Dead Calm Chaos (2008)
A svéd Evocation neve azért kellően ismert azokban a szférákban, ahol kedvelik a gothenburgi old school death metalt. A csapat Boråsban alakult 1991-ben, azonban a rengeteg project miatt elég későn lendültek bele, igaz 2004-ben kiadta Breath of Night kiadta az első két demójuk amolyan best of-ját, de azt is még demó követte, és csak 2007-ben jelent meg (az amúgy 2006-ban felvett) gyönyörű borítóval megáldott (Dan Seagrave munkája) Tales from the Tomb, akkor választottak új lógót és a zenei koncepció is egy picit érettebbé lett. Most pedig itt az új lemez, amelynek a külsőségei hagynak maguk után kivánni valót, ugyanis a Dead Calm Chaos megrepedt angyala, annyira mindennapos és metalcore-ós, hogy az már fáj. A klisék külsőségeiben tetszelgő 44 perc, azért a már említett szubkultúra (másnak már nem tudom nevezni ezt a trendi társaságot) nyitottabb hallgató előtt is könnyedén szerelemre találhat, hiszen az új Evocation tartogat némi meglepetést…
Egy kicsit azért maistreamre vették a dolgot, hiszen két dalban is vendégeskedik orgánumával Anders Björler az újraalakult (egy kicsit újabb marketing dolognak érzem és békén kéne hagyni a kultikus csapatnak egykori hamuját…) At the Gates-ből, illetve egy másik igencsak közismert személyiség is feltűnik, Dan Swanö, ahol ő szerepel ott ritkán kapunk nem minőségi dolgot. Ez most is így van…
Az új Evocation anyag a nem túl szerencsés külsőségei ellenére (csak vesszünk egy pillantást a Tales from the Tomb fedőjére, na ugye-ugye, ez azért munka!!!) a hangzása iszonyatosan súlyos és energikus, amihez vegyük hozzá az egyre komorabb és önmagába tóduló erőszakot és haragot. A svéd srácok zenéjében mindig is érezhető volt a korai Entombed, és nem volt kizárható az At The Gates és az Edge Of Sanity illetve a Dismember jelenléte, én a 2007-es debütön elvétve még Asphyx-ot is fel-fel véltem fedezni. Az idei korong komor és kimért dallamai – melyek gyakran félelmetesen hangulatot és gyönyörű dallamokat csikarnak ki zenészeikből – olyan miliőt teremtenek meg, mint mondjuk, amiket a korai Paradise Lost és az újabb My Dying Bride dolgokon hallhatunk, s bár már a yorkshirei és halifaxi doom művészeink példája is egy kicsit merész volt, nekem néhol a német Darkseed 97-es Spellcraft korongja is be-bevillant, s volt olyan rész is ahol a Grave és az Unleashed lassabb pillanatai…
Természetesen nem csak lassú őrléseket kapunk, hanem pattogósabb svéd vonalas death csapásokat is, amiben a sebesség ha nem is irdatlan, de radikálisan eltér a mélységeket meginvitáló lépegetéstől. A szólók mindenhol maximálisan kidolgozottak (ahogy a riffek is élesek, annak ellenére hogy alapvetően mélyről repednek fel) - a címadó dal pedig egyenesen mestermű! - mégis ami leginkább érezhető a 2007-es és az idei anyag között; az a komorság. Mint, ha valami bibliai világégés után lennénk, s önön lelkünk áldozatát néznénk végig… szembesülve az anyagi világ elmúlásának tipikus velejáróival – a szövegek is ezt a meghasadt miliőt támasztják alá.


Művészi és magával ragadó anyag, aminek sötétségében nem nehéz elmerülni – akár maradandóan is. Ezzel viszont egy olyan mércét tettek le, aminek a folytatását nézve nem lesz könnyű dolguk. Én egy kicsit trendinek érzem a Dead Calm Chaos szaggatásait, s túlságosan is beleillik a jelen divathalmazába, még akkor is ha egy vérbeli skandináv dallamvilág fogad minket és egy teljesen más aspektusból érkezik, mint a mai core harcosok… Viszont talán éppen ezért rengeteg embernek ajánlott és tudhatja majd magáénak a holnap (az az oktober 31.-én) megjelenő második Evocation csapást!

