Halj meg és nagy leszel! (2010)
Hamarosan elköszön közönségétől a 66 éves Földes László, alias Hobo, és zenekara, a fele annyi idős Hobo Blues Band. A búcsúkoncerteken (2011. február 11-12.) a HBB „klasszikus” felállása fog színpadra lépni, vendégként pedig besegít a „nagy öregeknek” Madarász „Madi” Gábor gitáros is, aki az utóbbi időben Hobo szerzőtársa volt.


Ezen apropóból jelent meg tavaly év végén a Halj meg és nagy leszel! című greatest hits, aminek a hanganyagát, dalait Hobo válogatta össze. Nem mondhatnám, hogy szakértő vagyok HBB-ügyben, de anno a szakdolgozatomban is írtam róluk, mint egy korszakos zenekarról, a „Fekete Bárányok” egyik képviselőjéről. Lehet, hogy túlzásnak fog tűnni, de szerintem ezek a bandák (HBB, P. Mobil, Beatrice) zenéjükkel, szövegeikkel, lázadásukkal, szabadságvágyukkal rést ütöttek a kommunizmus falain!
Kevés olyan dalszövegírót tudnék mondani, mint Hobo, aki a legtöbb nótát intelligens, kritikus, cinikus, fanyar humorú, sokszor vers-értékű szövegekkel látta el.
Az, hogy mennyire tekinthető énekesnek, már más tészta…
Én inkább performernek mondanám.
Számomra ő egy olyan előadó, mint világhírű „mormogi” társai: Leonard Cohen, vagy éppen Nick Cave. Bár én elvagyok antihangjával és énekstílusával, de valószínűleg nem véletlen, hogy azok a kedvenc HBB lemezeim, amelyeken a zseniális blues-torok Bill Kapitány is megrezegteti hangszálait.
Szerencsére ez a greatest hits úgy van összeállítva, hogy valóban a legfontosabb dalokat tartalmazza, így nagyokat bólogathatunk az olyan ellenállhatatlan himnuszokra, mint pl. a 3:20-as blues, vagy épp a Kopaszkutya. De megtalálhatók rajta az ellenpólust képviselő, a blues-rock határain túllépő, már-már jazzbe, progresszív rockba hajló alapvetések is, példának okáért a Nem hallod, üvöltök!, a Gyáva bohóc, és a Nem lehet két hazád.
Természetesen a zenekar definitív művéről, a Vadászatról is szerepel nóta a lemezen, mégpedig a Mesél az erdő, melynek a gitárszólóit egyszerűen imádom!
Amit Tibusz ebben a dalban művel, az világszínvonalú!
Csakúgy, mint az egész Vadászat, ami szerintem nemcsak az egyik legjobb és legfontosabb magyar könnyűzenei album, de világviszonylatban is párját ritkítja!
Az olyan sorok, mint a „Bement a városba a Vasorrú Bába, fellép a tévében, kell a pénz kalácsra”, vagy az „Itt jön Lúdas Matyi, libáját megette, hátrányos helyzetű, nem megy egyetemre” örökre bevésődnek a szürkeállományba.
Ezt a greatest hits lemezt azoknak érdemes beszerezni, akik nem ismerik, birtokolják a komplett HBB-diszkográfiát, de szeretnének egy kicsi, de annál fontosabb szeletet magukénak tudni az elmúlt 4 évtized honi zene-és társadalomtörténetéből.
Abban pedig búcsúkoncert ide, vagy oda, biztos vagyok, hogy hallunk még Hoboról, hisz kevés ember van, aki nála jobban érti és tudja, hogy „úton lenni boldogság, megérkezni a halál”.
Hobo_Blues_Band_Halj_meg_es_nagy_leszel_2010
Kiadó:
Stílus:
Blues-rock
Értékelés:
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Mindenki Sztár
2.Vadember
3.3:20-as Blues
4.Nem Hallod, Üvöltök!
5.Kopaszkutya
6.Gyáva Bohóc
7.Szabadíts Fel!
8.Nem Lehet Két Hazád
9.Mesél az Erdő
10.Mata Hari
11.A Három Testőr D'Artagnan Ellen
12.Országút Blues
13.Rohadt Rock and Roll
14.Üvöltő Vadállat
15.Középeurópai Hobo Blues 2.
16.Halj Meg és Nagy Leszel!
Írta:
oldboy
2011. január 30., vasárnap, 10:55
Facebook:
oldboy 2011. január 30., vasárnap, 12:10
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Válasz haragSICK üzenetére:

Azért valami pontot igazán adhattál volna rá :}
Nekem a kedvenc cuccom a Adjatok a kutyáknak húst; Vlagyimir Szemjonovics Viszockij dalok.

Úgy vettem észre, hogy az ilyen best of/greatest hits jellegű válogatáslemezeket a többiek sem szokták pontozni.
Meg gondban is lennék vele, hisz egyrészt tényleg jól átfogja az életművet, másrészt viszont a minimál design az egylapos "booklet" nem annyira vásárlóbarát, bár egy ilyen lemez esetében szerintem nem is kell túlspirázni a dolgokat, viszont be lehetett volna nyomni pár ritka fotót, egyéb érdekességet a bookletbe.
Ha pontoztam volna a kiadványt, akkor valszeg 8 pontot adtam volna rá.
Bár én az általad említett lemezt nem ismerem, de az ugye Hobo szólólemez, nem pedig HBB, erre a lemezre meg csak a blues band dalai kerültek fel.
Ha jól sejtem szólólemezeket még fog kiadni az öreg.
haragSICK 2011. január 30., vasárnap, 11:43
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Azért valami pontot igazán adhattál volna rá :}
Nekem a kedvenc cuccom a Adjatok a kutyáknak húst; Vlagyimir Szemjonovics Viszockij dalok.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.119 seconds to render