Grandmother Is Dead interjú!
Most pedig ismerkedjünk meg a furcsa nevű cseh Grandmother Is Dead-del, azon belül is Josef Pernikl-vel. A lényegében egyszemélyes képződmény 1997 óta „gyárt” le 2-3 évente egy-egy különleges korongot, melynek zeneiségét átissza a militarizmus és a történelem. Sok kérdés kavargott bennem, s rengeteg dologra lettem volna kíváncsi, nézzük mennyire sikerült jól a kérdezz-felelek! Viccesen…

Kezdjük kapásból a névvel, miért pont Grandmother Is Dead? Talán arra a történelmi kohézióra utalsz ezzel, ami a nagymama halála által felejtésbe borulna és te helyébe lépve eleveníted fel, mik a céljaid? Egyáltalán hány éves vagy és hogy jött, hogy belevágsz ebbe a formációba?


37 éves vagyok, és a nagymamával 1996-ban kezdtem, és azóta mindig együtt vagyunk. Ha nem hal meg...tovább folytatom vele :)) Oké, na most komolyan. A GID névnek semmiféle különös jelentése sincs, de a nagyapám túlélte mindkét világháborút, pár méterre állt Adolf Hitlertől, és kisfiúként sokat mesélt nekem a háborúkról. Valószínűleg emiatt lett a név „GID" (Nagymama halott) és ezért szól a háborúkról. És hogy mik a céljaim? Zenét szerezni életem végéig :))


Többen is segítségedre vannak-voltak, ők csak mind vendégek?

Ők a barátaim, de csak vendégszereplők. Szeretem a cselló hangját, és ez tökéletes egy olyan zenéhez,mint a GID. Nem tudok csellón játszani, így muszáj volt egy barátomat, Misa Dostalovát elhívnom. Nagyon jól játszott a The Book Of Legionaryn. Az új dalhoz- a Trust Christ Today-hez gyermeküvöltésre volt szükségem, így szóltam a 8 éves unokaöcsémnek, szerintem jó munkát végzett. Az új CD-n az egyik barátom is üvölt a Lobotomia-ból.

A lemezeid mind letölthetőek, ezek valamelyike hivatalosan is ki lett adva – megvásárolható?

Mindent itthon vettem fel a házi stúdiómban, ez az én legfőbb hobbim, éppen ez az oka annak, hogy nem adok el CD-t. Örülök, hogy bárki letöltheti, hallgathatja az albumokat,és megtisztel, ha valaki kedveli a zenémet. De terveim közé tartozik az is, hogy a jövőben, talán jövőre kiadok egy special editiont és hivatalos CD-t, amin élő dobos is fog játszani, és a legjobb dalok is megtalálhatóak lesznek rajta. Kicsit lassan megy, mert mindent egyedül készítek, és fizetek.


Mit kell tudni a Lobotimia névre hallgató egykori projecketedről?


Az első bandám a D.O.D. (drink or die) volt 1987-ben, amiben néha a barátaim is részt vettek. És talán tudod azt, hogy voltak olyan idők, amikor az elektromos gitárhangja olyan volt, mint maga az Isten. Nem nagyon tudtunk gitáron játszani egészen addig, amíg nem tanultunk meg valamit játszani, így megalapítottuk a Lobotomia-t. 1989-ben. Thrash metalt játszottunk a Kreator-Sepultura-Slayer vonalon. Pontosan, és keményen játszottunk, szuper koncertjeink voltak, de fiatalok voltunk, sok sört ittunk, és az énekesünk a sörről LSD-re váltott, és emiatt kivált a zenekarból. Új énekest nem találtunk, így befejeztük. Két demot és egy split CD-t készítettünk.


Te magad milyen zenei műfajok halmazába zárnád a Grandmother Is Dead-et? Van valamilyen kapcsolata a koncepciódnak a 2. Világ Háborúval vagy az esetleges és bekövetkező harmadikkal?

