A Kényelmetlen Lemez (2008)
Őszintén szólva nehéz elfogulatanul írnom erről az új albumról még így is, hogy két hétet adtam a kényelmetlenségnek leülepedni. Anno amikor még a Rosenkreutz kémiai menyegzője 2004-ben első lemezként napvilágot látott nem anyira mélyedtem bele, de a Mária dala és a Közelítő-távolító, amik azóta kult számokká nőttek, már akkor megtetszettek. A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás (továbbiakban SZHKRO) 2005-ben nálam akkorát ütött, hogy amikor hírét hallottam a Kényelmetlen lemez készületének azt mondtam az előzőt képtelenség felülmúlni.


Mondjuk a booklettel már sikerült is, szép tokba van bújtatva a dupla korong, csak az artworkre hittem azt, hogy hungarista lemezzel van dolgom (bár nem piros-fehér-zöld). A házi áldáshoz egyebet nem fűznék hozzá.
A Kényelmetlen lemez végletek közt mozog, akik eddig sem szerették az Isten Háta Mögött elvont szövegeit, Palika énektémáit, a zenéjük komplexségét azok ezután sem fogják, holott mindhárom téren csak erősödtek. Szövegeikben elrugaszkodtak a SZHKRO szerelmi vívódásós témáitól, és nyitottak a világi problémák felé. Az IHM igazi ereje és egyedisége a dalszövegekben rejlik, s most anélkül hogy kategorizálnék, a Tool-lal tudnék párhuzamot vonni összetettségben. Sokmindent lehetne belemagyarázni, de az biztos, hogy nem elég felületesen megnézni a mondatokat, leginkább szóról szóra építkezve nyer értelmet minden, feltételezem hogy így is születtek meg végül ezek a szerkezetek. (a borítón is csak ömlesztve vannak) Összességében jól fúzionál a zenével. (A hangpróbát elnézve többeket inkább idegesít)

Hangásában (Bakery Studio) letisztultabb lett, főként a dobon és az aláfestő hangokon vettem észre, amik eléggé kiszámoltan lettek beillesztgetve. Tempó és témaváltások terén is színesebbek lettek, újabb stíluselemmekkel gazdagodva (funky, math-rock, stoner/pszichedelic, grunge, szinti témák) az eddig is meglévő art-rockos/altern/metal vonal mellé, ami szerintem a külföldön szerzett tapasztalatoknak is köszönhető.

Gyakorlatilag az összes számot felsorolhatnám, mint az album legjobbja (talán a Berepülés-sel nem vagyok kibékülve annyira), a Tipikus árvajelleg art-rockossága, Megbántani egy szabót lüktető metal ritmusa, az Eszem éjjel és baglyot borultsága, a Három könnyedsége (bár a tetragonoszom szótól és a gurgulázós énektől már-már feláll a szőr a hátamon). Ami a legnagyobb kedvenc: ÉS, amiben számomra a legtöbb csillan Palika énektudásából valamint az utolsó verzéje iszonyat nagy felszabadító hatással bír, a Jósolni bélből-ben egy szám erejéig önálló életre kel a lemez, pop/indie motívumokkal tűzdelt kakukktojás, de a végére csak beérik.
A Közelítő-Távolító kettő viszont nagy szivatás volt azoknak, akik esetleg a szám folytatását várták (bár pl a Godsmack is besült már a Voodoo 2-vel).
Ellenben a VHK feldolgozással ki vagyok békülve, korrektül át lett formálva.
A záró Itt valami megült képletébe pedig a metalcoreos gitártépés, ál/laza tapsikálás és befejező disco betét is belefér.

Ami igazán nagyszerű, az hogy a második cd-n régi demo számok újra rögzített változatait hallhatjuk. A Változzunk késekké, Páros lábbal fejre, Istenszabású, és az Orionaranyadért gitárdúsabb változata megállják a helyüket, de pl az Élettér-elmélet hip-hop-rap stílusával nem tudom mit kezdjek.

