Noregs Vaapen (2011)
Teljes joggal állítható, hogy Hoest neve egybeforrt a black metal műfajával, mivel ő az a figurája a norvég színtérnek, aki a sokak által aranykornak tartott (80-as évek végétől a 90-es évek elejéig terjedő) szcéna jelenleg is aktív résztvevője. Hoest a Ragnarok oszlopos tagjaként vált a műfaj emblematikus zenészévé, s amint szakított a fent említett formációval, ideje nagy részét a szólóprojektjének, a Taake-nek szenteli. 2011 szeptemberében látott napvilágot a formáció legújabb kiadványa, a Köd Norvégia Fegyvere (Taake Noregs Vaapen).

Aki figyelemmel követte a Taake korai munkásságát, az tisztában van vele, hogy az ízig-vérig vegytiszta true norvég black metal stílusjegyek forrasztották egybe a Hoest által rögzített felvételeket, a kompromisszum legkisebb jele sem volt felfedezhető más műfajok hatásaként. Megfigyelhető, hogy nagyjából 2006-tól, ahogy a Darkthrone a black’n’roll zenei irány felé mozdult, úgy a komplett norvég színtéren is teret nyert ez a fajta kísérletezgető magatartás. A 2008-as Taake albumon már érezhetővé vált a true jelzőbe belesűrített jellemvonásoktól való eltávolodás és a Darkthrone reformjaihoz való közeledés. A Noregs Vaapen is ennek a lenyomataként aposztrofálható, lévén a Hoest által komponált dalok ugyan karakteresek, de semmiképp sem illenek a Taake korai lemezeinek sorába. Hoest a vokálon kívül gitáros, basszusgitáros és dobos szerepkörben is közreműködött a felvételek során, a kreativitása leginkább a fogós rock riffekben tükröződik, a démoni hangja nem ,,üt” annyira, mint teszem azt a Ragnarok stúdiólemezein. Veretes névsort vonultat fel a korong a vendégzenészek lajstromában, többek közt Nocturno Culto, Demonaz és Skagg is felfedezhető énekesi poszton. A Nordbundet dalban pedig magyar vonatkozásra is figyelmesek lehetünk Csihar Attila személyében. Összességében rám nem bír akkora hatással az új koncepcióban utazó Taake (és Darkthrone), mint mondjuk egy ortodox black metal korong a 90-es évek elejéről, idusáról, meglátásom szerint a rock elemek egy más irányba viszik el az atmoszférát, ez nem black metal.

Akinek bejön a Darkthrone másodvirágzása, bátran próbálkozzon a Noregs Vaapennel, de fenntartom, hogy ez Taake 2.0 és nyomokban sem maradt a korai szellemből.
Taake_Noregs_Vaapen_2011
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Black'n'Roll / Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Fra Vadested til Vaandesmed
2.Orkan
3.Nordbundet
4.Du ville ville Vestland
5.Myr
6.Helvetesmakt
7.Dei vil alltid klaga og kyta
Írta:
Infam
2012. január 18., szerda, 16:59
Facebook:
Belial 2012. szeptember 10., hétfő, 17:10
Belial
Csatlakozott:
2012. május 9.
Hozzászólások: 734
Először Infam-al értettem egyet , de aztán minél többet hallgattam ezt a lemezt egyre inkább az lett a véleményem amiket Xhavael írt.Tehát hogy ha meghallgathatnánk 15 évvel korában felvéve valószínűleg "trúúbb" lenne.Mondjuk a bendzsó azért elég erős volt. :-)
Xhavael 2012. szeptember 10., hétfő, 11:15
Xhavael
Csatlakozott:
2012. június 27.
Hozzászólások: 34
Én azért nem értek egyet, mert azért sokkal inkább a True vonalat erősíti ez a lemez még mindig, mint inkább ezt a rákkendrollos újvonalas Darkthrone-t, kedves kritikustárs. :)Az Orka, Nordbundet, Myr és Du ville ville Vestland című számok kifejezetten a True kategóriába tartoznak; csak képzeld el kicsit rosszabb felvételben. Bár na, engem meglepett némileg az a bendzsós téma a Myr-ben, és a Du ville ville Vestland-ban az a némileg Starcraft II marine zenére hajazó rész 04:06-tól 05:32-ig. Bár ez a rész még kísértetiesen emlékeztet a Sleepstalker c. film azon részére, amikor a homokember feléled a sivatagban, és egy enyhén rákkenrollos téma hallható a háttérben. :-D
--
TRUST NO ONE
phl 2012. január 20., péntek, 20:21
phl
Csatlakozott:
2009. április 2.
Hozzászólások: 123
merész írás
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.054 seconds to render