Lumberjack Commando interjú
- Először is mutassátok be a bandát, kérlek! Megalakulás, felállás, korábbi zenekarok, ilyesmi?
- A banda 2011 szeptemberében alakult 4 taggal Nagykanizsán. Az alapötlet egy döngölős southern/stoner zenekar létrehozása volt, amihez társakat Nagykanizsán és környékén próbáltunk meg találni. Az alapító tagok: Rác Hunor (gitár), Péter Tamás (gitár), Parti Péter (basszus) és Pávlicz Norbert (dob) voltak. Pár hónapos kutatás után, a megfelelő énekesünket Kun Ádám személyében találtuk meg, aki 2012 januárjában csatlakozott a zenekarhoz, 5 fősre duzzasztva a létszámot. Rác Hunor sajnos korán kilépett a zenekarból, helyére mindenképpen kellett keresnünk egy elhivatott hathúros kollégát, hogy zenei elképzeléseinket két gitárral tudjuk megvalósítani. Választásunk Jánosi Péterre esett, aki 2012 nyarán egészítette ki a megcsappant létszámot. Mind az öten tapasztalt, sok zenekart és műfajt megjárt vitézek vagyunk, a közös hangot a stoner műfaj szeretetében találtuk meg. Ennek okán az együttműködés szerencsére mind a mai napig olajozottan, gördülékenyen megy.  

- A zenekari biót olvasva érdekes, hogy pont az egész kiagyalója lépett ki, jóformán mielőtt beindulhatott volna a banda szekere. Szabad erről valamit tudni?
- Sajnos az élet keresztülhúzta a számításainkat. Munkahely megszűnés és családi változások miatt kényszerült más városba költözni. A zenélést ilyen távolságból sajnos már nem tudta folytatni velünk.

- Jól hangzik a nevetek, úgy érzem a hossza ellenére is jól megjegyezhető. Kitől származik? Mit is jelent? Miért pont ez? Voltak más lehetséges variációk is?
- Na, ez jó kérdés! :-) Ha jól emlékszem az első korai otthoni felvétel előadójaként ezt a nevet írtuk be, mikor elküldtük egymásnak. Ebben még semmiféle megfontolás vagy tudatosság nem volt, aztán pedig ez ragadt meg. Ha minden igaz ezt a szóösszetételt egy régebbi demotiváló.net-es szösszenetben találhatjuk meg. Szerencsére a névválasztásról eddig csak pozitív visszajelzések jöttek.


- A banda megalakulása után rögtön saját dalokat kezdtetek írni vagy ráhangolódásképp feldolgozásokkal kezdtetek? Esetleg játszotok is valamit koncerten?

- Az alap koncepció az volt, hogy kizárólag saját számokat írunk és adunk elő. Azért is mertük ezt így kijelenteni, mert többünknek volt/van dalszerzői tapasztalata korábbról. Úgy éreztük ezzel a műfajjal is meg tudunk birkózni. Manapság a koncertidő megnyújtása érdekében beiktatunk két feldolgozást, egy Down és egy Kyuss nótával kedveskedünk a nagyérdeműnek.

- Meséljetek, ki milyen zenei hatásokkal bír?
- A Crowbar és a Down munkássága azt kell mondanom komoly mérföldkő többünk életében is, a mag mindenképpen ez. Egyébként mindenevők vagyunk, a doom-tól kezdve az alternatív zenén át a death metal és manapság divatos djent vonalakig bezárólag hallgatunk minden félét, hogy csak pár példát említsek. Külföldi és magyar zenekarokat egyaránt figyelemmel kísérünk.

- Hogy született ez a négy dal? Hogy születnek a dalok nálatok?
- A négy dalt Péter Tamás gitárosunk írta illetve rögzítette otthon a zenekar megalakulását követően. Próbán persze kisebb módosításokat elkövettünk, de a magja minden szerzeménynek megmaradt. Az EP felvételeit 2012 végén kezdtük meg. A dalok egyszerű receptúra alapján készülnek: ha van ihlet bárkinél és hoz egy príma témát, akkor azt addig gyúrjuk, amíg egy kész nótát nem kapunk.- Miért pont Jesse James? 
- Egyszerűen tetszik a történelmi alak munkássága, meg az egész korszak hangulata, amiben élt. Nyerő ötletnek tűnt stoner keretek mögé bújtatni.

