Depresszió interjú


Sziasztok! Először is gratulálok az új anyagotokhoz, nagyon ütős lett! Kérlek, meséljetek az album készítési körülményeiről!


– Köszi szépen! Ezúttal a Soundmaster stúdióban dolgoztunk, ami egy nyugati szinten felszerelt, nagyon kellemes stúdió. A konkrét rögzítési fázis egy hónapig tartott, majd tartottunk közel 2 hét pihenőt, hogy „tisztafüllel” tudjunk belekezdeni a több mint 2 hetes keverési munkálatba. A felvételek alatt már csak színező elemek kerültek a dalokba, vokálok, díszítő gitárok stb. Az album költségvetése természetesen üzleti titok, de azt elárulhatom, hogy hazai mércével nézve elég szép költségvetéssel dolgozhattunk a kiadónknak hála.

Jó lett a borító, kicsit szakít az eddigi borítók kinézetével. Kinek volt az ötlete és miért? Ki hozta létre mostani formájában?

– Arra gondoltunk, hogy címben, tartalomban, és külsőben is változtatunk a megszokott formán. Hosszas egyeztetések után végül a dobosunk, Nagy Dávid fejéből pattant ki az égi háború koncepciója, és ezt Havancsák Gyula (www.hjules.com) öntötte végül mesterien formába.

Hogyan választottátok ki az album címét? Miért éppen az Egyensúly c. dal lett a címadó?

– Általában könnyen születik meg a lemezcím, de ezúttal hónapokig nem volt egyetértés köztünk. A végleges lemezcím akkor lett mindenkinek egyértelműen telitalálat, amikor megláttuk a borítótervet. A címválasztás utal a dalszövegekben elhangzó üzenetre. A világot összetartó egyensúlyról beszélünk, és arról, hogy általában az aranyközépút a helyes. 

Zúzós lett az új videótok, melyet a Kezdjük el!-hez forgattatok. Láthatunk benne több zenekart. Milyen kapcsolatban vagytok velük?

– Az említett zenekarok egyértelműen azért kaptak tőlünk meghívást, mert baráti viszonyban vagyunk velük. Sok mindenkit szerettünk volna még elhívni, de a nyári forgatási időpontban mindenki nagyon elfoglalt volt. Szerencsére a legtöbben azért el tudtak jönni, és egy nagyon jó hangulatú forgatásban volt részünk.

Milyen érzéseket vált ki belőletek, ha az új, A szél című instrumentális dalotokat halljátok? Mi inspirálta ezt a számot?

– Ez a dal a basszerosunk, Kovács Zoli egyik „hangulat témája”, amit intrónak szántunk a lemezhez, de a többiek eljátszadoztak vele még egy picit a stúdióban, és végül egy átkötő tétel lett belőle. Szerintünk nagyon kellemes egy ilyen lazulós „elszállás” a lemezen.

A Ma éjjel-ben elmondjátok, hogyan viszonyultok a mostani politikához. Hogyan nézne ki szerintetek egy ideális világ? Melyik politikai irányzattal értetek inkább egyet?

– Pont ez a dal lényege, hogy egyik politikai oldallal sem értünk egyet. Ez nem abból fakad, hogy szélsőségesen gondolkozunk, hanem abból, hogy elegünk van azokból az emberekből, akiknek az lenne a feladatuk, hogy a választók ALKALMAZOTTJAKÉNT a legjobb tudásuk szerint képviseljék őket, akár kormány, akár ellenzéki pártként, és e helyett a hatalmi harcukba, valamint a szakértelmük hiányába rokkan bele az ország. Ráadásul a birkaként vezethető embereket egymás ellen fordítják. Sokan még ma sem értik meg, hogy emberek vagyunk, és nem politikai oldalak, és pláne nem statisztikai számok. Szerintem nincs olyan, hogy ideális világ, mert alapvetően a Földön 6 milliárd külön kis érdekszervezet működik, ami önmagában még nem lenne baj, ha a tenni képesek közönye nem lenne ilyen méretű azokkal a történésekkel, és emberekkel szemben, akik a hanyatlás felé taszigálják a bolygónkat. Sajnos sokan nem értik meg, hogy a Depresszió a békét, a szeretetet és az életörömöt tűzte a zászlajára, és még olyan baromságokat is képesek elhinni, hogy valami szélsőséges nemzetirock zenekar vagyunk, vagy egy anarchista punk zenekar, ami baromság. Mi szórakoztatni akarjuk a közönséget, és magunkat, olyan zenével és üzenettel, ami összehozza az embereket. Amúgy csak globális szinten szoktunk politizálni, de már nagyon kikívánkozott a véleményünk egy dal erejéig. Sok probléma van most is a világ politikusaival, de fantasztikus dolognak tartom, hogy megtörténhetett az, hogy egy afró-amerikait választottak a világ első emberének, aki ráadásul helyes értékeket képvisel. Remélem, tartja is a szavát, mert ahogy a mostani válságnál már mindenkinek kiderült végre, ez a világ mára egy nagy falu, amiben, ha hülyék a fejesek, annak mi is megisszuk a levét.


