NGC Prod.
Rómeó Vérzik
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1995
Származás:
Szlovákia
Somorja
Szövegvilág:
Szex, pia, rock 'n' roll
Aktuális felállás:
Kovács Koppány
Ének, Basszusgitár
Csiba Ricsi ’Ríkó
Gitár
Kálmán Ákos
Gitár
Szamaránszky János ’Sancho’
Dob
Aktuális kiadó:
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rögzítette:
scatach
2009. április 18., szombat, 13:35
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2018. március 9., péntek, 16:02
Szerkesztés:
szerkesztes
Rómeó Vérzik
A somorjai zenekar története egészen 1995 nyaráig nyúlik vissza, amikor is két testvér /Kova és Koppány/ elkezdett dalokat írni, és azokat az év végén Rómeó Vérzik néven mutatták be.

A kezdetekkor Kovács Koppány énekes, basszusgitáros, Kovács László ’Kova’ gitáros, Kálmán Zsolt ’Püke’ gitáros, és Szamaránszky János ’Sancho’ dobos
alkotta a zenekart. Ez a felállás – kiegészülve a stúdióban Malinák Lóránt szájharmónika játékával – rögzítette az 1996-ban megjelent első, „Fest majd egy embert” című 6 számos demokazettát.

A két év elteltével kiadott „Íme az ember” második, már 11 dalt tartalmazó demójukat, ami szintén kazettán jelent meg, már hármasban – két szám erejéig Kotyiersz András szaxofonost is bevonva – vették fel, Kova ezidőtájt távozott a zenekarból.

Mindkét anyag Szlovákiában, a Studio Exponent-ben került felvételre. Ezekben az években a dirty rock and roller Rómeó Vérzik előadásmódján még erősen érezhető volt a Motörhead, a magyar zenekarok közül pedig főként a Tankcsapda, és a (korai) Sex Action hatása, mind a zenét, mind a szövegek témáját tekintve, de már olyannyira megvolt bennük a „rómeós érzés” is, hogy az ebben az ebben az időszakban született „Placc”, a „Kicsiűrhajó”, vagy a zenekar nevét adó „Rómeó Vérzik” dalaik a mai napig is része a koncertrepertoárjuknak.

Az első néhány esztendő a közönség toborzásáról szólt, bemutatkozhattak a Tankcsapda, a Sing Sing, a Beatrice, a Sziámi, és a Fahrenheit előtt, de a hazai pályás klubozás mellett már Csehországban és Magyarországon is koncerteztek.

1999-ben került sor a „Kettőre indulunk” első nagylemezük megjelenésére, ami már Magyarországon, a szolnoki Denevér Stúdióban készült. Ezen azon albumon egy dal erejéig visszatért Kova.

Ezután a csapat történetében egy olyan – jó egy évtizedig tartó – időszak következett, amelyben (ismét) négyes felállásban játszottak, hiszen 2002 áprilisától a zenekar tagja lett Csiba Ricsi ’Ríkó’ gitáros is.

A már vele elkészült, egy tucat szerzeményt tartalmazó „Életöröm…” lemeztől fogva egy kissé módosult a Rómeó Vérzik hangzásvilága, hiszen metalosabb témák is érkeztek az eddigi mocskos r’n’r mellé.

2004-ben jelent meg az „Engedd belém” című album, ami az EDGE Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot, és az ezzel a 11 dalos kiadvánnyal kezdődő sikeres munkakapcsolat azóta is tart a kiadó és a zenekar között.

Mivel a 2005-ös esztendő jubileumi volt a zenekar számára, ezért ezt követte a 2004. augusztus 14-én, Somorján, az V. Rómeó táborban rögzített „Engedd belém” lemezbemutató buli DVD-s megjelenése, „10 év rock ’n’ roll” címmel.
A korongra nem csak a koncert vágott anyaga, hanem egy portréfilm, egy majd’ háromnegyed órás interjúcsokor, és a banda addig leforgatott klipjei is felkerültek. A Mahasz slágerlistáján öt héten keresztül a 3. helyen tartózkodott a DVD.

