Voodoocult interjú

 

Szevasz Markus! Már a Sodom interjú előtt megkérdeztem mit szólnál az ötlethez, ha amolyan post dologként beszélgetnénk az egykori Voodoocult-ról. Nagyon köszönöm a magam és az olvasók nevében is, bár úgy gondolom viszonylag kevés ember emlékszik erre a Philip Boa próbálkozásra, hiszen azóta eltelt 16 év. Milyen érzés vissza gondolni az akkori évekre?

Voodoocult nagy lépés volt számomra afelé, hogy ismertté váljak a metal szcénában, emiatt nagyon büszke vagyok rá, hogy részese lehettem. Ez idő tájt elég fiatal voltam, a metal szintér egyik legnagyobb dobosát (Dave Lombardo) kellett helyettesítenem és ezt nagyon nehéz volt kezelni. Sok időt töltöttem otthon gyakorlással. De összességében nagyon szép idők voltak, az összes mélységgel és magassággal együtt...

Egyáltalán miért is oszlott fel a csapat és hogy jött hogy te legyél a dobos?

Végül is a Voodoocult egy project volt, a feloszlás idő kérdése volt. Én lettem a dobos, mert Dave otthagyta a bandát. Waldemar Sorychta, aki a gitáros volt akkoriban, megkérdezte, nem csatlakoznék-e hozzájuk. Könnyű volt, hahahahaha.

Milyen érzés volt olyan zenészekkel együtt dolgozni, mint pl. Gabby Abularach vagy Jim Martin?

Természetesen remek. Elég fiatal voltam azokban az időkben (24) és az ilyen fickókkal való munka tapasztalata számomra nagy dolog volt. Jim azt is megmutatta nekem, milyen egy party Los Angelesben, vicces volt...

Philip Boáról csak rosszat hallottam eddig, milyen ember is volt ő hajdanán? Valahol azt olvastam egy interjúban vele, hogy a zenészei csak felkért bábok voltak, akik eljátszották, amit ő elképzelt, igaz ez?

Nem, ez pletyka. Még mellette lakom. Nagyszerű időket töltöttem vele a múltban, és nem mondhatok róla semmi rosszat, Remek fickó volt és most is az...

Moses Pellberg volt a sampleresetek akkoriban, nekem nagyon tetszettek mindkét lemezen az  ipari-noise-elektró megoldásai. Mi lett vele később – zenélt – zenél azóta valahol? Tudsz róla valamit?

Igen, ő most Philip Boa és a Voodoocult dobosa.

Miről szóltak a szövegek és mennyire volt nehéz beilleszkedni ebbe a projektbe? S úgy egyáltalán mi is volt a története ennek az egésznek? Hol alakult, mik voltak az előzményei, s pontosan mikor is oszlott fel?

Tényleg nem tudok a szövegekről, ezek csak szavak, amik Phil piszkos agyából jöttek elő, hahahaha. 94-ben kezdtem dobolni nekik és 96-ban váltunk szét azt hiszem.

Waldemar Sorychta ugyanúgy tagja volt a Voodoocult-nak, mint a Despair-nek, ki lépett be előbb a bandába és mikor és hogy oszlott fel a legendás thrash csapat? (gondolok itt a Despair-re).

Waldemar csatlakozott a Voodooculthoz először. Amikor Dave Lombardo otthagyta a bandát, Waldemar megkérdezett, akarok-e csatlakozni.

Mesélj egy picit magadról; hány éves vagy mit csinálsz a doboláson kívül és hogy éli meg a családod a zenélést?

Most 40 éves vagyok (1971-es születésű). A doboláson kívül, ami a szenvedélyem, itt van a családom. Van két gyerekem és feleségem. A családom mögöttem áll, ha zenéről van szó. Nagyon fontos egy zenésznek, hogy a családja támogassa abban, amit csinál.

A Voodoocult csak egy stúdió banda volt, vagy adtatok koncerteket is?

Természetesen játszottunk élőben. Csináltunk néhány turnét Európában. De nem volt olyan sok.

Mennyi ideig tartottak a stúdió felvételek és hogy is zajlott ez az egész?


Kb. 1 hetet töltöttem a dob rögzítésével. Az utolsó albumnál („Voodoocult”) 4 hetet töltöttünk Los Angelesben, hogy rögzítsük. Tényleg megnyugtató volt és sokat hülyéskedtünk Jimmel és egyéb zenészekkel, mint Gabby és Dave.


