NGC Prod.
Karthago
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1979
Származás:
Magyarország
Budapest
Aktuális felállás:
Gidófalvy Attila
Billentyűs hangszerek, Gitár, Ének
Kiss Zoltán Zéro
Basszusgitár, Ének
Szigeti Ferenc
Szólógitár, Ének
Kocsándi Miklós
Dob, Gitár, Ének
Takáts Tamás
Ének, Szájharmonika, Dob
Aktuális kiadó:
Hammer Records
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Karthago
Rögzítette:
maniac
2010. október 10., vasárnap, 10:14
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2019. február 9., szombat, 12:39
Szerkesztés:
szerkesztes
Karthago
A KARTHAGO története:

Az együttest 1979-ben Szigeti Ferenc alapította.

A kezdeti felállás:

Szigeti Ferenc - Zenekarvezető, Szólógitár, Ének
Gidófalvy Attila - Billentyűs hangszerek,
Losó László - Ének, Basszusgitár
Fehér Lajos - DobRövid idő múlva Losó László és Fehér Lajos elhagyta a zenekart.

Tagjai, a mai napig:

Gidófalvy Attila - Billentyűs hangszerek, Gitár, Ének
Kiss Zoltán Zéro - Basszusgitár, Ének
Szigeti Ferenc - Zenekarvezető, Szólógitár, Ének
Kocsándi Miklós - Dob, Gitár, Ének
Takáts Tamás - Ének, Szájharmonika, Dobok


A zenekar megalakulását követően, egy év alatt, a '80-as évek egyik meghatározó, és legnépszerűbb magyarországi rockegyüttese lett.
Különleges, úgynevezett amerikai típusú west coast zenéjükkel, amely kemény rockalapra dús, ötszólamú vokállal és dallamos énekvezetéssel hangszerelt dalokból állt, néhány hónap alatt valamennyi slágerlistát meghódították, és izgalmas, dinamikus, különlegesen látványos koncertjeikkel, a klubok kedvencei lettek.

A zenekar első nagylemeze 1981-ben jelent meg és néhány hónap alatt 178.000 példányban fogyott el!!
A koncertjeik lassan kinőtték a budapesti és vidéki klubokat, elkezdődtek a nagyszabású, egyre látványosabb show-val körített nagykoncertek, és vidéki fellépések, turnék sorozata.

1981-ben a KARTHAGO nyitotta meg a Budai Ifjúsági Parkot, május elsején, és erre a koncertre már 12 ezer rajongó ment el!! A KARTHAGO ekkor alapozta meg az immár négy évtizede tartó sikeres pályafutását.


AZ első albumot azután az évek során követte további két hasonlóan sikeres stúdióalbum, valamint egy koncertlemez, számtalan kislemez és rádiófelvétel, majd egy Aranyalbum, egy Best of...album, és a KARTHAGO él című dupla élő koncertalbum az 1997-es nagy Budapest Sportcsarnok koncertről.


1983-ban az együttes a Requiem c. dallal megnyerte az ausztriai Villach-ban a Nemzetközi Táncdalfesztivál nagydíját, ezt követően szerződést kötött az osztrák OK Musica (Teldec Company) lemeztársasággal. Két nagylemezük jelent meg angol nyelven a kiadóval nyugateurópában, amelyből az első, a Requiem című, Ausztriában aranylemez lett!!!


A koncertjeik Magyarországon, Ausztriában, NSZK-ban, Kubában, valamennyi volt szocialista országban és az egykori Szovjetunióban komoly eseménynek, rendkívüli látványosságnak és óriási sikernek számítottak. (Összesen kb. 3200 koncertet adtak eddigi fennállásuk alatt)

Az együttes 1985-ben átmenetileg beszüntette működését. Tagjai azonban aktív muzsikusok maradtak, valamennyien közismert személyiségek lettek, más, jónevű zenekarokban is játszottak, és játszanak, emellett tévéznek, rádióznak, könyvet írnak, producerkednek.


1990. május 1-én a Karthago feloszlása után öt évvel ismét összeállt, (Magyarországon elsőként (!) és egy nagyszabású koncertet rendezett valamennyi eredeti tag közreműködésével. A hangverseny, amelyet a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is közvetített, óriási siker lett a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, megdöntve minden addigi és azutáni nézőrekordot!

Soha annyian nem voltak azóta sem, (2009-ig) a Pecsa szabadtéri színpadának nézőterén!

Hét év múlva az együttes 1997-ben ismét nagyszínpadra lépett, ezúttal azonban már a Budapest Sportcsarnok volt a rendezvény helyszíne.
A koncert fantasztikusan sikerült, közel tizenötezer néző volt szemtanúja a nagy visszatérésnek, amely óriási látványelemekkel, díszletekkel, korinthoszi oszlopokkal, tűzijátékkal, "ledér" táncosnőkkel megtűzdelve került bemutatásra, a KARTHAGO-tól mindig is megszokott módon.

A hangulat végig hihetetlen forró volt, a közönség szinte együtt élt a együttessel, közös éneklések, tízperces vastapsok tarkították a show-t. A koncertről felvételt készített a Magyar Televízió, amely a koncert után három héttel adásba is került.

