Gothic Kabbalah (2007)
A napokban, hazánkban is hatalmas koncertet adó Therion számomra nem tud meglepetést okozni. Ezt nem negatívumként hozom fel ellenük, éppen ellenkezőleg. Mindig minőségi és ultraerős anyagokkal lepik meg a nagyérdeműt, így történt ez most is. Hiába nyilatkozták mindenfelé, hogy most aztán egy kőkemény rock anyag született, s hogy most csak kevés operás részlet lesz a lemezen, a Gothic Kabbalah-ban is ugyanúgy benne vannak a Therion jegyek, a más zenekar által utánozhatatlan, nagyzenekari szimfonikus hangok. Az viszont igaz, hogy sokkal több rockosabb, gitárosabb dal található a lemezen. Azért csak tudják, hogy mit beszélnek. :)

Az anyag gigantikus mérete (15 dal, 85 perc, dupla cd-n) nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a türelmetlen mai gyorsfogyasztó civilizáció tagja azonnal a félredobja ezt a gyönyörű alkotást. Legalább egy tíz hallgatás kell, mire minden szépségét és értékét feltárja a lemez. A Lemuria/Sirius B páros sem szólalt meg rosszul, de a Gothic Kabbalah olyan tiszta és mégis jól megdörrenő hangzást kapott, hogy az minden pénzt megér. Le is perkáltak érte 100 ezer eurót.

Az album dalai egy olyan különleges rendszer köré épülnek, amelyet Johannes Bureus alakított ki a XVII. Században. Az északi misztikumot keverte a varázslattal és az asztrológiával, ezt nevezte Ő Gothic Kabbalah-nak. Maga a rendszer 15 rúnát ölel fel, ezért is tartalmaz 15 dalt az album.

A lemez egy kőkemény metal nótával indít, remek dobkiállásokkal, gyönyörű női énekkel, ez a Mitternacht löwe. A címadó nótában fantasztikus a női-férfi felelgetős ének, illetve a felcsendülő fuvolaszólamok azonnal koncertterni hangulatot varázsolnak a hallgató köré. A The Perennial Sophia-nál az Opeth jutott eszembe, fájdalmasan szép. A Wisdom and the Cage az egyik legmetalosabb száma az anyagnak. Személyes kedvencem a Son of the Staves of Time. Hatalmas nagy ívű férfi énekkel, monumentális nagyzenekari részekkel. A Tuna 1613 ismét egy lendületes heavy metal nóta. A Trul az egyik legprogresszívebb szerzemény az albumon. Imádom azt a szaggatott témát a verze alatt. A Close Up the Streams a rockosabb szerzemények sorát erősíti. A Three Treasures-é a 2007-es év legnagyobb gitárszólója. Metal! A The Path of Arcady-ban újra előkerül a felelgetős női-férfi ének. A Chain of Minerva egy basszus-dob groove-ra épül. Viszont a TOF – The Trinity című dallal nem tudok mit kezdeni. Valahogy nem illik a sorba. Annál inkább itt a helye a The Wand of Arabis-nak a hihetetlen elszállós kórusával. A The Falling Stone egy szokatlanul speedes téma. A Gothic Kabbalah-t a 25 perces Adulrana Revivia zárja.

Nincs olyan dal a lemezen, ami ne rejtene magában egy kis csemegét a zeneértő emberek számára, illetve szintén nem találni olyan szerzeményt, ami ne ütne be néhány hallgatás után egy szimpla mezei rock rajongónak. Mindig is ezt a „kétszínűségét” szerettem a Therion-nak, amit szerencsére ezen az albumon is hozni tudtak.

Nem találok szavakat! Erre a lemezre még a 10 pont is kevés!
Therion_Gothic_Kabbalah_2007
Stílus:
szimfonikus metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Der Mitternachtlöwe
2.The Gothic Kabbalah
3.The Perrennial Sophia
4.Wisdom And The Cage
5.Son Of The Staves Of Time
6.Tuna 1613
7.Trul
8.Close Up The Streams
9.Wand Of Abaris
10.Three Treasures
11.The Path To Arcady
12.TOF - The Trinity
13.Chain Of Minerva
14.The Falling Stone
15.Adulruna Rediviva
Írta:
Skinner\
2007. február 23., péntek
Facebook:
Therion - Vovin (1998)
Kritika, Nagaarum @ 2011. augusztus 24., szerda, 08:44
Therion Sitra Ahra Live 2010 - 2010. november 27., Petőfi Csarnok
Koncertbeszámoló, emp @ 2010. november 30., kedd, 17:03
Therion - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
Koncertbeszámoló, @ 2007. június 22., péntek
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render