Van-volt kedvenc dalod a lemezről? Mennyire volt jogotok beleszólni vagy ötleteket hozni ebbe a formációba?

Azt hiszem, nincs kedvem dalom az albumon. Az összes dobtéma az én ötletem, így megtehettem mindent, amit akartam.

Tudtommal Phillip Boa mai is életben tartja a dolgot, de már The Voodooclub néven futatja, erről tudsz valamit? Amennyire tudom, Philip Boa még életben tartja a projectet, de most Voodooclub a neve.

Csak azt tudom, hogy még dolgoznak és turnéznak...

A Motor Music adta ki mindkét Voodoocult lemezt, s ez a kiadó foglalkozik a kezdetek óta a Rammstein-nal is, véletlen ez vagy egyszerűen a kiadó látott fantáziát a feltörekvő ipari metal zenekarokban?

Fogalmam sincs... sajnálom.

Hogy érzed magad a Sodom-ban? S hogy vélekedsz a budapesti koncertről? Elégedettek voltatok a hazai közönséggel?

Nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan bandában játszhatok, mint a Sodom, ők egy kult banda... A budapesti koncert az egyik legjobb volt a turnén. A show után bementem a tömegbe és aláírtam rengeteg jegyet és pólót és és és...

Mennyire volt meglepő hogy az interjú előtt előhozakodtam a Voodoocult-tal? Mennyire érzed-tartod múltadnak ezt a projektet és te magad, hogy definiálnád a stílusát?

Igen, meglepő volt, de nagyon örültem, mert valaki felismert, hahahaha. Ahogy már mondtam, nagyon fontos volt számomra és a jövőm szempontjából a metal szcénában. A zene, amit ott játszottam az én stílusom volt, így természetesen szerettem.

Ha már itt tartunk; hallgatsz indusztriális zenéket? S úgy egyébként mik a kedvenceid?

Nem, nem nagyon vagyok benne az indusztriális zenében. Nem hiszem, hogy a Voodoocult zenéjének sok indusztriális része lett volna. Mindenféle zenét hallgatok, mert úgy gondolom, nagyon fontos különösen egy dobosnak, hogy ismerjen sokféle stílust és zenét.

Az említett bandákon kívül doboltál még a Flaming Anger nevű formációban, mit is illik tudni erről?

Csak egy fellépésen játszottam velük, mint session zenész. A Flaming Anger csak egy helyi banda volt a szülővárosomból.

Ha választanod kéne 5 albumot, amik befolyásolták az életed, miket sorolnál fel?

Metallica - Ride the Lightning
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - Live after Death
Slayer - Reign in Blood
Sting – minden

Melyik csapatra, albumra vagy a legbüszkébb, melyen-melyben doboltál?

Büszke vagyok minden bandára, amelyben játszottam...

Te magad mennyire érzed a gazdasági válságot, mennyire veszed észre a mindennapjaidban azt, ami a világban zajlik? Szerinted kik lehetnek a felelősek? 

No comment...

Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :}


d...

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak?

Álljatok a metal mellett, és kérlek, hogy fogadjatok el a Sodomban...

Utolsó szó jogán?

Szeretnék köszönetet mondani minden Sodom fannak, remélem, hogy elfogadtok engem a bandában és elmentek a koncertekre, amiket a jövőben tartunk...

Nagyon köszönöm a válaszokat, s remélem nem csak nekem volt kellemes és nosztalgikus érzés kérdezni, hanem neked is válaszolni. A második Voodoocult korong meghatározó volt tinédzser korom ipari metaljai terén. Büszke vagyok magamra, hogy ennyi idő elteltével feltehettem olyan kérdéseket – s válaszokat is kaptam rá, melyek nagy részén 15-16 évesen törtem a fejem. Remélem még sokáig darálod együtt a narancsot a Sodommal (Agent Orange), haha!

Zoli


Voodoocult_interju
Írta:
haragSICK
2011. május 3., kedd, 19:41
Facebook:
Rammstein - Rammstein (2019)
Kritika, oldboy @ 2019. május 25., szombat, 11:50
Critical Defiance - Misconception (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 5., vasárnap, 18:35
Sodom - Partisan 'Ep (2018)
Kritika, Armand @ 2018. december 28., péntek, 21:23
Sempiternal Deathreign - The Spooky Gloom (1989)
Kritika, boymester @ 2018. október 29., hétfő
Darkest Color - Deal With Pain (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 3., hétfő, 15:50
Wrathchild America - 3-D (1991)
Kritika, boymester @ 2017. október 2., hétfő, 21:26
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render