Evocation_Dead_Calm_Chaos_2008
Kiadó:
Stílus:
Melodikus régi sulis halál fém
Értékelés:
 
Pont
: 9.8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.In the Reign of Chaos (2:49)
2.Silence Sleep (3:51)
3.Angel of Torment (4:46)
4.Boundead (3:03)
5.Dead Calm Chaos (3:25)
6.Truth Will Come Clear (3:03)
7.Dust (4:51)
8.Protected by What Gods (3:41)
9.Antidote (3:56)
10.Tomorrow has no Sunrise (2:55)
11.Astray Masquerade (3:11)
12.Razored to the Bone (4:46)
Írta:
haragSICK
2008. október 30., csütörtök, 11:35
Facebook:
haragSICK 2008. november 7., péntek, 20:54
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Thomas üzenetére:

Divatkórságok ide vagy oda, a régi svéd vonalat megbízhatóan hozzák, teljesen korrekt lemez. A borító tényleg nem egy nagy szám a régihez képest (egyrész trendi, másrészt egy Dan Seagrave munkát nehéz is felülmúlni), de a zene értékéből nem von le semmit.


A zene hibátlan, pontosabban szinte tökéletes! A külsőségek meg hát... :}
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Thomas 2008. november 7., péntek, 20:45
Thomas
Csatlakozott:
2008. január 4.
Hozzászólások: 110
Divatkórságok ide vagy oda, a régi svéd vonalat megbízhatóan hozzák, teljesen korrekt lemez. A borító tényleg nem egy nagy szám a régihez képest (egyrész trendi, másrészt egy Dan Seagrave munkát nehéz is felülmúlni), de a zene értékéből nem von le semmit.
--
.:+h0m@$:.
haragSICK 2008. november 1., szombat, 08:46
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Köszönöm emp!
Igen, bjorn :} ez egy fasza banda! Kétség nem fér hozzá...
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
bjorn666 2008. október 31., péntek, 07:02
bjorn666
Csatlakozott:
2006. november 2.
Hozzászólások: 295
Ez egy fasza banda.
emp 2008. október 30., csütörtök, 21:23
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Rendben! Sok sikert a szigorlathoz! Egyébként én csak örülök, hogy ilyen fogalmazói vénával vagy megáldva, irigylésre méltó... Szóval csak nyomjad! Én meg elüldögélek a valagamon és csak akkor írok, ha tényleg kikívánkozik belőlem valami, illetve ha tényleges mondanivalóm van valamivel kapcsolatban. Ha heti öt kritikát kellene leadnom, nem csinálnám, mert csak élvezetből és munkámon, családon, zenekari kötelezettségeken felül tudok itt lenni. (mint ahogy mindenki)
--
Vigyázzatok, 30 felett mindenki gyanús!
haragSICK 2008. október 30., csütörtök, 18:44
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz emp üzenetére:

Ja! Egyszer tényleg jöhetnél HP-ra is! Egyébként meg lesz a 365 cikk év végéig??? |-D


Nincs időm ember! :} Komolyan!
Ez a 365-ös dolog 1000%osan bukó, nem csak azért mert nincsenek ilyesmi vágyaim, hanem mert 1x teljesíthetetlen (november végétől leállok teljesen a szigorlatom miatt) másodszor max 330 körül beszélhetnénk, hiszen jan 3-án regéltem magam és 1 hónapot angliában voltam - ha a imponáló poénod minden napra egy cikket jelentene :-) Majd lesz 365 is egyszer, illetve köszönthetünk egy új szerkesztőt (aki egyenlőre külsős) de Imi fülét nagyon rágom, hogy ne szarozzon már. Rakott már ki két cikket, és közel egy évik a Nuskullon kollégák is voltunk. Érdemes lesz rá figyelni, mert nem csak normális arc, de hozzám hasonlóan nem ül el a picsáján, és csak ír, és csak ír :-p illezve korrekt dolgokat is hoz össze, de majd meglátjátok.
Erre a hangpróbás témára, meg azt mondom, ha a szigorlatommal végeztem és az eredmény görbül (Irodalomtörténet II - fullos pornófilm, avagy szopás a köbön) boldogon állok elébe min. egy alkalommal!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
emp 2008. október 30., csütörtök, 14:18
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Ja! Egyszer tényleg jöhetnél HP-ra is! Egyébként meg lesz a 365 cikk év végéig??? |-D
--
Vigyázzatok, 30 felett mindenki gyanús!
haragSICK 2008. október 30., csütörtök, 14:09
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Sheol üzenetére:

Szívesen látunk bármikor a hangpróbán, ha úgy jön ki a lépés ugorj be bátran! (yes)


Köszönöm! :}
Majd élek a lehetőséggel, amúgy a csapatnak már a kritika felkerükte előtt elküldtem a kérdéseket, szóval majd lassan válaszok is várhatóak a svéd srácoktól.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.058 seconds to render