Egy zenei magazinban azt írták, hogy színpadi doom metal, ezek szerint talán színpadi doom metalt játszok. Nem foglalkozom a zenei stílusommal. Az olyan zenét szeretem, amiben mindig történik valami. Azt viszont elmondhatom, hogy a zene amit szerzek olyan mint egy film, kép nélkül. Az őrület és kétségbeesés képei. A háború egy kimeríthetetlen téma, az emberiség legnagyobb horrorja, és a GID erről szól.

Hogy vélekedsz a gazdasági válságról, szerinted kik a hibásak és te magad mennyire érzed a környezetedben (vagy önmagadon) a változásokat, mi a munkád?

Nagy változásokat látok a munkámban. Nincs túlóra, kevesebb pénz, nincsenek bónuszok. Logisztikusként dolgozok egy osztrák cégnél már több, mint 10 éve. Zsaluzással foglalkozunk, és mostanra számos munkavállalót el kellett bocsátani a cégtől. De ez nem olyan rossz, a halott nagymama túléli majd ezt is. :))
Bár cseh vagy, azért megkérdezem ennek ellenére: bor vagy sör?

Biztosan a sör :)), de talán meglepődsz ha elmondom, hogy a kedvenc márkám most a Heineken. Fiatalabb koromban több sört ittam. Emlékszem, hogy a rekordom 27 üveg sör volr egy este alatt. Termézetesen ezután nem sok mindenre emlékeztem. :))


Kérlek, válassz 1-1 kedvenc zenei stílust, és sorold fel a számodra legjobb 5-5 lemezt!

A jazztől a death metalig sok zenét hallgatok mindennap. Szeretek pár hardcore - pl.: D.R.I., Wehrmacht, Municipial Waste.. és klasszikus német thrash metal bandákat is, Kreator, Deathrow, Darkness, Assassin, Destrucion, Sodom... vagy brazilokat; Chacal, Sargofago ..., de lágyabb zenét is hallgatok, mint például Anathema, The Gathering, Pink Floyd, Serj Tankian és sok mást is...

Elég nehez feladat számomra az, hogy csak 5 albumot válasszak ki. A mindenkori 5 kedvenc: Roger Waters - Amused To Death, SepulturaBeneath The Remains, KreatorExtreme Aggresion, DeathSymbolic és az AnathemaJudgement.

Az idei kedvenc albumaim: ObscuraCosmogenesis, KreatorHordes of Chaos, Gorod Process of a new decline

Nemrégiben fedeztem fel pár érdekes magyar bandát: a Keeper of Dreams-t, a Taste Smashed To Pieces című albumuk hangzásvilága nagyon jól, Death szerűen hangzik. És ha már magyar bandáknál tartok, a Watch My Dying nagyon jó. Szeretem a progresszív death metalt.

Milyen bandákat emelnél ki a cseh metal scenéből, akikre szerinted érdemes odafigyelni?

Cseh hardcore bandátat szeretek: a Status Praesents-t és a Lvmen-t.

Üzensz valamit a Fémforgács olvasóinak? Utolsó szó jogán?

Hallgassatok death metalt, és minden rendben lesz, így ha rosszul érzed magad, hallgass Grandmather Is Dead-t, akkor még rosszabul leszel. :))

Köszönöm a válaszokat és a lehetőséget, még sokáig éljen a halott nagymama, haha!

Köszönöm a megtiszteltetést, és átadom a halott nagymamádnak az üdvözletedet.

Josef a Grandmather Is Dead-ből!

Grandmother_Is_Dead_interju
Írta:
haragSICK
2009. október 29., csütörtök, 21:39
Facebook:
Watch My Dying - 4.2 (2016)
Kritika, Nagaarum @ 2016. november 23., szerda, 14:13
Jolana Blastbeat - Idősebbek is elkezdhetik (2013)
Kritika, Nagaarum @ 2014. június 25., szerda, 07:27
Watch My Dying - 4.1 [EP] (2013)
Kritika, oldboy @ 2014. január 11., szombat, 11:11
Sodom, Die Hard, Keeper Of Dreams - 2011. február 13. Diesel
Koncertbeszámoló, haragSICK @ 2011. február 24., csütörtök, 23:29
Vörös Attila interjú
Interjú, tündérmetálány @ 2011. január 30., vasárnap, 12:59
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.03 seconds to render