Anneke van Giersbergen válaszolt
Anneke van Giersbergen-t a metalos közönség a The Gathering soraiból ismerheti, ahol a csapat ötödik énekeseként 1994 és 2007 között hat lemezt és két EP-készített el. 2007-es kilépése után szólóban folytatta a zenélést, szeptember 23-án már ötödik lemezét jelentette meg, ez a Drive, amiről korábban már olvashattatok. Ezen kívül olyan bandák, illetve előadók lemezein és vagy koncertjein közreműködött, mint Arjen Lucassen, az Ayreon, a Napalm Death, a Moonspell, a Within Temptation, Danny Cavanagh, az Anathema, Devin Townsend, és sorolhatnánk még.
Most alkalmam nyílt néhány kérdést feltenni a holland énekesnőnek - igaz csak e-mailben -, s példaértékű módon három (3!) nap múlva itt is voltak a válaszok.


- Először is gratulálni szeretnék az új lemezhez! Úgy érzem a Drive kissé populárisabb lett a korábbi szólólemezeidnél. Szerinted?

- Nagyon örülök ennek a lemeznek! Tele van energiával és pozitív a kicsengése.

- Kíváncsi lennék, mi alapján döntöd el, hogy egy szólólemezed Agua de Annique vagy a saját neved alatt jelenik meg?
- Nem hiszem, hogy sokan értették, hogy ha már szólópályára léptem, miért Agua de Annique néven tettem. Azt hiszem, tartottam attól, hogy "kapitány legyek a saját hajómon" és az jobb ötletnek tűnt, hogy egy banda élén tegyem meg az első lépéseket. Mára azonban már magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy megmutassam a világnak, "ez vagyok én!", így a lemezeim már a saját nevem alatt jelennek meg.- Az új CD Mental Jungle dalában duettet énekelsz. Mesélj a partneredről, kérlek!
- Jónéhány éve barátok vagyunk a török szupersztárral, Hayko Cepkinnel. Felléptem vele Törökországban, ő pedig nálunk Hollandiában. Imádom a hangját és a vokálmegoldásait és ezt már évek óta szerettem volna megmutatni valamelyik dalomban. Amikor a gitárosom, Ferry Duijsens hozott egy igazán fogós, keleties hangulatú riffet már tudtam, ez a dal lesz az. Igazán örülök, hogy sikerült összehozni.

- Sok koncertet adtál már Magyarországon, de volt időd megnézni az országot turistaként?
- Még nem, de mivel már sokszor voltam nálatok, azért egy kis városnézésre mindig jutott idő.

- Ha jól emlékszem öt vagy hat alkalommal jártál itt. Emlékszel melyik koncert volt különösen érdekes, emlékezetes számodra?
- Emlékszem, egyszer egy hajón játszottunk a Dunán. Akkor kedves barátom, Jamie Cavanagh az Anathema-ból játszott basszusgitáron a csapatomban. Az egy csodálatos este volt.


- Legutóbb a Pain of Salvation és az izlandi Arstidir társaságában jártál nálunk. Az egy szokatlan akusztikus jellegű turné volt. Nekem nagyon tetszett! Sokat próbáltatok a turnéra?

- Nem, egyáltalán. Nagyon spontán volt az egész. Imádtam azt a turnét, csak úgy körbevett mindent a kreativitás.- Térjünk még vissza az új lemezhez! Hogyan születnek a dalaid? Tervszerűen írsz dalokat vagy csak úgy születnek?
- Igazából sosem tartok szünetet a dalszerzésben, így az Everything Is Changing lemez megjelenése után néhány hónappal már új ötleteken dolgoztam. Egy nagyon jó és tehetséges csapattal kezdtem aztán turnézni, s huszonöt országban léptünk fel. Úgy éreztem tele voltunk kreatív energiával a színpadon és azon kívül is és ezt az "együtt zenélés" érzést akartam átvinni a lemezre is.

- Bár az új lemezen is rengeteg különféle hangulatot mutatsz meg, mégis valahogy egységesnek érzem. Ezek a dalok az igazi Annekét mutatják?
- Hiszem, hogy valamennyi dalom a valódi Annekét mutatja. Természetesen a mai Anneke nem 100%-ig ugyanaz, mint a tizenöt évvel ezelőti. De szeretem, hogy változik a személyiségem.