Egy biztos a Kényelmetlen lemez-zel nem fogtak mellé a srácok, akik már a SZHKRO-nál lemorzsolódtak a rajongói táborból azoknak szerintem ez méginkább nem fog tetszeni, ha meg az is bejött, akkor ebben sem fogtok csalódni.
Isten_Hata_Mogott_A_Kenyelmetlen_Lemez_2008
Kiadó:
Stílus:
Altern/Art/Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Tipikus árvajelleg (8:52)
2.Megbántani egy szabót (6:14)
3.Eszem éjjel és baglyot (7:02)
4.Három (6:02)
5.És (4:47)
6.Robot feláll a (6:18)
7.Berepülés (4:53)
8.Aláírhatatlan történelem (4:52)
9.Közelítő távolító kettő (0:47)
10.Jósolni bélből (5:51)
11.Itt valami megült (8:55)
12.Változzunk késekké (4:52)
13.Páros lábbal fejbe (0:59)
14.Lélektelenné-tétel (8:17)
15.Istenszabású (3:56)
16.Élettér-elmélet (3:30)
17.Távirányító (6:32)
18.Az orionaranyadért (5:02)
Írta:
Amarant
2008. október 29., szerda, 10:30
Facebook:
renato 2008. december 4., csütörtök, 11:10
renato
Csatlakozott:
2008. december 4.
Hozzászólások: 125
nah érdekes téma, eddig főleg az ld50-en meg más haza webes szaksajtóban engem is ódákat zengő hirverés szele csapott meg, (mondjuk már úgy egy éve is), akkor is beszereztem a zenéjüket, nemrég szintén próbára tettem.. de neemm. nem megy.
perdig én aztán nem vagyok trendi, szeretem a muse-t, a placebot is előveszem néha, jöhet tőlem aztán néha igényes pop zene is, mostanában a trance is nagyon közel áll hozzám..., aztán a metált se vetem meg, most ismét rákaptam a keményebb doom-os zenékre, de érdekes a hard rock is kezd érdekelni szépen lassan. jah és még demjénnek is van pár száma. nem, nem szeretem őt, de az a pár szám szép és jó. jöhet post-rock, mélázás, indie, én benne vagyok, de ezt csak nem tudom megemészteni.

az ének szerintem förtelmes. próbáltam szeretni, de nem megy. pedig hányféle hörgést, éneklést, üvöltést hallottam én már...

arról nem beszélve, hogy pl ld50-en ninth-nek kellett kibogoznia a dalszöveget, mert az végülis nem volt hibátlanul elérhető, sőt még most sem teljes, 100%-os.
gratulálok.

az album boritók, elég gázak, meg én úgy vagyok vele, hogy szépet alkotni mindig érték. most ennyi erőből aztán az összes minimal/szarokbele zenekar mondhatná, hogy dehát érted/nemérted miért ilyen, nená hogy direkt. mindegy, apróság, de szal, én a szépséget favorizálom, pláne ha digi... :/

hihetetlen, hogy a hazai underground, mint közösség, és rajongók hogy felkarolták őket, még majdnem egem is meggyőztek arról, hogy vegyem meg látatlanba. az ára nem sok, nem azt mondom, de én inkább költöm másra. támogatják őket már elegen.

és igen, belém lehet kötni, hogy nem próbáltam feldolgozni megérteni, boncolgatni. de nem is akarom. nem jön be. és igen... nem értem.
haragSICK 2008. október 30., csütörtök, 13:55
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Toolvid üzenetére:

Ja, anyukám is pont ezt mondta...:D


Anyukád ér a zenéhez :}
Szeretnék vele megismerkedni (L)
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Toolvid 2008. október 30., csütörtök, 12:42
Toolvid
Csatlakozott:
2008. október 30.
Hozzászólások: 2
Ja, anyukám is pont ezt mondta...:D
--
művészkedő zenéket hallgatok.
haragSICK 2008. október 30., csütörtök, 11:18
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Toolvid üzenetére:

jól nyomod haragSICK, még egyszer kétszer írd le, hogy művészkedő, és akkor már érteni fogjuk mire gondolsz |-D


