XX. Metalmania Festival
CD (2006)
A 2006-ban megrendezésre került rangos lengyel fesztviál DVD-jéről már írtam pár sort korábban. A videókkal és interjúkkal felvértezett koncertdvd mellé - ugyanabban a csomagolásban - egy cd is járul, amely melléklet a Side Stage, azaz a fesztivál kisszínpadára szorult fellépőinek egy-egy nótáját tartalmazza.


Üdvözítően hatott, hogy nem nyálkirály cd-mellékletről van szó, hiszen a nyitódal a Nucreal Blast szárnyai alatt vitézkedő osztrák Belphegor nótája volt. Legutolsó nagylemezükről, a Pestapokalypse VI-ről csendül fel a Seyn Tod in Schwarz. Szélvészgyors, technikás black metal szám, érintőlegesen thrash riffekkel megfűszerezve. Meglep, hogy őket a kisszínpadra száműzték a rendezők!

Másodikként a cd-n, a fesztiválon ugyancsak fellépő, lengyel Shadows Land dala hallható. Brutális death metal-ban érintettek, ezt reflektálja a performált számuk is a Terminus Ante Quem lemezükről. Olyan kegyetlen nagy koncertbanda-érzet nem terjeng a levegőben a megszólalásuk közben, de hallgatható a zenéjük. Létjogosultságukat a fesztiválon talán a nemzetiségük is súlyozhatta.

Újabb helyi zenekar koptatta a kisszínpadot, az Antigama. A grindcore műfajban otthonos lengyel zenekar a The View című számukkal képviselteti magát a válogatáskorongon. Eléggé felejthető a produkciójuk, ám ettől még lehetett jó az előadásuk.

A sejtelmes gitársounddal operáló Totem - Thrash the South nevezetű száma is hallható. A műfajuk körülbelül az, amit a számcím sejtet. Azt hiszem ők is lengyelek, de nem vennék rá mérget. Egész jó a zenéjük viszont, az Autopsy féle zúzós alapok a technikával, hangzatos szólókkal futnak össze. Az egyik fő zsáner erről a korongról!

Eztán érzékelhető a Corruption előadásában a 99% of Evil névre keresztelt mű. Ők nem a kiemelkedő hangszeres tudásra fektetik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább az eufóriára, amit a zenéjük kelt. Hangulatos, Slayer féle zenében érintett a Corruption. A nóta a Virgin's Milk nagylemezükről származik.

A The-No-Mads egy újabb Metal Mind kiadó által futtatott banda. A zene eléggé hajaz a fentebb olvasható Corruption-ére, gondolok itt a hasonló helyre illesztett szólóra, illetve a majdnem azonos számszerkesztésre, kommersz énekhangra. Ők viszont egy koncertorientált zenekar lehetnek, hiszen lendületes a zenéjük. Véletlenségből sem elírás, hogy az előadott számuk címe: Mercyful Hate.

A dallamos death metal oldaláról támadó Archeon a következő a sorban. Kellemes harmóniákat, nem annyira lerágott csontnak számító götheborgi témákat mutatnak be. A mellékleten szereplő számuk, a Prayer nekem eléggé bejött. Norther-höz hasonló nyomokban az Archeon zenéje, amely hasonlóság nem csak az ének miatt feltűnő. Az End of the Weakness című nagylemezükről való a hallható nóta, ami az Empire Records-nál látott holdvilágot 2005-ben.

A svéd Centinex veszi át a stafétabotot, hogy egy kis lendületes death metal-t is hallhassunk, amit agresszív vokállal adnak elő. Victorious Dawn Rising a számuk címe, első tapasztalataim felőle, hogy képzett zenészek rögzítették. Vérbeli death/thrash nóta!

A következő zenekar, névszerint a Suidakra nem hiszem, hogy hosszas bevezetést igényelne. A német zenekarra a hármas stílusbesorolás a megfelelő, miszerint folk/death/viking metal köszön vissza a lemezeiken. Aki járt már Finntroll, Ensiferum vagy Moonsorrow koncerten, az sejtheti, hogy milyen élvezetes koncertet adhatott a Metalmania színpadán a Suidakra.

Az extrém metal műfaj is képviseltette magát a fesztiválon a miheztartás végett. A francia Misanthrope a The Stud Farm of Amazones című száma került fel az anyagra. Véleményezést nem tudok érdemben nyújtani, mert nem az én asztalom a műfaj. A franciák zenészi kvalitásait azonban nem érheti negatív kritika.

Gótika Mónikák és hímnemű társaik most figyeljenek: a Napalm Records gothic metal bandája, a Beseech is felkerült a lemezre. Érzelmes zenéjük jócskán megtörhette a kisszínpadon kialakult légkört, de biztos volt akinek bejött a ,,váltás". Legújabb lemezükről, a Sunless Days-ről szól az Innerlane című, túlnyomórészt női énekest igénylő nótájuk.

A Season of Mist kegyében levő The Old Dead Tree az igényességet helyezi előtérbe, ami az Out of Breath című számukról tükröződik is. Lassan hömpölygő, emócionális, hangulatos a zenéjük. A stílusuk kb. progresszív metal/dark rock elegye lehet. Kompromisszumoktól mentes, profi zenekar benyomását keltik.


A 2006-os Metalmania fesztiválról kibocsátott hivatalos lemez-pakk gerincét azért mégiscsak a DVD részleg képezi, úgy gondolom ezzel nem a cd érdemeit csorbítom. Minden elismerés a Metal Mind-é, hiszen infrastrukturális lehetőségeikhez képest nívós fesztivált hoztak össze egy olyan országban, ami még nem fényévekre húzott el hazánktól. Követendő példa lenne hát ilyen kellemes fesztiválok szervezése itthon, aztán pedig az impresszió kedvéért kiadni ilyen kiadványokat. Jövőre is lesz Metalmania, ha tetszett a beszámoló, akkor ne sajnáljátok benzinre a pénzt!
XX_Metalmania_Festival_CD_2006
Stílus:
Válogatáslemez
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Belphegor - Seyn Todt in Schwartz
2.Corruption - 99% of Evil
3.The No-Mads - Mercyful Hate
4.Centinex - Victorious Dawn Rising
5.Misanthrope - The Stud Farm of Amazones
6.SuidAkrA - The IXth Legion
7.The Old Dead Tree - Out of Breath
8.Antigama - The View
9.Beseech - Innerlane
10.Shadows Land - The Energy of Masses
11.Totem - Thrash the South
12.Archeon - Prayer
Írta:
Infam
2007. május 11., péntek
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render