Downfall (2008)
 Igazából először nagyon örültem a Downfallnak, aztán kicsit értetlenkedtem, majd kissé elszontyolódtam. Miért is ez a pálfordulás? Máris elmagyarázom.

 A Downfall egy duplalemezes gyűjtemény a csapat nagyon korai munkásságából, demós és az első két lemez korszakából, megidézve és összegezve a Bart Smits fémjelezte érát. Először izgatottan böngésztem át a promoanyagot, kerestem, kutattam a kiadvány velejét adó kiadatlan számok után, ám csalódnom kellett. A papírlapocska szerint én most kaptam 27 dalt és 7, azaz hét eddig sehol sem hallott/kiadott nótát a házidemós korszakból. Na akkor tisztázzuk. A 27 „songs” valójában 27 „track” csak, amiből hármat maga a Downfall tesz ki. Két korai verzió és egy koncertfelvétel. Megjegyzem ezt a számot a csapat már az 1990-es An Imaginary Symphony és az 1991-es Moonlight Archer demon is kiadta, szóval így összesen már harmadik alkalommal és ötödik verziójában került a nagyérdemű elé. De a többi tétel esetében sem ilyen rózsás az exkluzivitás helyzete, ugyan is majdnem az összes szám már a gyűjtők birtokában van, vagy az említett két demo, vagy pedig az Allways, esetleg az Almost a Dance formályában. De megemlíthetném akár a Subzero-t is, ami ugye itt szerepel két verzióban, de anno a Moonlight Archer-en és az Allways-en is megjelent. Na és hogy tetőzzem a csalódottságot, visszatérnék az említett hét darab sehol sem hallott különlegességre, ami furcsa mód, mire az asztalomra került az anyag, erősen három darabra amortizálódott. Nevesítve én csak a The Illusionis-t, az Of Pavilions And Fountains-t és a Dethroned Emperor-t nem találtam meg a korai anyagokon, de ezek után arra sem vennék mérget, hogy nem jelentek már meg valahol, valamilyen formában. Egyébként Bart Smits hangja soha sem csengett jó orgánummal és valójában Anneke érkezte fordította a csapatot egy új irányba és hozta meg a sikert. 


 Szóval éppen kezdtem azon agyalni, hogy ugyan mi az apropója ennek a kiadványnak, mire gondolt a csapat, mikor eszembe ötlött, hogy lehet, nem is a csapat fészkében kell keresni a kakukktojást és ez a megérzésem be is igazolódott. Na szóval valójában annyi történt, csúnyán, pejoratívan megfogalmazva, hogy a Vic Records (akinek soha semmi köze nem volt a holland ex-félistenekhez) megszerezte a csapat próbatermi demóinak kiadási jogát, összetákolta ezt a duplalemezes kiadványt, amin minden, már kiadott tétel kétszer is szerepel, és ezt próbálja most eladni. Olyan ez, mint amikor a szomszéd kisfiú csak úgy besomfordál a családi ünnepségre és az asztal szélénél téblábolva nagy nehezen elcsen egy kis darabot a születésnapi tortából.

Az a nagy helyzet, hogy exkluzivitás nulla, érdekességnek sem nagyon érdekes a dolog. Némi örömöt a keménymag számára is maximum a kiadvány birtoklása jelenthet, a végighallgatása nálam a csalódottság miatt már-már az unalom határmezsgyéjén táncol. Szerintem ez egyszerű kiadói pénzcsinálás, rókabőr lehúzás. Aki akar, bólogasson hozzá, én meg beírok egy újabb fekete pontot a Vic Records neve mellé. Sajnos nem ez lesz az első.
The_Gathering_Downfall_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Atmoszférikus - Doom - Death
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Hangzás
: Vékony
Dalok:
1.Heratbeat Amplifier (demo)
2.Her Last Flight (demo)
3.On a Wave (demo)
4.The Illusionist (demo)
5.Passage to Desire (demo)
6.Of Pavilions and Fountains (demo)
7.In Sickness And Health
8.Gaya's Dream
9.Always...
10.Second Sunrise
11.Six Dead, Three to Go
12.Downfall
13.Another Day
14.Share The Wisdome
15.Dethroned Emperor
16.Subzero
17.Anthology In Black
18.Second Sunrise
19.Downfall
20.In Sickness And Health
21.Anthology in Black [live]
22.Downfall [live]
23.Subzero [live]
24.Second Sunrise [live]
25.Gaya's Dream [live]
26.Stonegarden [live]
27.Heartbeat Amplifier [live]
Írta:
emp
2009. május 4., hétfő, 09:56
Facebook:
Sempiternal Deathreign - The Spooky Gloom (1989)
Kritika, boymester @ 2018. október 29., hétfő
The Gathering - The West Pole (2009)
Kritika, Nagaarum @ 2014. július 30., szerda, 08:47
Anneke van Giersbergen válaszolt
Interjú, 9000Sanyi @ 2013. szeptember 25., szerda, 13:32
Anneke van Giersbergen - Interjú Anneke van Giersbergen-nel
Koncertbeszámoló, godfucked @ 2010. december 9., csütörtök, 00:32
Anneke - 2010. november 29., A38
Koncertbeszámoló, ragnes @ 2010. december 5., vasárnap, 15:17
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.105 seconds to render