Utolsó Remény (2007)
Ami azt illeti, feladta a leckét a nagykanizsai székhelyű banda. A már 2001-ben indult csapat igen agresszív és komplex muzsikával próbálja magára vonni a hallgatók és a szakma figyelmét, és ha meghallgatod az "Utolsó remény" címmel ellátott első nagylemezüket, amelyet saját kiadásban eresztettek a nagyvilágra, talán Te is az áldozatuk leszel. Miről is pötyögök? Lássuk csak!
A site-hoz elküldött cd kiállása elsőore megnyeri az ember tetszését. A front mondjuk még nem árul el semmit a zenéről, meg én jobban szeretem a grafikusan megjelenített borítókat, de ne legyek már telhetetlen. A tokot széthajtva egy matricázott lemezt találunk, egyszerű logo-albumcím felirattal, mögötte pedig belső borítóval. És ami nagyon fontos, megtaláljuk a szövegeket is szépen, sorban ahogy kell. Piros pont.
A debütanyagot a "Félálomban" nyitja egy jó kis felvezető résszel, majd Beyond-os és Clawfinger-es ízekkel amolyan HC/metal egyveleget alkotva, amiben nekem a rappelős ének nem tetszik. Ezen mindenképpen dolgozni kell még, mert könnyen elriaszthatja a hallgatót a lemez további megismerésétől. Márpedig van még itt mit hallgatni!
A "Mással vagy" ugyan elég sokszor hallott kezdéssel indul, ám a későbbiekben a jóféle reszelést egy ötletes refrénnel feldobják a srácok. Az első szóló sem rossz, mert legalább van és az utána következő kiállásnál egy pillanatra a Mekong Delta ugrik be. Aztán még egy szóló, ami viszont telitalálat! Miért nem csinálnak több ilyet? Ki érti? A végét viszont elszabják a dalnak, nem kicsit, nagyon. Förtelmes ahogy lekeverte valaki a dalt. Hangmérnök úr!!!
A "Hatodik érzék" kezdő effektjei tetszenek, a Beyond hasonlóság megint beugrik. Amolyan metalcore ügyesen, közepes szólóval, a végére egy állat riffel. Az "Elveszett vagyok" hirtelen vágódik be, ami jó nagyon és afféle death metal szerű hangulatot hoz magával, majd hirtelen egy power metal riffet death-es és rappes énekkel tolnak. Idegen, de tetszik. A Celtic Frost és az Obituary neve ugrik be néha. Na, nem a fos befejezésről, ez sajna többször előfordul a lemezen. Az "Összedolt minden" egy igazi vadállat dal. Dallamos zúzda olyan együtténeklős részekkel, ami nagyon bejött, több ilyen kéne. Koncerten tuti favorit, mert elég rövid ahhoz, hogy végig tudd ugrálni, meg elég gyors, hogy ne férjenek a közeledbe táncolni vágyók.
Az ezt követő "Hol vagy ember?" már megintcsak a 90-es évek death metal hangulatát hozza vissza, jó váltásokkal és egy Slayer-ízű szólóval. A negatívuma, hogy kicsit soknak érzem a dalba pakolt váltások számát és nagyon nehezen fejezik be a dalt. Ám jól kapcsolódik a "(...)" jelzett kis instrumentális prüntyögéshez, ami szépen zárja az előző 6 dalt.
A lemezen megtaláljuk még a korábban már kiadott, de itt újrafelvett formában hallható "Ha a Démonok jönnek..." című dalt, ami a Nagykanizsa Demons Amerikai Football Klub hivatalos indulója. Egy amerikai stílusban megírt felvezetőt is csaptak az elejére, amitol nekem viszkethetnékem támadt, de jól illeszkedik a dalhoz. A zene pedig nagyon eltalált. Kár, hogy nem tudom beleélni magam egy futball-indulóba, különben ez lenne a legjobb dal az albumon. A Demons játékosai is részt vettek a felvételnél és ha ilyen jól megy a foci is, mint az együttkiabálás, akkor valszeg bajnokok lesznek.
A lemezt "A másik part" koncert verziója zárja. Ezt először nem értettem aztán rájöttem, hogy nem koncertfelvételről va szo, hanem a dal koncerten játszott verzióját rögzítették a stúdióban. Jóféle kiállásokkal meg törésekkel tűzdelt dal, fasza riffeléssel, ismétcsak a Slayer szellemében készült szólóval. A végére még valódi koncerthangulatot is tudtak varázsolni, bár kicsit nehezen akaródzik abbahagyni már megint a zenélést.
Mit mondhatok el összességében a Mélypont első anyagáról? Hogy a rosszul megválasztott énekhang a mondanivaló rovására mehet, ezen mindenképpen sürgősen javítani kellene. Erős, izmos dalokat tudnak írni, de a sallangot, az elcsépelt és ezerszer hallott, játszott riffeket meg kell próbálni elkerülni. Ezt persze az idő megoldja, hiszen egy elsőlemezes csapatnál még korai lenne a teljes egyediséget elvárni. A fentebb említett csapatokat csupán hasonlításképpen írtam, semmiképpen nem negatívumként. Ha az ember a hatásokat is megismeri, akkor sokkal többet fog talán mondani egy adott muzsika.
Angol szövegkörnyezettel is meg lehetne próbálkozni, mondjuk tesztként egy dalt már angol nyelven megírni és nem a már meglévők közül átírni egyet. Szóval sok munka áll még a fiúk elott, de mindenképpen megéri majd a sok beklefeccölt óra, ha másért nem, akkor az együttzenélés öröméért.
Én ennél azért többre tartom a csapatot. Minden elismerésem az Övék, büszkék lehetnek a munkájukra! Gratula!
Melypont_Utolso_Remeny_2007
Kiadó:
Stílus:
Metál
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Félálomban
2.Mással vagy
3.Hatodik érzék
4.Elveszett vagyok
5.Összedolt minden
6.Hol vagy ember?
7.(...)
8.Ha a Démonok jönnek...
9.A másik part (koncert verzió)
Írta:
maniac
2007. szeptember 27., csütörtök
Facebook:
Csóstock II - 2008. június 28. - Nagykanizsa - Csónakázó tó
Koncertbeszámoló, haragSICK @ 2008. július 31., csütörtök, 18:30
MPOINT - Promo 2008 (2008)
Kritika, haragSICK @ 2008. július 1., kedd, 21:35
Mélypont - Pusztulásra Ítelve DEMO (2006)
Kritika, NorthWar @ 2006. október 21., szombat
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render