Aenaon & Satanochio
A Parallel Zoetrope [split] (2010)
Nem is olyan nagyon rég írtam a görög Emperor árnyékában felnőtt Aenaon Phenomenon című kislemezéséről, s már akkor is úgy nyilatkoztam, hogy bár komplex fénymásológépről van szó, ettől függetlenül érdemes lesz rájuk odafigyelni a jövőben. A jövő nem debütöt szült, hanem egy splitet, amely nagyon úgy tűnik, hogy csak 7’-es lemezen jött ki (csekkold ITT), mindössze 500 példányban, így tehát komoly megtiszteltetés és köszönjük a Floga Recordsnak a korrektséget. Megkaptuk írott CD-én és természetesen hanglemezen is, s az is evidens hogy utóbbit hallgattam. A hangzás és a külsőségek egyaránt túlmutatnak az átlagos nemzetközi szinten, régen voltam ennyire elégedett egy kritika megírása közben.

A splitet a görög kissé talán post-black metal Aenaon kezdi, a már megszokott Emperor megoldásokkal dolgoznak, nem mentes a többszólamú vokáloktól sem, ahogy a billentyűk fura témái is nem kevéske elektronikus mimézissel kecsegtetik a modernebb felfogású zenék szerelmeseit. Az információk szerint időközben megszabadultak gitárosuktól Draugen–től illetve a dobosuktól Lazaros Emanouilidis-tól (hogy ki játszik a spliten, ember vagy gép – azt nem tudom, bár kellően élőnek tűnik). Mint már említettem a dobos nem lett pótolva, de az elveszett hathúros helyére Achilles nevű muksi került. S hogy visszatérjek magára az anyagra és annak tartalmára; az I, Tyrant komplex és nagyon összerakott nóta, tökéletesen kifejezi azt az utat, amelyen a görög srácok elindultak. A jövőt tekintve a  thesszaliai hordának rengeteg esélye van arra, hogy kiemelkedő és nemzetközileg elismert bagázs legyen (bár ettől úgy érzem személy szerint, hogy most sem állnak messze – főleg ilyen minőségi kiadványokat elnézve igenis fogunk még rólunk hallani). Az említett Emperor mellett fertőzések terén megemlíthető még mindig (már nem annyira direkte) Zyklon, Satyricon, Dissection


A második oldalon a román fővárosból érkezett Satanochio következik megint csak nem megszokott halmazokban dolgozó black metaljukkal. A bukaresti csapat 2004 alakulása óta két nagylemezt, és egy valag EP-ét és splitet adott ki, zeneileg egyesek szerint avantgárd, én inkább érzem post-black metalnak, de természetesen az érdekes megoldások és váltások nem zárják ki a fentebb említetteket. S bár a két csapat nagyon más hajóban evez, valahogy a folyó mégis egy, hiszen mégiscsak hasonlítanak egymásra. A Satanochio Crimson Grim című nótája kevésbé black metal, puritánabb, bunkóbb, a háttérben a korai Slayer rohamsisakos osztagjai vesztegelnek, miközben sok helyen a Fleurety féle megoldások és átjátszások burjánzanak. Engem amúgy meglepett, hogy a románoknak ennyire minőségi bandái is vannak, úgy tűnik lassan nem csak gazdaságilag, de zeneileg is lehagy minket minden környező ország… na, de ne menjünk bele politikai identitásunk vegyes zavaraiba, s inkább élvezzük, amit a görög és román formációk összepasszítottak.

A végeredmény egy igényes és limitált split, amelyet rövidsége ellenére is érdemes beszerezni, és kopatni a tűt, élvezni a barázdákat, amelyekből komplex zene és professzionális hangzás súrolódik ki.



Aenaon_Satanochio_A_Parallel_Zoetrope_split_2010
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Post-black halmaz kohéziók…
Értékelés:
 
Pont
: 9.7 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
Satanochio
1.Crimson Grim (3:26)
Aenaon
2.I, Tyrant (5:04)
Írta:
haragSICK
2010. szeptember 14., kedd, 20:00
Facebook:
haragSICK 2010. szeptember 18., szombat, 19:38
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Andrealphus üzenetére:

Bocs, most mar tenyleg abbahagyom a kotozkodest, de Thesszalia egy gorog tartomany, mely egykoron hires volt a boszorkanyairol meg a lovairol.:) Ne vedd okostojaskodasnak.


Semmi baj, nem vagy okostojás, akkor lennél az, ha véleményedet alázosan közölnéd. Igen, így már vágtam a dolgot, s azt hiszem helyes így a szöveg, mert én pl. somogyi vagyok X.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Andrealphus 2010. szeptember 18., szombat, 18:43
Andrealphus
Csatlakozott:
2010. szeptember 18.
Hozzászólások: 6
Bocs, most mar tenyleg abbahagyom a kotozkodest, de Thesszalia egy gorog tartomany, mely egykoron hires volt a boszorkanyairol meg a lovairol.:) Ne vedd okostojaskodasnak.
haragSICK 2010. szeptember 18., szombat, 07:17
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Andrealphus üzenetére:

A Thessaly az Thesszalia magyarul, mielott meg lecsap rank a gorogtuz.:)


Sajnos ezekkel a városnevek magyarosításával többnyire gondjaim vannak, így hát szívesen fogadom a segítséget, köszi a korrekciót!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Andrealphus 2010. szeptember 18., szombat, 03:08
Andrealphus
Csatlakozott:
2010. szeptember 18.
Hozzászólások: 6
A Thessaly az Thesszalia magyarul, mielott meg lecsap rank a gorogtuz.:)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render