Descend Into Depravity (2009)
John Gallagher megállíthatatlanabb, mint egy hasmenéses vízilócsorda. Sikerült talpra állítania a Dying Fetus-t, miután mindenki lelépett mellőle a Destroy lemez kiadását követően (ekkor jött ugye létre a Misery Index), és lehet bármekkora jövés-menés a zenekari felállásban, jöhet bármilyen nehézség, vagy probléma, őt legfeljebb egy kicsit hátráltatni tudja, feltartóztatni nem. A 2007-es War Of Attrition album óta történt személyi változások sem tántoríthatták el a folytatástól; először ugye a dobos Duane Timlin cserélődött le Trey Williams-re (mindkét ütőssel láttam őket, és élőben Trey játéka pontosabb és dinamikusabb elődjénél, úgyhogy igazán jó választás volt), majd a gitáros Mike Kimball szállt ki. Az ő helyére viszont mindeddig nem sikerült megfelelő jelöltet állítani, így a stúdióban – akárcsak a legutóbbi magyar koncertjükön – hárman látták el a feladatukat.
A War Of Attrition egy kompromisszum-mentes, izmos anyag volt, az eltelt két év távlatából szemlélve, ha nem is hibátlan, de egyértelműen jobb, mint a Stop At Nothing, melyen csak néhány, azóta is a koncertprogram részét képező szám volt úgy istenigazából ütős, a többi megmaradt témahalmok szintjén. A Descend Into Depravity túl kb. húsz meghallgatáson, ugyancsak erős album, és valahol meg tudom érteni azokat, akik a stílus berkeiben klasszikusnak számító Destroy The Oppositiont emlegetik vele kapcsolatban. Nem arról van szó, hogy lemásolták, vagy ami még rosszabb lenne, versenyre próbáltak volna kelni azzal az albummal, de a riffek, váltások egy részében, s néhol a dalszerkezetekben is érezhető a hasonló megközelítés. Ezt azonban túlmisztifikálni nem érdemes, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a nyolc számos album jellegzetes Dying Fetus-féle death metal, mely a banda összes emblémáját magán viseli John metronóm-pontosságú komplex riffelésétől kezdve a rengeteg blastbeaten és a gyakori, dinamikus tempóváltásokon, belassulásokon át a hc / grindcore hatásokig. Régi ismerősként üdvözölhető John gyomorból felböfögött mély gurgulázása, Sean Beasley károgós hangja pedig továbbra is kiköpött Netherton. A dalokhoz pedig a lehető legjobb ötleteket próbálták kiszelektálni; ha nagyon ki akarnék ragadni párat közülük, az a gőzmozdonyként robogó Your Treachery Will Die With You, a meglepően dallamos szólóval ellátott, de amúgy gyilkos Shepherd's Commandment (melynek néhány virgájáról az utolsó Origin album is beugrott), és a címadó lenne az emlékezetes nyitó témája miatt. Johnnak amúgy mintha megjött volna a kedve a szólózáshoz a Criminal Elementes vendégeskedés után, legalábbis az előző albumhoz képest most több ilyesmi téma van (a Conceived Into Enslavementben mi megy már!), illetve a teljesség kedvéért tegyük hozzá, pár helyen régebbről ismerős momentumok is felbukkannak.

A hangzás csontszáraz, egy kicsit szellős, de tiszta és brutális, főleg a gitárok szólnak igencsak szikáron. Bár az új Nile lemezre egész biztosan nagyobb figyelem irányul majd az elkövetkező időszakban, és manapság a technikásabb death metalt sikk pocskondiázni bizonyos körökben, de ez semmit nem von le a Descend Into Depravity értékeiből. Minőségi alkotás egy saját stílussal bíró, műfaja iránt kétségbevonhatatlanul elkötelezett zenekartól, mely ugyan megalkotta már a maga etalonjait, de attól még továbbra is tartja helyét a legpatinásabb nevek közt.
Dying_Fetus_Descend_Into_Depravity_2009
Kiadó:
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Your Treachery Will Die with You (3:34)
2.Shepherd's Commandment (4:27)
3.Hopeless Insurrection (4:31)
4.Conceived into Enslavement (4:23)
5.Atrocious by Nature (3:50)
6.Descend into Depravity (5:00)
7.At What Expense (4:36)
8.Ethos of Coercion (3:15)
Írta:
butch
2009. október 5., hétfő, 11:27
Facebook:
butch 2009. október 5., hétfő, 13:03
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Válasz alcapone üzenetére:


A tavalyi elég volt. Az se jó ha valamit túl sűrűn(mondjuk évente) lát az ember, mert az kissé unalmassá válik. Legalábbis én így vagyok vele.
Van benn valami, de én szívesen megnézném, mit tudnak ezek az új dalok élőben. Elég sokszor láttam már a Dyingot, volt olyan, hogy kb. egy éves időintervallumon belül háromszor is, de nem untam - bár ez természetesen emberfüggő.
alcapone 2009. október 5., hétfő, 12:52
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Válasz butch üzenetére:

Igen, hasonlóan látjuk. Csak az a kár, hogy nem tolják el errefelé a képüket. Talán jövőre azért összejön valami közelebbi koncert.

A tavalyi elég volt. Az se jó ha valamit túl sűrűn(mondjuk évente) lát az ember, mert az kissé unalmassá válik. Legalábbis én így vagyok vele.
--
gabraut nach dem deutschen reinheitsgebot
butch 2009. október 5., hétfő, 12:49
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Igen, hasonlóan látjuk. Csak az a kár, hogy most nem tolják el errefelé a képüket. Talán jövőre azért összejön valami közelebbi - netán magyar - koncert.
alcapone 2009. október 5., hétfő, 12:26
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Nekem is az jött le elsőre, hogy simán jobb mint a WOA.
Úgy látom nem véletlenül.
Egyébként tényleg jó, hogy kicsit visszakanyarodtak a korai lemezeik világa felé, mert én az előző után már a hanyatlásukat láttam magam előtt. Azaz igazság, hogy azt az albumot nem is szerettem meg igazán, kb. az első 3-4 nóta viszi az egész produkciót és semmi több.
--
gabraut nach dem deutschen reinheitsgebot
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.807 seconds to render