A Hungaroton Records a "KARTHAGO ÉL!" című dupla koncertalbumon, és ugyanilyen címmel videokazettán, illetve ma már DVD-n is megjelentette a hangversenyt.


2000 június 2.-án a Petőfi Csarnok 15 éves jubileumi ünnepségére ismét a KARTHAGO együttest kérték fel egy nagyszabású koncertre, mivel annak idején az együttes nyitotta meg a Pecsát, azaz a csarnokban első magyar koncertet 1985-ben a KARTHAGO adta.

A jubileumi buli ismét fantasztikus volt, óriási tömeg és igazi "karthagós" hangulat volt.

Az Magyar Televízió újból rögzítette a fellépést. A koncerten jelen voltak az osztrák-német TELDEC kiadó munkatársai is, akik jelezték, hogy a KARTHAGO új lemeze iránt és az azt követő turnékra jelentős érdeklődés lenne Németországban és Ausztriában is, ahol egykor, és még mai is ismert és szeretett a legendás együttes.


2003-ban ismét sokat hallatott magáról a zenekar, közel 25 nagykoncertet játszottak Magyarországon, különböző rockfesztiválok záró-produkciójaként, és önálló koncerteken, ismét óriási sikerrel.

A sorozat folytatódott 2004-ben is, többek között az alsóőrsi Harley Davidson Nemzetközi motorostalálkozó záró gálaestjén, valamint további kifejezetten nagyszabású rockfesztiválokon, és az év végén a nagy budapesti lemezbemutató koncerttel.

Az együttes 2004 szeptemberében ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. 1979 őszén állt össze az öt legendás muzsikus, és mára talán ők az egyetlen olyan rock-zenekar Magyarországon, akik a mai napig változatlan felállásban játszanak!

A jubileum méltó megünneplésére az együttes komoly, összetett projekttel készült, akkoriban is.

Elsőként, 2004 június-július-augusztusában 19 év után (!) új stúdióalbumot készítettek.

A lemez 2004 szeptember 5.-én jelent meg az EMI Zenei Kft. kiadó gondozásában, és egy modern hangzású, kemény, igen erőteljes rockzenét tartalmaz, a KARTHAGO-tól megszokott igényes, dús, finoman cizellált hangszereléssel, és a legendás ötszólamú vokállal.

A KARTHAGO történetében mindig jellemző volt a rendkívüli alaposság és profi kidolgozottság, ezért minden albumra, - így erre is természetesen, - több mint húsz friss szerzeményből kerül kiválasztásra, az albumra került 9 új szám, melyek stúdiófelvételei közel három hónapig (!) tartottak a legendás törökbálinti "P" stúdióban.

Két bonus-track is készült, a fantasztikus, és nemzetközi sikereket is elért REQUIEM, valamint a KARTHAGO himnusz, az APÁINK ÚTJÁN, mindkettő egészen különleges, vonós- szimfónikus- unplugged verzióban.

Az új lemezről nagyon sok szó esett korábban a médiában, számos televíziós interjúban, sajtóanyagban, rádióriportban elhangzott a készülődés híre, ezért a közönség körében, és a szakmai berkekben is igen nagy várakozás előzte meg a KARTHAGO akkori új stúdióalbumát.

Az album meg is felelt a várakozásoknak, mert igen szép sikert futott be az évek során.

Az album további promóciójának része volt a Concert&Media által rendezett, 2005. tavaszán a KARTHAGO ROCKCIRKUSZ - LEMEZBEMUTATÓ koncert, az SYMA csarnokban. Az eseményt országos kihelyezésű plakátokkal, citylight poszterekkel, médiatámogató országos rádióval és televíziós csatornával, napilappal, promóciós megjelenésekkel, dedikálásokkal, riportsorozatokkal került beharangozásra, és óriási siker lett, totális telt házzal! Ezután egy többhónapos országos turnéra indult. az együttes.

Ezt követően már minden évben ismét teljes aktivitással dolgozott az együttes, évi 30-35 nagykoncerttel, és jó néhány országos rockfesztivál főzenekaraként.

A 2009-es év elhozta a nagy 30 éves jubileumot, ezt pedig egy vadonatúj albummal, az "IDŐTÖRÉS" cíművel, és egy hatalmas Sportaréna bulival ünnepelte a KARTHAGO.

A lemez hetekig vezette a Mahasz listát, az óriáskoncert pedig valami frenetikusra sikeredett, hatalmas tömeg, és a szokásos "karthagós" hangulat volt végig, a közönség tombolt, énekelte a nagy himnuszokat, a váratlan unplugged rész döbbenetesen jól sikerült, és hatalmas meglepetés okozott, úgyhogy a közönség két és fél óra múlva sem akarta elengedni a bandát a színpadról!...

A zenekar minden évben nagy sikerű koncerteket ad szerte az országban valamint Felvidéken, Erdélyben és más a gúnyhatáron túli magyarok lakta területeken is, de az új lemezt csak az újabb jubileum hozta el.

2019. Februárjában jelent meg a zenekar új nagylemeze "Együtt 40 éve!!!" címmel.
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.066 seconds to render