Quintessence Mystica
The 5th Harmonic of Death (2011)
"Ha a Nekronomikon valóban létezett, akkor már megjelent volna Bantam papírkötésben, Lin Carter elõszavával." /T.E.D. Klein/

Az ukrán Quintessence Mystica 2008 nyarán alakult Karkovban, két művész kísérletezése; Master Alafern mindenes és vokál (egyeseknek ismerős lehet olyan formációkból a figura, mint a az éteri Thunderkraft, ezenkívül a méltón ismert Nokturnal Mortum-ban is billentyűzött hosszabb ideig emberünk) illetve Dromos Aniliagos csak utóbbi posztot tölti be. A The 5th Harmonic of Death a debütjük, amit valójában 2008 telén kezdtek el és hat hónapot dolgoztak rajta a kvarkovi MHStudioban, majd 2009-ben megkezdődtek a tárgyalások a német Schwarzdorn Productions-el, s idén már lemez is alakult belőle, ami csak 2011 év elején jelenik meg hivatalosan. A hangzás erős, a borító és booklet munkákat, pedig az orosz digitális művész-gólem; avagy Mstibog egér-nyomkodosának és türelmének kezemunkája. Ennyit arról mi honnan, s miként, nézzük mit rejteget a fura nevű banda nem mindennapi című korongja!


A dolog első hallásra igényes szimfonikus black metalnak tűnik, s pár hallgatás után is az marad, logikusan klasszikus zenei és okkult fertőzésekkel. A legnagyobb baj a koronggal, hogy a végig pörgetett lemez gyors gitárok és csépelő pergők, duplázok közepette csak ritkán szakad meg és alakul ki-át valamiféle középtempós keveredés(sé). Ettől függetlenül természetesen kellemes és magával ragadó anyag, pl.: az Aspects of Contemplation Projected onto the Eternity zárása eszembe jutatta a korai Mortiis anyagokat, ahogy az ezt követő Entropy of Sanity a Tim Burton -féle Karácsonyi lidércnyomás klasszikus perverziója, nagyon jól felépítve a komoly zenei aspektusokat. Ugyanebben a koncepcióban vergődik a Metaphysics of War is, ezek amolyan összekötésre szolgáló áthidalók egyik csépelésből a másikba. Amúgy meglepő, de a hangszerek élő hatást keltenek, pedig ez a lemez kőkeményen stúdió munka. A Memorial kellemes lágysága akár filmzenén vagy komolyabb gothic cuccon is megállná a helyét, ahogy a záró Frankenwald Mystery csak pár dallammal dolgozik, s azok is leginkább a szláv nyelv tertület klasszikus népzenéit hozza elő. Az anyag baja amúgy, hogy rengeteg helyen érezni a már sokat emlegetett komoly zene és a süvítő gitárok-dobok külön dolgoznak, s éppen ezért emeltem ki a záró tételt, ami hihetetlen erős progresszióval és epikus dallamos énekkel is megtámogatja a kietlen és megkeseredett pusztítást. Hatások terén a tipikus szintis black csapatok nevei említhetőek meg, mint a Lord Belial vagy a Limbonic Art, Arcturus, Diabolical Masquerade illetve némelyik epikus résznél eszembe jutott a korai Cradle of Filth, s ez esetben most nem pejoratíve értendő.


Erős anyag, de korántsem hibáktól mentes, illetve bár építő a koncepció és annak materiális le párlata ettől függetlenül az egyediség kérdése természetesen náluk sem makulátlanul rendezett. A stílus fanjai újabb szerelmet találhatnak maguknak, melyet gyengéden vagy vadul maguk alá hajthatnak, az izzadó testek beteljesülése így tehát adott, egyeseknek. Ám akik a műfajt csak hébe-hóba hallgatják azok nyugodtan kerüljék ki a január közepén debütáló The 5th Harmonic of Death című anyagot!


Quintessence_Mystica_The_5th_Harmonic_of_Death_2011
Kiadó:
Stílus:
Szimfonikus black metal Ukrán földről...
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Vector Space of Desires
2.Triumph Of Cold Steel
3.Aspects of Contemplation Projected onto the Eternity
4.Entropy of Sanity
5.Crossroads of Time
6.Metaphysics of War
7.Unleashing the Dogs of War
8.When Sacred Flame Inspires The Souls of Heroes
9.Memorial
10.The Symphony of The Bare Feelings
11.Frankenwald Mystery
Írta:
haragSICK
2010. december 6., hétfő, 21:38
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.029 seconds to render