NGC Prod.
Cry Free
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1996
Származás:
Magyarország
Budapest
Szövegvilág:
Deep Purple
Aktuális felállás:
Scholtz Attila
Ének; Konga; Harmonika
Bognár Csaba
Gitár
Tóth Csaba
Basszusgitár
Soós Norbert
Billentyűs hangszerek
Kaminszki Szergej
Dob
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Cry Free
Rögzítette:
The 7th Evil
2016. október 2., vasárnap, 10:48
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2019. június 13., csütörtök, 07:23
Szerkesztés:
szerkesztes
Cry Free
"Cry Free - A Deep Purple kedvenc emlékzenekara
Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute"


A fenti titulusnak két olvasata is van.

Egyrészt jelenti azt, hogy a Cry Free a Deep Purple rajongói körében igazi kedvencnek számít, hiszen több, mint 20 éves fennállása során neve gyakorlatilag összeforrt ihletője nevével.
A Cry Free magyarországi pozíciójáról árulkodik, hogy az elmúlt bő két évtizedben senki más nem szánta rá magát hazánkban, hogy Deep Purple tribute produkcióval rukkoljon elő.
Az annál népesebb külföldi mezőnynek is egyértelműen az élén jár a kompromisszummentes magyar csapat, akik 2001 óta turnéznak a határokon túl is.

Nemzetközi karrierjük során Európa 8 országába, sőt még az ázsiai kontinensre is eljuttatták a világ egyik legautentikusabb Deep Purple emlékműsorát, amely eredeti felállásban, eredeti hangszerekkel (köztük a DP védjegynek számító 50 éves és 200 kilós Hammond orgonával), illetve az eredetiekhez megszólalásig hasonlító énekhangokon csendül fel.

"A Deep Purple kedvenc emlékzenekara" titulus másik olvasata még izgalmasabb: arra a szenzációs tényre utal, hogy az eredeti Deep Purple együttes tagjai is legszívesebben a Cry Free segítségét kérik, ha szólókoncertjeik alkalmával kísérőzenekarra van szükségük.

A legjobb példa erre Jon Lord ex-Purple billentyűs, aki a közelmúltban bekövetkezett haláláig rendszeresen a Cry Free zenekarral turnézott világszerte.

A műsorban szerepelt minden idők első rockegyüttest és szimfonikus zenekart egyesítő műve, a Concerto for Group and Orchestra is, melyet 1969-ben a Deep Purple tagjai és a Royal Philharmonic Orchestra vittek színpadra, majd 40 évvel később, a DP helyén Jon Lord mellett felsorakozva -és a világ legjobb szimfonikus zenekaraival "párbajozva" -a Cry Free tagjai.

De az egyetlen eredeti Deep Purple tag, Ian Paice, aki ma is a legendás csapatot erősíti, szintén a magyar emlékzenekarral lépett színpadra, amikor hazánkban járt népszerű "Dobklinika" műsorával.

Az alapító-basszusgitáros Nick Simper pedig a Cry Free meghívását fogadta el nagy örömmel, és szerepelt a csapat budapesti koncertjén 2010 májusában.

A következő két évben koncepciója határait kissé kitolva három koncert erejéig Ken Hensley-vel (ex-Uriah Heep) is fellépett a zenekar, a Deep Purple műsorba építve egy Uriah Heep blokkot is, melyet a nagymúltú billentyűs-zeneszerzővel adtak elő a srácok.

Nemrégiben pedig Bobby Rondinelli dobos (Rainbow, Black Sabbath…) választotta zenekarául a Cry Free-t dobbemutatóval egybekötött koncertjéhez.

Ezen együttműködések száma és minősége teljesen egyedülálló a tribute világban, és sokat elárul a produkció színvonaláról.

A tribute bandaként működő, azaz kizárólag Deep Purple nótákat játszó zenekar ötlete 1993-ból származik, de a megvalósulásra '96 januárjáig kellett várni, amikor is Cry Free néven megalakult a magyar Deep Purple Cover Band.

A névadó a Purple legendás In Rock lemezére tervezett, és annak 25 éves jubileumi kiadásán meg is található, azonos című dala volt.

A csapat zenei koncepciója -a kezdetektől fogva- a kellő tisztelettel és zenei alázattal megközelített, minél hitelesebb reprodukció, fenntartva az egyéni átdolgozás lehetőségét, ahol lehet és érdemes.

Igen nagy szerephez jut a koncerteken az improvizáció is, csakúgy, mint az ihlető Deep Purple esetében. A repertoár a nagy klasszikusokon kívül számos érdekességet is tartalmaz, és a zenekar teljes -közel 50 éves- munkásságából válogat.

A Cry Free birtokában lévő terjedelmes zeneanyag lehetővé teszi, hogy a csapat különféle konceptestekkel állítson emléket a Purple különböző korszakainak.

A legnagyobb slágerek többféle verzióban is felcsendülnek a bulikon.
Rajongók
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render