Rendben :}

Te egy igazán dadaista MŰVészkedő vagy X. (de legalább őszinte, s az említett szó éppen ezzel áll ellentétben, hiszen a művész gericnből, lélekből, szívből alkot, a pejoratív társa, pedig agyból, hogy művészinek hasson). Mellesleg a Tool is ezutóbbi már egy ideje... főleg a 10,000 Days, engem már a Lateralus se bírt megfogni, színészkedésnek éreztem - hamar túl is adtam rajta, viszont az Aneimia egy mestermű!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Toolvid 2008. október 30., csütörtök, 11:06
Toolvid
Csatlakozott:
2008. október 30.
Hozzászólások: 2
jól nyomod haragSICK, még egyszer kétszer írd le, hogy művészkedő, és akkor már érteni fogjuk mire gondolsz |-D
--
művészkedő zenéket hallgatok.
haragSICK 2008. október 30., csütörtök, 09:36
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Amarant üzenetére:

Ha már viszonyítás és objektíven körülnézek se van Magyarországon másik banda, aki hasonló zenét játszik, legalábbis nem tudok róla. Úgyh hazai kategórián belül a legjobbak.
Kultuszépítéshez meg anyit, hogy már csak a #117 hangpróba véleményeket is elnézve én vagyok az egyetlen, aki ki van békülve ezzel az albummal. Az olvasók meg szerintem ugyanígy megoszlanak.

"jó zenészek és amit csinálnak, az nagyon is jó" - ha elismerjük a tudásukat, kihoznak egy uj albumot, amiben lényegében annyi a szar, hogy ál-művészkedő (mellesleg rengeteg ilyen előadó van egyéb kategóriákban)??

A borító külsejével kapcsolatban meg, az igényes-szép fogalmak közül ez igényes digipak, szépnek nem szép, de mit lehet csinálni, ha a szép az igényes előtt van a a listában?Tudod, ha mondjuk a Győzike művészkedik, azt kiröhögjük, ha valami Poe-n felnőtt, temetőben szopok, mert az ott góótabb, meg amúgy is izgalmasabb féle LD50 hibrid kiscsaj vagy farcoló-művészúr játssza az utcán a színházat, akkor a vállunkat rándítjuk meg, de ha egy tehetséges hazai csapat igyekszik éppen ezzel az „értem-nem értem”, „megértem-talán megértem”, „semmit se értek, de nem is baj” mentalitással eladni magát, akkor jogosan emeljük fel a fejünk, hogy ez meg mi a faszom?

Hogy sok művészkedő van más zenei kategóriában is, ezt nem firtatom – lásd a gettóról éneklő, kokainbárókat hip-hoppp kemény vagyok raperkedem – akik kertes házban élték le életüket és ilyesmiket csak TV-ben láttak, vagy az új generációs HC-sek, akik nem tudják mi az a Cro-Mags, de a Bridge To Solace az geci jó és alapbanda…

Nézd, nem akarlak bántani, de részben az adott zene befogadót determinálja, hiszen haszonszőrű érti meg a hasonszőrűt, s ahogy az avatarod vagy a last.fm képed elnézem ez a suicide-hajlam, Holló után szabadon szindróma hasonlóan művészkedő halmazokat nyit meg előttem (lehet rosszul látom, de nekem ne is bizonygassad ellentétét - a TE életed, a te színházuad, vagy jó esetben darabod, felvonásod), mint maga az IHM zeneisége és a mögöttes tartalom, mely éppen érthetetlenségéből adódóan igyekszik sikert és mélységet kovácsolni – megjegyzem, szerencsére kevéske sikerrel, hiszen átlátszó és idegesítő a jelenség.

Maga a zenéjük korrekt és koncerten is remek hangulatot képesek létrehozni, csak egyszerűen nem értem minek ez a nagy körítés miliő, és a cikkedben is ez nem tetszett, s ha tetszik, ha nem, igenis kultuszépítést olvashattunk tőled, s kevésbé kritikát – és hogy a hangpróbán hogy szerepelt vagy hogy nem, ahhoz a te írásodnak nem sok köze van - a te "kritikád" marad meg az utókor számára, s nem egy hangpróba fórum... Vili?

Azért mert valami digi-pack (ami annyit takar hogy díszes papírcsomagolás) még lehet szörnyű, és az én az új IHM sem igényesnek, sem szépnek nem nevezhető (éppen direkte csinálták ezt az abszurdságot - no látod ez enm művészkedő, hanem művészi húzás volt, hiszen szembemennek a trenddel és elvárásokkal), bár aztán egyénre válogatja. No meg az ára a tartalmához képest nagyon is korrekt, szóval aki szereti a pózerkedő önjelölt művészeket, annak hajrá! Nem letölteni, megvenni – ugyanis ezzel támogatjuk a csapatot, akik mellesleg minden pejoratív véleményem ellenére kellően jók!

