NGC Prod.
Hobo Blues Band
Státusz:
Inaktív
Alakulás:
1978
Származás:
Magyarország
Budapest
Szövegvilág:
A mindennapi élet nehézségei,
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Rögzítette:
The 7th Evil
2012. szeptember 21., péntek, 17:40
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2014. június 12., csütörtök, 16:44
Szerkesztés:
szerkesztes
Hobo Blues Band
A Hobo Blues Band (vagy a kezdőbetűkből rövidítve HBB) egy magyar blues-rockegyüttes, amely 1978-tól 2011-ig működött.

Az együttes Földes László "Hobo" becenevéről kapta a nevét, aki az egyik alapító tag.
Kezdetben The Doors-, Jimi Hendrix- és The Rolling Stones-számokat játszottak, majd saját stílusuk is ezt a hangvételt vette át, amely blues-rock, rock and roll, hard rock és tradicionális blues elemekből áll.

Később a magyar könnyűzene számos meghatározó, kiemelkedő alakja megtalálható volt a zenekar tagjai között, mint például:
Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula, Döme Dezső, Fuchs László, Szénich János, Tóth János Rudolf, Tomsits Rudolf, Závodi János.

Első hangversenyük a Lőrinci Ifjúsági Parkban, első klubjuk pedig a MOM Kultúrházban volt.
Vendégművészek voltak koncertjeiken például Presser Gábor és Allen Ginsberg amerikai költő is.

Országszerte és határon túl is rendszeresen koncerteztek, rendszeres vendégei voltak a különböző művészeti rendezvényeknek, valamint a színházakban is gyakran lehetett találkozni velük önálló szerzői esteken, mint például Viszockij, József Attila és Faludy György, valamint Földes László első saját színdarabjával, a Csattanoga Csucsuval, amelyet 2007-ben mutattak be Debrecenben.

Története:

-Korai évek:

A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult meg egy Lajos utcai kocsmában a következő tagokkal:
Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László "Hobo" (ének).

Hobo elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként zenéltek, majd az első koncertjüket nyáron a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartották. Novemberben lépett az együttesbe Póka Egon (basszusgitár), akinek a kezdeményezésére az akkori időkben professzionálisnak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz, s ekkor alakult ki az első ismertebb felállás:
Hobo és Póka mellett Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár).

Később az 1979 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula (ének) is állandó tag lett.
Kezdetben a rock és bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Hobo fordításában, de Kex nóták is szerepeltek a műsorukon.[1]

Feltörekvés:

Egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, a MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált.

1979 nyarán, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként a Kisstadionban adott koncertet, a zenekar végleg befutott.

Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Középeurópai Hobo Blues címmel.

Többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket.

Az elmúlt három évtized során a Hobo Blues Band több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraiban – a teljesség igénye nélkül: Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Závodi János, Solti János, vagy a sajnálatosan korán eltávozott Fuchs László és Tomsits Rudolf. A jelenlegi felállás tíz éve működik: Földes László (Hobo) (ének), Fehér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszusgitár), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek).

A HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak.
A lemezt betiltották, a filmet viszont nem, a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot.

A film egyik betéteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze, de játszottak a Hajógyári-szigeten (először 1980-ban a Fekete Bárányok koncerten, egy évre rá a Szuperkoncerten, később a Sziget Fesztiválokon), közreműködői voltak az 1988-ban rendezett Népstadioni Human Rights koncertnek, Youssou N’Dour, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában.

Tíz éves jubileumukat a Városligeti nagyréten ünnepelték, a 15. születésnapjukon felléptek a Fradi-pályán, a huszadikat már a Budapest Sportcsarnokban tartották. A 25 éves Hobo Blues Band-re a Margitsziget Szabadtéri Színpad telt meg zsúfolásig.

Az 1980-as évek közepétől az együttes megvalósította Hobo színházi és irodalmi elképzeléseit is, példaként említve Ginsberg-, József Attila-, Viszockij-estek létrehozását.

A HBB utóbbi felállásának tagjai még inkább partnerek voltak ez irányú törekvéseiben, aktívan részt vettek előadóestjeinek létrehozásában, s a zenekar repertoárja is jelentősen bővült.

A magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászatot 1984-ben a telt házas Budapest Sportcsarnokban mutatták be élőben, Szikora János rendezésében.

A lemez anyagát – kiegészítve a nyolcvanas években még betiltott dalokkal – 2002-ben Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával közösen vitték színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében.