Hogyan zajlik nálatok egy új szám írása? Miből merítetek ihletet?

– Általában az a megszokott, hogy én leviszek egy témát, és a többiek hozzáteszik az elképzeléseiket, most azonban már Zoli és Ádám is rengeteg témát hozott a lemezre. Nem nehéz ihletet keresni. Egyszerűen csak szét kell nézni a saját környezetünkben és a világban.

A próbákon és koncerteken kívül szoktatok együtt lenni, bulizni? Milyen emlékezetes pillanatot tudnátok felidézni bulizásaitok között?

– Ha nagyon turnézós időszak van, akkor a munka egybe esik a szórakozással, mert még mindig az az elsődleges, hogy imádjuk ezt csinálni. Most például a lemezkészítés miatt kevesebb koncert volt, de ilyenkor is szeretünk összejárni. Rengeteg élményünk van. Legutóbb például akkor jöttünk össze így szigorúan barátilag, amikor a Black-out lemezbemutatóján vendégeskedtem. Remek szűrcsizés volt az is, ahogy minden héten. Néha amúgy nem könnyű felidézni ilyen élményeket, pont az élmény miatt. 

Szokott nézeteltérés lenni köztetek? Hogyan rendezitek le?

– Természetesen szokott lenni. Egy ilyen zenekar hasonlít egy házassághoz. Szerencsére nem szokott megbeszélhetetlen problémánk lenni, mert 10-20 éves barátságok fűznek össze minket, és törekszünk a megoldásra.

Mely zenekarokat hallgattátok még a Messiás időszak alatt, és melyeket most?

– Az alapok azóta sem változtak, Metallica, G'N’R, Korn, Slipknot, Nirvana, Sepultura de nagyon kiszélesedett a látókörünk. Rengeteg stílusból választjuk ki a számunkra értékes zenéket.


Mennyit fesztiváloztatok még a zenekar előtt, és mennyiben jobb/rosszabb így fesztiválozni, hogy ti vagytok a fellépő zenekar?

– Egész más. Régen még egy szigetes buli is nagy kalandnak tűnt a hajnali több órás BKV-zás miatt. Meg hát mi akkor kezdtünk el igazán bulizni, amikor beindult a banda. Kényelmes srácok vagyunk, tehát szeretjük a Backstage nyújtotta kényelmet és privát szférát, ami néha nem árt egy buli közepén, aztán meg, ha kedvünk van, megyünk és hajnalig mulatunk a rajongókkal. Ebben a formában nagyon szeretünk fesztiválozni.

Szerintetek miben változtatok ti, és a zenétek a zenekar kezdete óta?

– Felnőttünk (na persze nem teljesen) és a gondolataink, meg a kifejezési módunk is érettebb, egyénibb lett.

Milyen iskolai végzettségetek van?

– Mindenkinek van érettségije. Mindenki továbbtanult, de a zenekar lett az elsődleges, így csak Dávid és Zoli tudta befejezni szakirányú tanulmányait.

Kacsingattok külföld felé? A zenekar tagjai milyen nyelveken beszélnek?