- Meg tudnál nevezni egyetlen dalt a Drive-ról, mint kedvencet? És egyet az összes eddigi dalod közül?
- Hú, a My Mother Said-t mondanám. Ez a dal annyira személyes, amennyire csak lehet, a szövegben a szüleimmel nemrég folytatott beszélgetés jelenik meg. Magam is anya vagyok, és szülőként egy gyermeket útjára bocsájtani olyan, mint amikor kilősz az ég felé egy nyilat, kezdetben közel van hozzád, de később a magasba röppen és száll az égen át messze tőled.
Annak idején, úgy másfél évvel a fiunk születése után szétmentünk a férjemmel. Akkor írtam a notthemostprettygirl (az Air album bónuszaként jelent meg) c. dalt, amikor meg voltam győződve arról, hogy már sosem leszünk újra együtt. De végül hatalmas meglepetésemre mégis! Ezért ez egy nagyon különleges dal számomra.

- Szemmel tartod a mai zenei életet?
- Az igazat megvallva igen, és bár leginkább rocker vagyok, mostanában az elektronikus zenékben fedeztem fel a legtöbb újdonságot. Néhány név: Pharrell Williams, Tiësto, Skrillex. A gitárzene manapság a háttérbe szorult.

- Van kedvenced a színen frissen megjelentelőadók, zenekarok között? Ajánlanál néhányat?
- Imádom az új Mastodon lemezt, bár azt hiszem őket már nem kell ajánlanom. Aztán van egy holland csapat, a The Charm and the Fury. Imádom a hangzásukat, brutális és dallamos.- Tudom, hogy már régi történet, de mesélnél a The Gathering-ből való távozásodról? Elképzelhetőnek tartod, hogy valaha lesz bármiféle "újraegyesülés"? (Akár egyetlen koncert erejéig is? Gondolom a rajongók és a koncertszervezők is gyakran keresnek meg ezzel, ugye?)
- Legszívesebben azt mondanám, hogy egyértelműen nem szeretném. A Gathering-es időszak nagyon kedves nekem, ahogy a srácok is a csapatból, de az egy lezárt történet. De külön utakon járunk, találtak egy nagyon jó énekesnőt és igazából minimális a kommunikáció közöttünk az utóbbi néhány évben. Az egyetlen ok, amiért nem mondom azt, "soha", az az, hogy láttunk már a zenetörténetben olyan újjáalakulásokat, amit korábban mindkét fél nagy erőkkel ellenzett.

- Sokszor dolgoztál együtt Danny-vel és Devinnel. Mesélnél erről, könnyű velük a munka?
- Mindkettejük jó barátom, nagyon tehetségesek és nagyon különbözőek is. Mindketten nagyon szenvedélyesen közelítenek a zenéhez, ami csodálatos. Devin mindig tudja mit akar hallani és énekesként a legjobbat hozza ki belőlem. Danny sokkal inkább érzelmi oldalról közelít a zenéhez és vele dolgozni mindig nagyon spontán.- El tudod képzelni, hogy egy teljes lemezt adj ki, tele duettekkel?
- A Pure Air lemezem egyfajta duett lemez lett, szóval egyelőre nincs ilyen tervem.

- Anya is vagy. Hogyan tudod a turnézással összeegyeztetni a gyereknevelést?
- Amikor csak lehet, viszem magammal a fiam is a turnékra. Amikor családként turnézunk, akkor vagyok a legboldogabb.

- Zárásként szívesen hallanánk a magánéletedről, a családodról, ha nem bánod!
- Nálunk a zene és a család kéz a kézben jár. A férjem zenei menedzser és a bandám dobosa is egyben, és ahogy mondtam, a fiunkat visszük magunkkal, amennyiszer csak tudjuk. Az életünk elég zsúfolt és eléggé elfoglaltak vagyunk, de boldognak érzem magam zenészként is.

Anneke_van_Giersbergen_valaszolt
Írta:
9000Sanyi
2013. szeptember 25., szerda, 13:32
Facebook:
boymester 2013. szeptember 26., csütörtök, 17:13
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Szimpatikus vagy sem, én azért megkérdeztem tőle, mikor turnézik a hazai Vénusz zenekarral az új album kapcsán...nekem 3 dalig volt élvezhető, utána gyorsan helyre kellett billentenem az egyensúlyt egy The Gathering albummal.
--
Youtube csatorna
9000Sanyi 2013. szeptember 26., csütörtök, 14:50
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Örülök, hogy nem csak én látom így!
--
9000Sanyi
Redrum 2013. szeptember 26., csütörtök, 14:41
Redrum
Csatlakozott:
2012. március 5.
Hozzászólások: 453
Mindig is nagyon szimpatikus volt nekem úgy kompletten Anneke és ezt most sem változott. Jó kis interjú! Az új album is tetszetős, erőlködés-mentes pop/rock.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.053 seconds to render