Such A Surge interjú

Szervusz Antek! Először is meg kell, hogy köszönjem a magam és az olvasók nevében is hogy vállaltad az interjút. Kézenfekvő a kérdés, hogy valaha is adott-e interjút a Such A Surge magyar magazinnak vagy web'zinenek illetve volt-e bármilyen bulitok Magyarországon?


Sajnos soha nem jártam Magyarországon és nem emlékszem, hogy adtam volna interjút. A szövegek 80%-a német. Épp ezért szinte mindig Németországban, Ausztriában és Svájcban turnéztunk.

Te majdnem a kezdetek óta tagja voltál a csapatnak, elődöd csak négy évet dobolt, te pedig 10 évet nyomtál le a Such A Surge formációban. 2006 óta inaktív, feloszlott vagy hosszúra sikerült szünet ez?

Abbahagytuk 2006-ban. Csináltunk egy nagyszerű búcsúturnét 2006 elején. Néhányunk életében változásra volt szükség.

Miért lett a csapat neve Such A Surge illetve hogy-hogy a szövegek három nyelven íródtak? Gondolok itt az anyanyelvetekre, az angolra és a franciára. Miről szóltak általánosságban a dalok és neked volt-e személyes kedvenced, ha igen miért?

A korábbi dobos Daniel jött ezzel az ötlettel. Az egyik énekesünk Zaire-ban (Kongó) élt 16 éves koráig. Ott megtanult franciául. De a legtöbb szövegünk német. A Such a Surge volt az első, aki kombinálta a kemény muzsikát a némettel. Ez valóban újszerű dolog volt. Ez volt a siker kulcsa. Jól választottunk és megütöttük a főnyereményt.

Nekem személy szerint a két utolsó lemez a kedvencem, „Rotlicht” és „Alpha”. Ezek teljesen különbözőek. Produkcióban is és mert két különböző fickó gitározott ezeken a lemezeken. Volt sok lehetőségem különböző dolgot csinálni.


Több tag is kivált, gondolok itt DJ-ékre, dobosra és gitárosra is, miért voltak viszonylag gyakran változások a Such A Surge fedélzetén illetve te minek határolnád be a bandát? Crossover? Rapcore? Szabad fejlődésű HC?

Ez crossover punkrock-attitűddel.
14 év alatt 3 bandatag cserélődött. Ez nem jelentős.


Melyik a kedvenc lemezed és mik voltak rátok hatással? Gondolok itt zenére, irodalomra, művészetre, filmekre, politikára, avagy a mindennapok szürkeségére.

Azt hiszem a zene, irodalom, művészet, film, politika vagy a szürke hétköznapok folytonossága. Befolyásol Couseau felügyelő, Louis de Funes, Exhorder (The Law), Slayer, Obituary, Entombed, Ramones, a dobolás a Nevermindon (Nirvana), The Art of Rebellion (Suicidal Tendencies), South of Heaven (Slayer) és Haribo.


600 koncertet élt meg a csapat, milyen érzés visszagondolni a múltra? Mennyire voltatok ismertek – csak, mert az Aphát már a Nuclear Blast adta, ki a korábbi anyagjaitokat pedig az Epic, s egyik sem éppen underground kiadó és terjesztő.

Volt néhány koncert, amire emlékszem. De a legtöbb elenyészett. Mikor a színpadon vagy, másik dimenzióba kerülsz. Nincsenek meg ezek az emlékeim. Ez elég rossz dolog.


Milyen érzés egy olyan interjú alanyának lenni, amely ma már nem létezik? Soha nem is fog már? Tartjátok a kapcsolatot a volt tagokkal?

A Such a Surge nem volt egy underground zenekar. Nagyszerű időszakunk volt az Epic-kel. Sosem mondták meg nekünk, mit tegyünk. Megbíztak bennünk. Ha eladsz elég lemezt, egy nagy lemeztársasággal való munka nem probléma.
Soha nem értettem ezeket a vitákat. A zene számít. Nekem, mint fannak, nem lényeges, hogy a kedvenc bandám kinek írt alá. Nem az én dolgom.

