Noitumaa (2009)

 Na majd én! Gondoltam magamban. Aztán mégsem. Az Ajattara teljesen bement a rekettyésbe és úgy látszik képtelen kikeveredni belőle. Ejj-ejj, pedig az Itse és a Kuolema idején még bizakodó voltam, hogy szárba szökken, beérik a csapat és valami egyedit, különlegeset tesz majd le az asztalra. Hát nem. Ez bizony a tipikus, az úton tántorogva elindulás után erős fejjel az árokba futás esete.

 Pedig mint írtam a hangpróbás kiskommentbe, ez bizony jó is lehetne. A csapat a Noitumaa-ával egy igen kedvelt, bár kényes, ingoványos talajra tévedt. Vagyis inkább egyenesen, széles mosollyal belevezette magát a nádasba. (mint ahogy a Borknagar is tette az Origin anyagával) De hát a borzasztó gyengére sikerült Kalmanto nem létező fényében nem olyan nagy, bár keserű meglepetés ez. Igazából ez az akusztikus hangszerelés, megtűzdelve egy kis népi hangszerrel, ha jó kezekbe kerül, akkor nagyon is működőképes tud lenni, itt azonban pont az tárul fel a hallgató előtt teljes valójában, amit azért, valljuk be, már a Kuolema idején is sejtettünk, hogy a szerkezetek, a témák erősen híján vannak minden különleges ötletnek, változatosságnak. Csak ott akkor még egy masszív, vastag hangzás, lüktető groove-os energiaáramlás jótékonyan elfedte ezt a gyermekbetegséget. Itt viszont csak a törékeny és önmagában megállni nem képes, csupasz csontvázat kapjuk a képünkbe, de olyan irritáló ürességgel és kiégettséggel, hogy az már néha önnön paródiájába fullasztja a produkciót.

 Még szólnék pár nem túl kedves szót Pasi Koskinen alulteljesítéséről is. Szóval ez a tragédia tragédiája! Ez a vérestorkú, ide nem illő bömbölés totálisan tolószékbe vágja a féllábon még talán egyensúlyozni képes produkciót. Sajnos most az anyanyelv használata sem hoz értéket, inkább idegesítő a folyamatos acsarkodó „kasztala pasztala musztala kusztala”. Az a nagy büdös helyzet, ha már a gitárokról levették a torzítást (illetve akusztikusra váltottak) akkor ehhez bizony egy gyönyörű, magával ragadó tiszta ének is dukált volna. Ugye mindenki emlékszik még egy olyan zenekarra, hogy Amorphis és egy olyan számra, hogy My Kantele? És ugye mindenki emlékszik, hogy Pasi milyen indokkal nem volt hajlandó a banda hörgős korszakából énekelni koncerten? Dobok egy virágot a banda sírjára.


Emlékezzünk a csapatra egy igazán jó számukkal, a Kalmantot, meg ezt a Noitumaa-át meg gyorsan felejtsük el:Ajattara_Noitumaa_2009
Kiadó:
Stílus:
önmegsemmisítő vakvágány
Értékelés:
 
Pont
: 3 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Borzalmas
Dalok:
1.Keuhkot
2.Massat
3.Mitä kuolema parantaa?
4.Saatana palvoo meitä
5.Saveen saarnattu
6.Ikuisen aamun Sara
7.Kielletyn sanat
8.Säkeitä riippuneesta lihasta
9.Lammas
Írta:
emp
2009. március 23., hétfő, 11:13
Facebook:
Nagaarum 2011. június 30., csütörtök, 08:57
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Ja! És a hangzás nagyon profi. Atomjól szól minden.
Nagaarum 2011. június 30., csütörtök, 08:56
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Nekem tökre tetszik.
És nem csak azért, mert semmire nem hasonlít azok közül, amiket eddig hallottam.
(w00t)
BadDevil 2011. április 4., hétfő, 12:01
BadDevil
Csatlakozott:
2009. április 30.
Hozzászólások: 107
Válasz emp üzenetére:

Az az érzésem, hogy leszarod az Ajattarát és a cikk tárgyát képező lemezt is, csak valami ködös "home made" filozófiát erőltetsz itt a kísérletezésről és az idővel merevedő személyiségszerkezetekről. Lelked rajta, de csak a saját nevedben beszélj, mert a hülyeség mindenkit bosszant! ;-)