A Rómeó Vérzik szép lassan „bejátszotta” magát a nagyok közé, sikeresen hódította meg az Anyaországot is, hiszen a különböző fesztiválok, motoros találkozók egyre gyakrabban meghívott vendége lett.

Újabb megjelenésként a „Rock ’n’ roll az élet!” album érkezett, amelyről az „Az utca az én hazám” daluk első helyezést ért el a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj az ’Az év dala’ kategóriában. (2015-ben pedig ’Az év dala’ – „Kalózhajó” – és ’Az év legjobb zenekara’ díjat is megnyerte a csapat.)

A sikereken felbuzdulva egy hiánypótló kiadvány képében egy dupla CD-s album következett a sorban, az „Egybetépve”, ami az első két demójukat, valamint a „Kettőre indulunk” lemezüket tartalmazta, ezáltal minden eddigi megjelenésük CD-n is hozzáférhetővé vált.

Ezek után több magyarországi turnén vettek részt, sőt három alkalommal az Egyesült Királyságban is játszottak.

2009-ben meghívást kaptak az MTV Ikon műsorába, ahol az Edda „Kínoz egy ének” című számát dolgozták fel.

Ezután Felvidék 'legdörtibb' bandájában egy meglepő váltás történt, 2010 márciusában ugyanis Püke távozott a zenekarból.
Helyére Vörösmarty Imre ’Ermi’ érkezett, és az év végén megjelenő 12 számos „Hadd égjen!” új albumon már az ő játéka hallható.

A lemezhez három videoklip is készült, és a koncertezés intenzitása sem csökkent, többek között a Pokolgép, a Leander, a Junkies, és a Bloody Roots partnereiként járta az országot a csapat, de önálló turnékat is szerveztek.

Három év közös munka Ermi kiszállt a zenekarból, és ezután egy rövid ideig a Pokolgép ex-gitárosa Nagy Dávid segítette ki a bandát néhány koncerten, majd úgy döntöttek, hogy marad a hármas felállás.

Ezt a címet („A három”) kapta a 2014-ben megjelent következő Rómeó Vérzik album, ami a Mahasz lista legelején nyitott, majd aranylemezzé is vált!

A 2015-ös év a húsz éves jubileum jegyében telt, áprilisban egy Kalózhajó nevű sörrel jelentkezett a csapat. A Somorján megrendezett születésnapi koncertre májusban, a budapesti ünnepi rendezvényre pedig októberben került sor.

Utóbbi anyaga jelent meg most nyáron egy digipak tokos CD+DVD, illetve külön DVD kiadásban 'Jön egy új nap' címmel.

A zenekar 2000-től kilenc alkalommal rendezte meg a Rómeó Vérzik tábort.

Érdekesség, hogy Koppány nevéhez fűződik a 2015 novemberében, „Magyar dallal a kirekesztés ellen” elnevezésű zenés tüntetés megszervezése, amely a somorjai Deichmann előtti parkolóban zajlott le. Az ügy előzménye az volt, hogy a boltban egy alkalmazottnak azért mondtak fel, mert magyarul köszöntötte a vásárlókat.

Koppány ezen kívül szerepet vállalt a Komáromi Lovas Színházban, a tavaly bemutatott, és azóta CD-n és DVD-n is megjelent „A hét vezér” című rockoperában, amelyben Tass szerepét játszotta.

A Rómeó Vérzik jó néhány videója („Térdelj elém”, „Az ördög, az Isten, az élet és a halál”, „Keleti rock és roll”, „Kalózhajó”, „Engedd belém”, „Amitől félsz”, „Szerelmes dal”) már jócskán túllépte a többszáz ezres nézettséget, ami összességében több mint kétmillió feletti megtekintést jelent.

„Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.”
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.064 seconds to render