Önharckép (2011)
A Salvus zenekar 2008-as bemutatkozó lemezével elég jó barátságot kötöttem. Nem mondom, hogy hibátlan volt, voltak gyermekbetegségek, de ez természetes is, azt hiszem. Azért már ott is éreztem egy nagyjából kialakult stílusvilágot, s az olyan dalok, mint a 6 lépés vagy a Hazavár jól berögzültek. Most, hogy az új lemez megérkezett, s készültem az ismertető megírására, jó érzéssel kaptam elő a Minden kezdet albumot.

 

Most itt az Önharckép címet kapott CD, s azt rögtön megállapíthatjuk, hogy feljebb léptek egy-két lépcsőfokot. Az meg dicséretes, hogy a lemezt szabadon letölthetővé tették jó minőségben. Reméljük, lesznek azért CD vásárlók is, mert véleményem szerint az anyag megérdemli, hogy gyűjteménybe kerüljön.
Szóval a friss Salvus lemez nagyon eltalált. Valahogy sikerült azt az arányt eltalálni a dalokban, ami ahhoz kell, hogy kellően zúzós, de dallamos legyen, valamint a megjegyezhető refrének sem hiányoznak. Ráadásul kellően változatos is lett az anyag. Igazából mintha az én ízlésem szerint készült volna.

A klipes Ketten egyedül jó kis vonszolós, bólogatós téma.Kicsit kilóg a sorból az Üzenet, nekem a dal elején a kissé gépies, pattogós hangzás a korai Bonanza Banzai egyes dolgait juttatta eszembe. De ettől függetlenül vagy pont ezért is tetszik.
A szövegek intelligensek, melyek kellően maiak, naprakészek, s lazán (lásd a lemezcím) kapcsolódnak is. Van párkapcsolati téma (Ketten egyedül), lélekboncolgatás, de társadalomkritika is (Koszorút fejekre, Nem volt hiába) bőven. Ráadásul az énektémák is kellően változatosak, nem elcsépeltek, viszont jól megjegyezhetőek.


Összességében egy nagyon jól megírt, változatos, sok stílusból merítő, de ebből saját hangzásvilágot kialakító albummal rukkolt elő a Kokavecz András (gitár), Pötörke Zoltán (ének/basszus), Zsákovics Gergely (dob), Varga Krisztián (gitár) felállású kvartett. A lemez elkészítésében segítségükre volt még Igor (Remorse, Mytra), aki a samplerek és digitális effektek terén tett sokat a dalokhoz, valamint Mácsai Milán (ének).
Aztán elévülhetetlen érdeme van a kiváló hangzás kialakításában Vári Gábor (Dystopia) hangmérnöknek is. Így kell szólnia egy lemeznek.

Mindenképp szeretném még megemlíteni, hogy mekkora a fejlődés az énekdallamok, vagyis inkább annak tekintetében, hogy igen kiérlelt, kidolgozott témákkal rukkolt elő Zoli. Az előző anyagon itt-ott fellelhető volt néhány helyen, hogy a dalszövegek kissé sűrűek voltak, azaz az énekdallamokkal, illetve a zenével nem volt teljes az összhang. No az Önharcképnél ezt a hibát nem követték el.

Ez nálam mindenképp az idei év egyik hazai csúcsprodukciója. El kell csípnem a bandát élőben.

Salvus_Onharckep_2011
Kiadó:
Stílus:
modern metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Amikor elfordulsz
2.Noé ébredése
3.Nem volt hiába
4.Üzenet
5.Ketten egyedül
6.Koszorút fejekre
7.Szörny a tükörben
8.Festékre vászon
9.Utolsó szó jogán
10.A hídépítő
Írta:
9000Sanyi
2011. március 17., csütörtök, 22:55
Facebook:
Redrum 2012. augusztus 10., péntek, 18:00
Redrum
Csatlakozott:
2012. március 5.
Hozzászólások: 453
Na, a Salvust kifejezetten szeretem én is, bár nekem a Minden Kezdet a 9, ez pedig inkább 8. A legjobb magyar aktív zenekarnak csak a Thy Catafalque miatt nem mondanám, bár ha jobban belegondolok akkor a legutóbbi Subsribe is veri.
bahon 2012. augusztus 10., péntek, 08:35
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Válasz Nagaarum üzenetére:Kiváló lemez valóban. Asszem ez egy ritka találkozás számunkra kedves Mozdony Úr! (L)

(yes)

Nagyon bízom benne, hogy egyszer megnézhetem őket élőben is!
És egy kis pletyka: hamarosan megjelenik egy 3 számos EP csupa magyar slágerfeldolgozással, amit egy videoklippel karóznak meg; de már íródik az új lemez is!
Nagaarum 2012. augusztus 9., csütörtök, 23:04
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz bahon üzenetére:

Még most is a legjobb, ma is aktív csapatnak tartom őket "hunhonban".
m/


Kiváló lemez valóban. Asszem ez egy ritka találkozás számunkra kedves Mozdony Úr! (L)
bahon 2012. augusztus 9., csütörtök, 22:58
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Még most is a legjobb, ma is aktív csapatnak tartom őket "hunhonban".
m/
bahon 2011. március 18., péntek, 15:30
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Huhhh, nagyon jó lemez lett ez, tisztelt Salvus! (yes)
Nekem valahol a Black-Out és a Story között van, mindkettőből táplálkozik, de egyikre sem hasonlít.

"Haverok között szigorúan terjesztendő" kategória! (8)

És külön köszönet az önzetlen terjesztésért! Szerintem a koncerteken megtérül majd.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render