- A Meet the Fuckers és a Meet the Fockers között csak én érzek összefüggést?
- Igen! :-) A számcím a dalszövegből kiragadott részlet csupán. Tudatosan semmi kapcsolat nincs amerikai filmcímekkel és más egyébbel sem.

- Korábbi zenekaraitok témáiból felhasználtatok valamit?
- Péter Tamás gitárosunk előző bandájából egy fél számot felhasználtunk, úgy éreztük belefér a Lumberjack Commando műfaji keretei közé. A dal címe „Homeward Ride” amit koncerten már játsszunk, és mindenképpen szeretnénk, ha felkerülne a nagylemezre is.

- Egyes zenekarok sírnak a letöltések miatt, ti és a hozzátok hasonló underground csapatok viszont élnek a net adta lehetőségekkel. Tényleg hogy áll a hallgatottság, a letöltések száma?
- Az EP 4 nótája meghallgatható a youtube-on a soundcloudon és a facebookon egyaránt. A koncertek szaporodásával a hallgatottság is egyre nő hál’ Istennek, no és a jó daloknak. ;-) Szeretnénk, ha minél többen megszeretnék ezt a hazánkban még nem annyira elterjedt műfajt, azt hiszem ráfér erre a szűk közösségre a gyarapodás. Ha pár emberrel meg tudjuk szerettetni az irányzatot máris nyertünk, megérte!

- Ha jól tudom, lesz CD is, nem csak a letölthető verzió. Mikorra és milyen formában tervezitek?
- Egyszerű papírtokos szerzői kiadás lesz. A borítótervek rég elkészültek, a gyártás folyamata van már csak hátra. Őszig mindenképpen elkészítjük, szeretnénk a koncerteken is népszerűsíteni magunkat ingyen CD-kkel. Aki támogatná a zenekart, annak természetesen fenntartunk jó pár potom áru példányt is.

- Ez az EP szerintem kijelölt egy irányt, amit követve jöhet a lemez. Ti hogy álltok ehhez a kérdéshez? Vannak már friss dalok esetleg?
Folyamatosan gyarapítjuk a repertoárt saját számokkal. A cél természetesen egy nagylemez a közeljövőben, minimum 10 dallal, még profibb hangzással.


- A koncertekre visszatérve, hány bulit nyomtatok le eddig? Hogy sikerültek?
- Ez idáig három koncertet sikerült lenyomnunk. Kettő helyi koncert volt, a szervezőktől és nézőktől egyaránt kaptunk pozitív visszajelzéseket. A harmadik koncert a Fezen-re Veled válogatója volt, ahova több mint 100 zenekar közül válogattak be minket. Az akadályt sikeresen vettük, ugyanis az élő megmérettetésen 17 zenekar közül a közönség nekünk is bizalmat szavazott, így koncertezhetünk a Fezen Fesztivál 1. napján a Gépházban. A megjelenés erősen ajánlott mindenkinek. :-)

- Mik a tervek a nyárra, az év hátralévő részére?
- Koncertezés, koncertezés, eljutni annyi helyre amennyire csak lehet! Közben persze az új dalokra is koncentrálunk, elég sűrű a program, van mit tenni.

- És mik a távlati tervek?
- Szeretnénk minél több hasonló hazai zenekarral baráti kapcsolatot kialakítani, közös koncerteket csinálni olyan nevekkel, mint pl. a Wall of Sleep, Neck Sprain, Apey & the Pea vagy a VolumeFeeder. Nem zárjuk ki a lehetőségét annak sem, hogy külföldre is ellátogassunk. Egy biztos, mindent megteszünk, hogy a Lumberjack Commando név sokáig a minőségi déli muzsikát jelentse bárki is látogat el a koncertjeinkre, vagy vásárolja meg a lemezünket. \m/
Lumberjack_Commando_interju
Írta:
9000Sanyi
2013. június 24., hétfő, 22:46
Facebook:
Lumberjack Commando - Chapter III (2019)
Kritika, 9000Sanyi @ 2019. május 15., szerda, 22:55
Lumberjack Commando - Chapter III. - Saját szavaikkal
Interjú, 9000Sanyi @ 2019. április 25., csütörtök, 19:07
V/A - Hands Of Doom MMXV ˝Extrema unctio˝ (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. november 6., péntek, 13:41
Lumberjack Commando - The Heritage (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. március 17., kedd, 15:32
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render