Hű, és miből szűrted ezt le? Fanboikodni kötelező, különben hiteltelenné válik a mondandó? :-D

Nézd, elhiszem, hogy ez az érzésed, de nem tudok veled mit csinálni. Egyébiránt pedig kinek nem inge...szóval felesleges megorrolni.
--
The problem of leadership is inevitably: Who will play God?
emp 2011. április 2., szombat, 13:44
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Az az érzésem, hogy leszarod az Ajattarát és a cikk tárgyát képező lemezt is, csak valami ködös "home made" filozófiát erőltetsz itt a kísérletezésről és az idővel merevedő személyiségszerkezetekről. Lelked rajta, de csak a saját nevedben beszélj, mert a hülyeség mindenkit bosszant! ;-)
--
"welcome my son, welcome to the machine"
BadDevil 2011. április 2., szombat, 13:36
BadDevil
Csatlakozott:
2009. április 30.
Hozzászólások: 107
Válasz emp üzenetére:Az meg nekem engedtessék meg, hogy ne tessen feltétlenül akárki akármit is összeörömködik... Egyébként megengedtetik, hiszen itt van az ékes bizonyítéka ennek.


Természetesen megengedtetik, ugyanakkor a "nem tetszik" és az "ez a vég" között igen nagy különbség van, már csak formailag is. Azt sem feszegeti senki, hogy egy öregap...klasszikus ízléssel rendelkező egyén miért is nem képes bármi mást befogadni, mint ami kölökkorában belékódolódott és egész további élete során a már ismert minták újra-összekeveredésének keresésével és értékelésével múlatja idejét zeneileg...ne firtassuk hát kísérletezni kívánó zenei anyagok jelentőségét sem, s legfőképp ne jelentgessünk ki ezekről dolgokat, mert borzasztó kicsinyes. :-)
Pusztán a hülyeség bosszant, nem egy finn együttes soha nem is létezett karrierje...
--
The problem of leadership is inevitably: Who will play God?
emp 2010. október 6., szerda, 00:09
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Válasz BadDevil üzenetére:

Azt nem értem, miért nem engedtetik meg akármely előadónak is, hogy azt csináljon, amihez kedve van habitusának/kreativitásának/humorérzékének (vagy annak hiányának)/érzékenységének (vagy érzéketlenségének) megfelelően?


Az meg nekem engedtessék meg, hogy ne tessen feltétlenül akárki akármit is összeörömködik... Egyébként megengedtetik, hiszen itt van az ékes bizonyítéka ennek.
--
"welcome my son, welcome to the machine"
BadDevil 2009. május 6., szerda, 15:40
BadDevil
Csatlakozott:
2009. április 30.
Hozzászólások: 107
Válasz haragSICK üzenetére:Hát bizza nem áttörős, inkább letörős :}


Csak annak letörős, ki megmentőit látja bennük maga felé poroszkálni Rocinante hátán, konkvisztádor-vámpírnak öltözve... 8)

Egy teljesen jó értelemben vett kiruccanás a lemez, érdekes kísérlet, ennyi. Nem fogja megváltani a világot, de nem is erre szánták.
Azt nem értem, miért nem engedtetik meg akármely előadónak is, hogy azt csináljon, amihez kedve van habitusának/kreativitásának/humorérzékének (vagy annak hiányának)/érzékenységének (vagy érzéketlenségének) megfelelően? És ki játssza az istent, aki mederbe tereli mindezt és kijelöli a mozgástér határait?
No mindegy... 8)
haragSICK 2009. május 4., hétfő, 08:02
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz BadDevil üzenetére:No igen, lehet, szar humoruk van, vagy legalábbis egyeseknek nem bejövős, ez jogos.
Én csak arra gondoltam úgy karrierügyileg a részükről, hogy...hát nem gondoltam semmire etekintetben és szerintem ők sem ezt az anyagot tekintik a naagy áttörésnek...hát, ha van humoruk persze...ha épp szar is... 8)


Hát bizza nem áttörős, inkább letörős :}
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.067 seconds to render