Taake (2008)
Ritkán kapok Norvégiából postai úton promót, de a Dark Essence Records 2-3 havonta mindig meglep egy-egy anyaggal. Ez esetben a szintén norvég Taake korongját küldték, melynek külsőségei elméletileg nagyon igényesek és digi-pack formában jelent meg 17.-én, én ennek ellenére fénymásolt borítót leszámítva csak magával a CD koronggal gazdagodtam (ami mellesleg fekete alapon fehér aprócska karácsonyfák – fenyők láthatóak pentagram alakban) – így tehát ezek értékelésébe törvényszerűen nem bocsátkoznék, azonban a zenekarra kapcsolatban már így előre tisztázni vagyok kényszerülni pár alapvető információt. A csapat valójában Thule néven alakult 1993-ban Bergenben, két demót adtak ki, melyeken egy dobos (bizonyos Svartulv, aki azóta már nem tagja a Taake formációnak és ezzel el is lőttem előre a poént) segítségével Ulvhedin Hřst alkotott meg, majd ahogy az imént utaltam rá, a fekete fém horda nevet váltott és 95 óta Taake néven futnak – természetesen a székhelyük Bergen maradt és a zenei koncepció se sokat változott.


A hátuk mögött tudnak egy adag splitet és EP-t illetve az új lemez immáron a negyedik nagy a sorban… mit is kapunk? Fagyok, hó, militarizmus és népi hatáselméletek burjánzásai, az ősök tisztelete – mitológia, gyűlölet, no és persze a jóféle Norvég hangzásvilágot… Erre épít rá a kiadó propaganda szövege is; The perfect soundtrack to the coming cold months… s valóban, végre egy olyan reklám, ami a valóságot tükrözi! Bár a szövegek anyanyelvükön íródtak, a Taake zenéje korántsem mentes az ideológiáktól, s bár elsősorban mizantrópiában cseng le a dolog, azért az NS kapcsolatok sem zárhatóak ki. Zeneileg azt az utat járják továbbra is, amin 95-ben elindultak, közben a rengeteg tagcsere nem hogy rontott, de még javított is a zenei teljesítményen, mely elsősorban a régi és új Satyricon hatásai mentén vergődik egy kis korai Emperor-ral, Carpathian Forest-tel illetve Urgehal-lal nyakonöntve, nem is beszélve az igazán sebes részeknél felmerülő Tsjuder-ről és persze a Darkthrone mint erős alap minden témában ott vezekel – s persze vannak részek, ahol meglepően folkossá-dallamossá lesz és black’n’roll és thrash motívumok is fel-felbukkannak (kissé egyeseket meglepek talán de a kezdő Atternatt pl. erősen Ancient szerű...). A nóták kellően változatosak és a horda múltján tekintve mindenképpen eddigi legérettebb, technikásabb és korongjuk, a hangzás sajnos nem túl vastag, de a kásás gitárok ennek ellenére mégis élvezhető hatást zárnak körbe, avagy nagyon true a dolog…


Nagy újítások nem történtek, de azt hiszem a Taake esetében is nem is nagyon várunk ilyesmit, viszont végre kaptunk egy igazán élvezhető lemezt, kisebb-nagyobb szépség hibákkal, mondjuk 3 év alatt ennél jobbat is összedobhattak volna Hoest-ék… de ne legyünk telhetetlenek, velejéig romlott és tél mardosta 46 perccel lett gazdagabb rothadó világunk!
Taake_Taake_2008
Kiadó:
Stílus:
Black metál
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Atternatt (6:48)
2.Umenneske (8:16)
3.Lukt Til Helvete (5:05)
4.Doedsjarl (5:26)
5.Motpol (5:12)
6.September Omsider (5:12)
7.Velg Bort Livet (10:27)
Írta:
haragSICK
2008. november 19., szerda, 22:02
Facebook:
Thomas 2008. november 30., vasárnap, 12:50
Thomas
Csatlakozott:
2008. január 4.
Hozzászólások: 110
Nekem a Doedskvad óta nagy favoritom, és ez az új is bejövős. Valóban, tőlük senki nem vár újítást, csak a ma már fogalommá vált norvég black metalt. Megmondom őszintén, arról a szintérről ma már kevés új banda fog meg, és a régiek sem ugyanazok már... De a Taake zenéje teljesen korrekt, elég hiteles és nyers ahhoz, hogy a ortodox ultratrue arcok elismerjék, de elég változatos, zenei és hangulatos ahhoz, hogy nekem is tetsszen.
--
.:+h0m@$:.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render