Igen, néha találkozunk. Még barátok vagyunk. De nem hiszem, hogy fogunk újra együtt játszani. Ahogy ők sem.


Mesélj magadról! Mit csinálsz a doboláson kívül, hol élsz, hány éves vagy, van-e család és hogy jött a General Chaos-ba való belépés ötlete?

Kölnben élek most és gitár és dobtechnikusként dolgozom. A Such a Surge búcsúturné után elkezdtem gitározni és dalokat írni a General Chaos-nak. Csaknem négy évig tartott megalkotni a Calamity Circus albumot.

Hendrik Bache miért nem akarja vállalni a Protector interjút? Ismered amúgy a szóban forgó csapatot? Mit tudsz a csapat feloszlásáról?

Együtt játszott a Protector dobosával. Talán megszerezte a bandanév jogait. De ez nem volt igazi Protector. A korai években a Protector kultikus volt. Nagyon régóta ismerem őket. Missy, az énekes, vokálozott az első demómon, 1989-ben (Parricide).

Koncerteztetek együtt olyan nagy csapatokkal, mint a Dog Eat Dog vagy a Biohazard, milyen érzés volt ilyen neves zenészekkel együtt vándorolni egyik klubból a másikba? Van valami jó sztorid vagy személyes élményed ezzel kapcsolatban?

Én ezek után a turnék után csatlakoztam a Such a Surge-höz. Nekem a személyes csúcspontok az Ozzfest német változata volt. Ott játszottunk Ozzy-val és a Black Label Society-vel.

Figyelemmel követed a nemzetközi crossover scenét, ki tudsz emelni olyan mostani csapatot, melyben fantáziát látsz?

Őszintén, nem vagyok benne igazán a crossoverben. Az egyetlen crossover lemez, amit hallgatok, az az első Limp Bizkit. Fantasztikus dalok vannak azon a lemezen és a dobolás a legjobb, amit „crossover-dobolásban” kaphatsz.

Az egykori zenésztársaidnak tudsz valamit a jelenéről? Játszik valaki valahol? Elsősorban az érdekelne, hogy a DJ-eiteknek vannak-e személyes projektjei, gondolok itt DJ Royal T-re illetve Rock DJ Handtrix-re.

Royal még dj-ként dolgozik. Axel (basszer) zene-menedzser, Olli (énekes) grafikus egy könyvügynökségben, Dennis (gitáros) művészetet tanul. Michel (énekes) valamit tanul és színházban játszik.

Mit gondolsz hazádban erősőd neonáci mozgalmakról, a vad kapitalizmusról, vagy az egykori kommunizmusról? Nyugodtan lehetsz szókimondó és őszinte, hiszen azt hiszem elég személyes interjú lett ez, s nagyon köszönöm a lehetőséget és JAN promociós kollégámnak a közbenjárást.

A neonáci gondolkodás a legmérgezettebb, legveszélyesebb és leggusztustalanabb agybaszás, ami valaha létezett. Én túl fiatal voltam, hogy megértsem, valójában mi történt az NDK-ban.

Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.

d, Körtére cserélném :}

Őszintén, az én új almám a boldogság!

Köszönöm még egyszer a lehetőséget, s nem tudok mást kívánni, mint sok sikert és egészséget, s ha majd egyszer netán újra összeállna a Such A Surge minden képpen megnézném élőben, sajnos a távolság miatt, csak az egykori lemezeiteket tudtam beszerezni, így nincsenek személyes élmények, sem közös fotók, vagy dedikálások, de ahogy szokás mondani némi reménnyel a háttérben; ami késik, az nem múlik, haha!

Zoli


Such_A_Surge_interju
Írta:
haragSICK
2011. február 19., szombat, 09:03
Facebook:
General Chaos interjú
Interjú, haragSICK @ 2011. február 3., csütörtök, 22:09
General Chaos - Calamity Circus (2010)
Kritika, haragSICK @ 2010. október 24., vasárnap, 20:44
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.015 seconds to render