Lethal Conflict
Mandrake
Mary Celeste (2007)
A német Mandrake az 1998-as Forever lemezük után igencsak beleerősített az elmúlt években. Az új évezredben sorra készítik a gothic metal albumokat. 2003 Calm the Seas, 2005 The Balance of Blue, és most itt a legújabb a Mary Celeste. Az album címe tökéletes választás egy gothic zenekarnak, mert Mary Celeste nem más, mint egy szellemhajó. Ha csak az albumcímet kéne pontozni, akkor sima 10 pontos eset lenne, mert megtestesít mindent, ami a műfajjal kapcsolatos. A romantikát, a misztikumot, a kárhozatot. De ugye egy lemez nem csak egy lemezcímből áll…jobb esetben.

Sajnos a lemezre égetett dalok…hát nagyon összhangba kerültek a lemez címével.
Mert a zene is olyan, mint egy szellemhajó, hol felbukkan, hol eltűnik.
Sokadik hallgatás után is vannak olyan részek, amik egyszerűen tovasiklanak, minden nyom nélkül.
Ez nem feltétlenül lenne hiba, mert mondjuk kiválóan lehetne relaxációs zeneként felhasználni, miközben nyugodtan gondolatainkba mélyedünk.
Ami zavaró, hogy bizony-bizony feltűnnek igazán jó részek. Amik után nagyon is szembe-vagyis fülbe-ötlőek azok a részek, mikor Mary Celeste belevész a ködbe. Mert az biztos, hogy nincs annál idegtépőbb, mikor egy jó kis dallamot, egy fülbemászó refrént egy annyira hétköznapi megoldás követ, mint amiket ezen a lemezen elkövettek a német „gótok”.

De még ezek a számomra zavaró dolgok sem tudják teljes mértékben a kedvemet szegni. Vannak ugyan olyan track-ek a lemezen amiket bármiféle lelkiismeret furdalás nélkül egyszerűen továbbléptetek, de őszintén megvallva még sosem hallottam a „tökéletes albumot” és csak remélni tudom, hogy sosem fogom hallani. Mert akkor minden más zene megszűnik létezni, én pedig szeretek zenét hallgatni, és nem mindig ugyanazt a zenét. Szóval erről ennyit.

A Mary Celeste a hibái ellenére is egy erős gothic album, jóval több ötlet, dallam és érzelem rejtőzik benne, mint jónéhány pályatársában.
Én személy szerint a Masquerade-Breathe-Paralyzed szentháromságát tartom a lemez legszebb pillanatainak. A Masquerade és a Breathe amolyan igazi gothic metal darabok, lendületes-dallamos kellően döngölős dalok, pont ahogy elvárja az ember. A Paralyzed ezekkel ellentétben egy igazi fájdalmas ballada egyszál zongorával, némi hegedűvel és Brigit gyönyörű hangjával. Nem véletlenül ez lett a lemez utolsó száma, kiválóan lezárja Mary Celeste örök bolyongását a tengereken.

Akik egy igazán remekül megkomponált gothic zenére vágynak nyugodt szívvel tegyenek egy próbát a Mandrake legújabb lemezével, akik olyan (zenei) maximalisták, mint én, azok természetesen találni fognak hibákat és kifogásolni valókat. De még őket is érheti meglepetés!


Mandrake
Mandrake_Mary_Celeste_2007
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Gothic Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Mary Celeste
2.Crystals Of Forgiveness
3.Fragile
4.Forgiven
5.Adore
6.Masquerade
7.Sweet Desolation
8.Moments (Touched By Time)
9.Breathe
10.Solace
11.Life's Last Shore
12.Borrowed Life
13.Paralyzed
Írta:
Jester
2008. február 15., péntek
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render