játszani. Magyarországon egyelőre még Mélypont néven szerepelünk, de valószínű, hogy előbb-utóbb elhagyjuk majd…„

A hangzást most már valóban nem érheti támadás, azonban az új névvel és koncepcióval elvesztették azt a régi ízt, ami tetszett bennük, műfajilag az Utolsó remény-t leginkább thrashcore-nak tartottam, míg ez a két új szám inkább deathcore, amiben szerepet kap a metalcore illetve thrashcore és néhol még a Slayer (Riba elengedhetetlen alapjai) marta második generációs thrash is. Nagyon érezni, hogy egyről a kettőre szeretnének jutni, s mivel a környéken már kellően ismertek, így a nemzetközi színtér meghódítása van tervben. Erre ha nincs is meg minden esélyük, de nem is halott ügy - hiszen a promó közel 10 perce erős és húsbavágó, intenzív zenét takar, ami rettentően változatos és vagy 5x komplexebb, mint a régi számok. Én mégis kicsit fenntartásokkal fogadom a változások előszelét, hiszen sokkal jobban tetszettek a régi nóták. Azzal egyedinek tűntek a sok ma próbálkozó csapat között (holott korántsem volt hatásoktól mentes), míg az új dalok teljesen beállnak a jelen divat pillérei közé. Őszintén megvallom, nekem a szombathelyi Embers zenéje is addig tetszett igazán, amíg a thrashcore féle kezdetekben süppedtek, amikor előkerültek a metalcore és melodikus death metal vonalak - durván megutáltam őket, ma meg nem kapcsolok hozzájuk semmit, egyszerűen nem hallgatom a korongjaikat, hidegen hagynak – hiába lettek technikásabbak. Az Embers párhuzamot amúgy nem véletlenül hoztam elő, hiszen a kanizsai srácok arra a dobos barátomra utaltak fiktíven, aki maga is zenélt még a szombathelyi formáció kezdetén - s éppen a metalcore dolgok miatt hagyta ott őket.
Hazai színtéren az Embers és az új Mélypont (akarom írni Mpoint) is kibaszott erősek és húzós fém brigádok, de a nemzetközi mércékkel nézve semmi igazán nagy extrát nem mutatnak fel, nem esélytelenek, de nem is mérvadó a siker. Nem mennék bele ennek a két dalnak a komolyabb elemzésébe, Hali magyarul durvábban énekel, számomra emberibb, mint az angol, de közben meg is értem őket, hogy lépni akarnak, mert az egyhelyben topogás egy csapatnak se tesz jót.

Az Mpoint szép kis hibridet alkot, melyben a jelen legdivatosabb vonalán át, a HC, régi thrash metal megtalálható, építkező, hirtelen váltásokkal és csodálatos szólókkal operálva, amiben szerepet kap a metalcore is, de a legerősebb jelző számomra velük kapcsolatban a hibrid deathcore. A gyökereiket soha sem fogják levetkőzni, ahogy a nyelvi kohézió is visszaköszön, egy kis suttogó magyar szöveget kaphatunk el a Deadness elején (ez a kis textus, pedig az első magyar szövegemlék, a kultikus Halotti beszéd és könyörgés – amit már nem egy csapat ellőtt, többek között példának okáért az oaklandi ipari förmedvény, a G.G.F.H. (aki így jobban érti; Global Genocide Forget Heaven) a Plaster Christ című dalukban, igaz azt tragikus sorsú Latinovits Zoltán szavalja). Mivel zárhatnám a kritikát? Talán azzal, hogy sok sikert a jövőre nézve, remélem megtalálják a végső tagságuk, és lesz beszámoló is a fesztiválról!

MPOINT_Promo_2008_2008
Kiadó:
Stílus:
Hibrid deathcore
Értékelés:
 
Pont
: 8.3 / 10
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Deadness
2.Land of the sheep
Írta:
haragSICK
2008. július 1., kedd, 21:35
Facebook:
haragSICK 2008. július 3., csütörtök, 14:42
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
haragSICK 2008. július 3., csütörtök, 08:54
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
A srácok hamarosan elkészítik a myspace oldalukat és ott garantáltan kinn lesz a két új dal, meg elméletileg a honlapjukra is felkerül a dolog. Majd figyelgessed a híreket itt, vagy néha nézz rá a Mélyponton vagyunkra!
shematics 2008. július 2., szerda, 14:41
shematics
Csatlakozott:
2008. június 27.
Hozzászólások: 5
Erre kíváncsi lennék...
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render