1998-ban 20 éves jubileumi koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban és szintén ebben az évben tartották meg Hobo Viszockij-estjét a Merlin Színházban.

2003-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartották negyed évszázados jubileumi koncertjüket.

A korábbi években többek között a Lágymányosi Művelődési Házban, illetve a Petőfi Csarnokban kaptak helyet.

Hobo és a zenekara által képviselt értékeket a 2006 karácsonyára kiadott, Kötéltánc című DVD-sorozat keretében próbálták meg átmenteni a következő generációknak.

Jubileum, újraegyesülés és búcsú:

A Hobo Blues Band jubileumi évének jegyében ősszel ismét Vidnyánszky állította színpadra a művet, ezúttal a Debreceni Csokonai Színházban, Bolondvadászat munkacímmel. A színpadi változat zenei anyaga CD-n a bemutatóval egy időben jelent meg.

2008. Szeptember 27-én 19:30 perces kezdettel az együttes 30 éves évfordulóját egy jubileumi koncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában azokkal a vendégekkel, akik részt vettek a zenekar pályafutásában: Deák Bill Gyula, Korös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata és az akkori Hobo Blues Band, azaz Fehér Géza, Gyenge Lajos, Hárs Viktor, Hobo és Nagy Szabolcs.

Az összes tagot nem tudták meghívni, mivel az itt felsoroltakon kívül még jó páran részt vettek a zenekar életében.
Az este ceremóniamestere Cserhalmi György, a rendező pedig Vidnyánszky Attila volt.
A koncertről felvétel is készült Apák rock and rollja címen, amit dupla DVD-n és CD-n adtak ki.

2008. október 2-án, közvetlenül az Old man’s Pubban tartott fellépésük után Hobo bejelentette, hogy a zenekar ebben a felállásban nem működik tovább. „Tisztában vagyok a zenekar akkor és egyszerre eltávolított tagjai által kiadott más és más információival, ám „a tények makacs dolgok.”

2009. Május 30-ra, a Pannónia Fesztivál szombati napjára újra összeállt az egykori Hobo Blues Band: Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében.

Mivel több koncertet a zenészek egyéb elfoglaltságai miatt nem sikerült megszervezni, Hobo úgy döntött, elbúcsúztatja együttesét.

A búcsúkoncertre 2011. február 12-én, a megalakulás után 33 évvel, Földes László 66. születésnapjának előestéjén került sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Mivel elővételben hamar elfogytak a jegyek, egy nappal korábban ugyanott tartottak egy ráadáskoncertet, február 8-án pedig Komáromban elbúcsúztak a határon túli közönségtől is.
Hobo Blues Band - A zene marad - Búcsúkoncert 2011. 02. 12.
Hobo Blues Band - A zene marad - Búcsúkoncert
Hobo Blues Band - Halj meg és nagy leszel!
Hobo Blues Band - \
Hobo Blues Band - \
Hobo Blues Band - Bolondvadászat
Hobo Blues Band - Senkifalva
Hobo Blues Band - Blues egy trombitásért
Hobo Blues Band - Platina sorozat
Hobo Blues Band - Idegen tollak
Hobo Blues Band - Hajtók dala
Hobo Blues Band - Gyöngy a sárban
Hobo Blues Band - A nemek háborúja
Hobo Blues Band - Vadaskert II.
Hobo Blues Band - Vadaskert I.
Hobo Blues Band - Vissza a 66-os úton
Hobo Blues Band - Csintalan lányok, rossz fiúk
Hobo Blues Band - Középeurópai Hobo Blues (Újrakiadás)
Hobo Blues Band - A Szocialista Blues Múzeuma 1978-1988
Hobo Blues Band - Kopaszkutya
Hobo Blues Band - Férfibánat
Hobo Blues Band - Kocsmaopera
Hobo Blues Band - Tábortűz mellett
Hobo Blues Band - Blues az esőben
Hobo Blues Band - Tiltott gyümölcs
Hobo Blues Band - Csavargók könyve
Hobo Blues Band - Vándor az úton-Morrison emlékműsor
Hobo Blues Band - Esztrád
Hobo Blues Band - Vadászat
Hobo Blues Band - Még élünk
Hobo Blues Band - Oly sokáig voltunk lenn...
Hobo Blues Band - Középeurópai Hobo Blues
Hobo Blues Band - Rolling Stones Blues / 3:20-as Blues
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render