Skullthrone
Demo III (2017)
 
Khrul továbbra sem tétlenkedik. A Nocrul lemez tavaly október elsején jelent meg a Neverheard jóvoltából kazettán, de már itt is van egy új project anyaga CDn (a Nocrullal közös korongon - kritika arról ITT). Az ő vokálja mellett hallható még W-é, az egyik gitárosé is. A társulatot a lengyel Rafał Pilipów (R) gitáros és a dobos Paweł Adamczuk (Anaal) alapította még 2006-ban. Ez a bemutatkozó lemez két korábbi demó után. Eredetileg digitálisban jött ki a Bandcampen.

Azt mondanám, hogy ez a furcsább vonulatot erősítő black metal hordák egyike. A hangzás ugyan a szokásos szakadék, igénytelen fajta, ami szerintem a létező legtökéletesebb a metalhoz, viszont nem érik be a dalszerzők a megszokott formulákkal. Dallamos kántálások az énekben (egy helyen), magasba felkúszó basszusgitár, nem megszokott dalszerkezet jellemzi a britek (lengyelek) által belakott zenei teret. A gitár tremolós pengetése mellett például többször is feltűnik bontottabb hangszerkezelés. A hangnemváltások is meg vannak tervezve, mindez viszont nem megy az ösztönösség rovására (azt megadja a hangzás).


A harmadik tételben, aminek nincs gyakorlatilag címe (Skullthrone - III - a dalok csak számozva vannak) a vokál erősen hajaz Csihar Attiláéra, különösen, amit a Mayhem Misteriis... korszakában művelt. Ez még talán nem jelentene nagy meglepetést, viszont az ez után következő dal határozottan punkos beütésű, és ezen az áthallásomon az alkotók lehet, hogy egy kicsit megbotránkoznak, akkor is meg kell jegyezzem. Azt leszámítva, hogy ideológiáját tekintve a black metal és a punk nem is lehetne egymástól távolabb, zeneileg én ezt a két műfajt nagyon is rokonnak érzem. Két perc után áll helyre a rend, a nóta innentől kezdve ismét black metal. A basszus nagyon izgalmasan teker a magasabb hangfekvésekben. A dob meg lassul - nem baj (korábban is volt tempótartási probléma, de ezek a hibák nálam nem hibák, hanem izgalmas elemek - különben is, marha jól dobol az ipse).
Továbbhaladva megint punkosra fordul a dolog kicsit, igaz csak a gitárok miatt, Anaal veri a blastet piszokul. Aztán ismét és ismét és ismét punk elemek ezerrel. Néha mintha el lenne hangolódva a basszusgitár, bár lehet, hogy csak a hangok vannak annyira megtekerve (hatos tétel), hogy disszonáns. Nem hallom ki rendesen. Erre is tudok lenyinteni. A végeredmény ütős. A záró tételben meg Maniac hangját hallom. Ahhoz hasonló, amit a Wolf's Lair Abyss EP-n csinált.


Ez egy kurva jó fúzió, koncerten iszonyat beindulás lehet ezekre a szélvész dalokra. A zenekar magát így foglalja össze: "lengyel dögvész, brit fém, magyar átok". Ez tökéletesen le is fedi a jelenséget. Csak így tovább! Amekkora basszusgitárbuzi vagyok, körülbelül ahhoz passzolóan fantasztikus basszushangzást, és játékot hallottam itt. Kár, hogy Nebulla a basszer már nem tag, időközben a gitáros W váltott basszerra. Számomra ez az egyensúly a hangszerek között. Talán a lábdob szólhatna jobban.

Összesen huszonöt perc a kiadvány ezen része, a Nocrul lemezzel együtt is egy óra összesen. Azt figyelembe véve, hogy Khrul a Siculicidium új EPjén is ott van dobosként, megint csak a sokszínűségét támasztja alá. Igaz, az az anyag nem jött be nekem különösebben. Ez a lengyel - brit - magyar koprodukció viszont bazi nagy. Akit érdekel fizikaiban a Neverheardtől tudja rendelni. Ahogy fentebb említettem, a Nocrul Khorne lemezét is megkapja hozzá.

Skullthrone_Demo_III_2017
Kiadó:
Stílus:
black metal / brutal punk
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Skullthrone - I (04:24)
2.Skullthrone - II (01:14)
3.Skullthrone - III (03:24)
4.Skullthrone - iV (03:34)
5.Skullthrone - V (01:11)
6.Skullthrone - VI (04:09)
7.Skullthrone - VIII (07:10)
Írta:
Nagaarum
2017. szeptember 1., péntek, 10:16
Facebook:
nascence 2017. november 17., péntek, 13:41
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1008
Ez nagyon fasza black cucc. A hangzásnál nem is értem, hogy a "mocsokos" jelzőt? Én még nyugodtan pakoltam volna rá pár tonna földet, hogy biztosan a pincéből szóljon.
Nagaarum 2017. november 17., péntek, 10:10
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz Balthazaar üzenetére:

Ha a hangzáson még "poliroztak" volna, akkor komolyan felköthetnénk a gatyánkat. :-) m/

Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nekem ilyen mocsadék sounddal még jobban tetszik. (8)
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
Balthazaar 2017. szeptember 5., kedd, 17:39
Balthazaar
Csatlakozott:
2017. július 9.
Hozzászólások: 305
Ha a hangzáson még "poliroztak" volna, akkor komolyan felköthetnénk a gatyánkat. :-) \m/
--
Stay mötal! - Adopt a goat like Baphomet! :-p
Nagaarum 2017. szeptember 1., péntek, 15:07
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz McFrost1977 üzenetére:

Szerintem Khrul dobol minden Siculicidium produkción, de ez kapásból nem tuti, csak mintha rémlene :-)

Kösz az ismertetőt, figyelek rá!

Lehet, nem vágom a Siculicidiumot annyira, mint kéne. x|
Szívesen!
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
McFrost1977 2017. szeptember 1., péntek, 14:33
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1846
Szerintem Khrul dobol minden Siculicidium produkción, de ez kapásból nem tuti, csak mintha rémlene :-)

Kösz az ismertetőt, figyelek rá!
--
Én gyönyörű életem,
szarvas, vidd tovább.
Én csodaszép életem,
róka, vidd tovább.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.052 seconds to render