– Angolul és németül tudunk kézzel-lábbal megszólalni, ki-ki tudása szerint. Egyenlőre nincsenek ilyen tervek, de nem tartjuk kizártnak Sajnos a nagy külföldi kiugrásra nem látunk esélyt, mert míg klubszinten lehet világlátással egybekötve játszogatni, addig egy komoly megmozdulás sok száz milliós tétel lenne.

Gondolom nincs sok szabadidőtök. De ha mégis, miket szoktatok csinálni?

– Hétköznapi dolgokat. Mozi, buli, állatkert. A zene a hobbink és a hivatásunk is, ezért nagyon boldogak vagyunk. Én mondjuk iszonyatosan filmmániás vagyok. Szépen alakul a gyűjteményem is. És szeretem itthon is a lehető legjobb minőségben élvezni a klasszikusokat. Néha egy kis agyleolvasztó playstation is belefér.

Hogyan viszonyultok a poénos, és inkább felnőtteknek szóló rajzfilmekhez (Beavis and Butthead, South Park, stb.)?

–A legjobbak. Ezen kívül még nagy kedvenc a Simpson család. Imádom a bennük lévő társadalomkritikát.

Párkapcsolattal hogyan álltok? Minden albumra jut egy-egy szerelmes dal. Kik azok a leányzók, akiknek ezeket írjátok?

– Mindenki jól áll ezen a téren.  Általában jellemez minket, hogy szükségünk van egy társra, és nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben.


Debrecenben alakult a zenekarotok. Most hol éltek?

– Ez téves információ. Mindenki Budapesten született. Én személy szerint a 8. kerületben, és már több mint 20 éve kőbányán élek, tehát az X határozza meg a helyet.

Hogyan viszonyultok a .mp3 formátumhoz? Legális, illetve illegális formában.

– Egyrészt jó dolognak tartom, hogy rengeteg zenekarnak, még a legnagyobbaknak is lehetőséget biztosít az internet. Másrészt sajnálatos, hogy pont ez a folyamat kinyírja a kisebb bandákat, akik nem tudnak komoly összegeket fektetni egy stúdiófelvételbe. Sajnos értékét veszti így egy album. Sokszor előfordul, hogy egy átlagos fiatal gépén kb. egy családi ház árának megfelelő érték van, és mivel nem fizetett érte, nem is becsüli meg. Persze rengeteg a szépen becsomagolt szemét, amit nem baj, ha nem vesz meg, de mára már nem számít elítélendőnek, ha valaki ellopja mások szellemi termékét, és több éves munkáját. Ezért is becsüljük meg nagyon, ha valaki megtisztel minket azzal, hogy eredeti minőségben kíváncsi a zenénkre, és megtisztel azzal, hogy lemezt vásárol.

Mit ajánlanátok egy új, most feltörekvő bandának?

– Ha tényleg elszántak, és kitartóak, akkor megtalálhatják a fórumukat,de legyenek okosak, körültekintőek, ha a tehetség tényleg meg van.

Köszönöm szépen az interjút, további sikereket kívánok! Utolsó szó jogán?

– Február 20.-án indul a lemezbemutató turnénk, aminek a két legnagyobb bulija: 04.10. Debrecen – LOVARDA és 04.18. Budapest – PeCsa
A részletes turné menetrend megtalálható az oldalunkon! 
Depresszio_interju
Írta:
dunga
2008. december 12., péntek, 18:57
Facebook:
emp 2008. december 14., vasárnap, 09:16
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
A borítókép tényleg pofás, de ez a fehér bal felső sarokban bandanév, jobb alsó sarokban albumcím elég esetleges és gagyi. Ha már egy erős, színekben és képi világban gazdag kép kerül a frontra, akkor legalább ennyire erősnek és odaillőnek kellene lennie a logonak, meg a címnek is. Nagyon elüt a képtől és annak koncepciójától, így összességéban az a véleményem, hogy amatőr... Olyan kezdő és fiatal csapatoknál szokás ez, akik összeguberálnak egy "szép" képet a házialbumuk elejére, majd minden tartalmi és vizuális kapcsolat nélkül photoshoppal rákurjantják a nevüket, meg a címet.
--
Olyan még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render