Ha esetleg valamivel megbántottalak (nem akartam személyeskedni, csak egy ilyen avatar után, az emberből kibuggyanik a szánalom meg a már értem mitől is isteníti az arc a csapatot), akkor elnézést szeretnék kérni (KOMOLYAN!), ám véleményedre a továbbiakban nem vagyok kíváncsi, ha esetleg mégis csak fejtegetésbe kezdenél, a profilomnál megtalálod a mail címem… Szép napot!
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Amarant 2008. október 30., csütörtök, 07:26
Amarant
Csatlakozott:
2005. október 14.
Hozzászólások: 21
Ha már viszonyítás és objektíven körülnézek se van Magyarországon másik banda, aki hasonló zenét játszik, legalábbis nem tudok róla. Úgyh hazai kategórián belül a legjobbak.
Kultuszépítéshez meg anyit, hogy már csak a #117 hangpróba véleményeket is elnézve én vagyok az egyetlen, aki ki van békülve ezzel az albummal. Az olvasók meg szerintem ugyanígy megoszlanak.

"jó zenészek és amit csinálnak, az nagyon is jó" - ha elismerjük a tudásukat, kihoznak egy uj albumot, amiben lényegében annyi a szar, hogy ál-művészkedő (mellesleg rengeteg ilyen előadó van egyéb kategóriákban)??

A borító külsejével kapcsolatban meg, az igényes-szép fogalmak közül ez igényes digipak, szépnek nem szép, de mit lehet csinálni, ha a szép az igényes előtt van a a listában?
haragSICK 2008. október 29., szerda, 14:44
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Válasz Amarant üzenetére:

direkt nem akartam hatásokat, kategorizálás végett, mert szerintem ISIS-el és Pelicannal egy lapon említeni őket nem fair. Azért az két akkora név, hogy hajaj, meg tisztán post-hardcore.
A pontszám szubjektív, nekem a Kora reggeli 10pont, a leegelső meg vagy 7, ez jobban tetszik, mint a Rozenkreutz de kevésbé, mint a Kora reggeli. 18 szám, szerintem nem rosszak.
Az hogy élőben milyenek mind tudjuk, az interjú kérdéseim alapján meg fogod látni, hogy én végképp nem istenítem őket, csak írják meg a válaszaikat és ki is lesz téve lassan.
Az pedig tényleg jogos, hogy művészi vagy művészinek akar látszani? Dalszövegnél pont erre írtam, hogy ne magyarázzunk bele inkább semmit.

Az meg hogy a többi magyart nem szeretem, hidd el én a Locust on the Saddle és a Saint Petrolra is 9et adtam volna..


Pedig nincs kritika kategorizálás nélkül! Úgy érzem egy kicsit elcsúsztál a post-HC szón, sem az iSiS sem a Pelican nem azt játszik, sok helyen Atmospheric Sludge-nek írják őket, én inkább ARTmetálnak, ahogy az IHM-et is... így merészeltem egy lapon említeni őket, ami ezekszerint ők akár bóknak is tekinthetnének.
Az hogy mire adtál volna még 9-et, az durván hidegen hagy, de erre 9-et adtál, tehát erre írtam meg a véleményem. Természetesen minden vélemény szubjektív, de egy kritika azért objektíve nézzen körül és visszonyítson (ha lehetséges) - mert kultusz építésre nem sok szükség van, legalább is szerintem a Forgácson nem, erre megvannak más szub-zúgkultúrális oldalak. Én művészkedőnek érzem őket, de geci módon, az más kérdés, hogy jó zenészek és amit csinálnak, az nagyon is jó.

Nem nagyon érdekelnek a válaszaik mert mailes, az pedig spekulatív-manipulatív és korrigálható dolog, egy diktafonos beszélgetés talán valamennyire lebontaná ezt a művész-művészkedő miliő kurpusz páncélt, amibe belefeküdtek fővárosi barátaink...
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.077 seconds to render