Zvijer
Vječnost truleži (2017)

Ez a bosznia-hercegovinai black metal kvartet még 2013-ban alakult, és első lemezüket volt szerencsém megkapni a hazai terjesztőtől a Neverheard Distrotól. Korábban egy demójuk és egy single-jük volt, mindkettő digitálisban. Az alapító tagok közül Vožd Jovan Pogani gitáros (korábban dobos) és Knjaz Aleks énekes van még jelen. A felállás sokszor változott az idők során, a kazettán például csak három tag szerepelt a Metal Archives oldaluk szerint.

Sokat kritizáltzam már zenekarokat, amiért egy hangzatos intro után jön a sablondara. Itt annyiban más a dolog, hogy a sablondara előtt nincsen különösen hatalmas lélekbeható atmoszfératenger, ami a furább produkciókra éhes hallgatót megvezetné.

Változatos tempókkal játszanak a bosnyákok, ami szimpatikus, bár ez egy jó darabig nem derül ki... A vokáltémák sem egydimanziósak, a sorok bontása már inkább igényelne némi átgondolást. Kicsit diktátor jellegű a szavalás. Sor elején kezdem, a végére befejezem, nincsenek átcsúsztatások, így egy kicsit gépies. Meg egy kicsit túl van tolva az "üöeee", "uoaaaa"... Egy-kettő egy kicsit furán is hat... Fura és üdítő, ez lehet egymás szinonímája, bár a black metalban a fura elemek még furábbak, mint máshol. 
A zeneiségre visszatérve a Rural Wastelandsnál kezdtem meghallani azokat a körkörös megoldásokat, amiből már egy kicsit kezdett számomra sok is lenni. Lassú dalnyitás után blast, és ennek a tetejébe a gitártémák is ugyanazokra a megszokásokra alapoznak. A sodrás azonban egyelőre fenntartotta az érdeklődésemet, elemi erővel szánt ez a nóta is.


A Divljina disszonáns gitárbontásai kicsit megleptek, ahogy az ezután következő ...from Black Womb of Earth tempója is. Ez a sebesség már a "nagyok" tudását igényli. Emellett viszont énekben is változást hoz ez a tétel. Kimondottan izgalmasnak érzem. Majd ezek után a Proždiranje života közepén a hangnemváltás meg már - már kísérletinek mondható.
A 37-ik perc környékén tehát összességében kellemes elégedettség uralkodott el rajtam. Nem osztják itt könnyen a mannát. De a végére megjön, és ez a lényeg.

Amit mindenképpen dicsérnem kell, az a hangzás. Szépen kisimult minden, ugyanakkor karcos is, nincs túlkeverve, mégis tisztán és érthetően szól az anyag. A másik, amire nagyon odafigyelt a kiadó, az a külső megjelenés. A kazetta a hagyományos paneles - hajtogatós papírbooklet mellé kapott még egy külső kartonborítást is.
Összefogjajva annyit tudnék még hozzátenni a kritikához, hogy ha a cél az volt, hogy egy tradícionális zeneiséggel felépített, közérthető black metal zene szülessen, akkor az anyag telitalálat. Sodró tremolós gitárok, gyors dobolás, és ocsmánykodás a mikrofonba. Viszont ilyent már hallottunk sokszor, és bár a kazetta B oldala sokkal izgalmasabb, mint a másik, akkor is egy kicsit lentebbre állítanám a hőmérőt fagyos ujjaimmal.Zvijer_Vje_nost_trule_i_2017
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.U gnjilo postojanje čovjeka (Intro) (01:09)
2.Heretical Balkanian Sabbathism (04:53)
3.U crnom grobu… Svijet! (05:55)
4.Rural Wastelands (07:39)
5.Divljina (06:47)
6....from Black Womb of Earth (05:06)
7.Proždiranje života (05:52)
8.Gallows Awaits (Outro) (01:10)
Írta:
Nagaarum
2017. november 20., hétfő, 10:20
Facebook:
Türböwitch - Napalm to Posers + Live in Debrecen (2018)
Kritika, Nagaarum @ 2018. július 23., hétfő, 16:33
Nemere - Vérmező (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2018. június 26., kedd, 18:07
Hamvak - I (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. október 5., csütörtök, 12:30
Skullthrone - Demo III (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. szeptember 1., péntek, 10:16
Vrag - Remete (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. június 21., szerda, 09:18
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render