The Morrigan's Call (2007)
Ami az angoloknál a Skyclad, a finneknél a Korpiklaani. Az az íreknél a Cruachan. Igen, folk/metalról van szó. Az írek magukat a műfaj egyik megalapítói között tartják számon. Legutóbbi albumuk a Pagan még 2004-ben jelent meg. A viszonylag hosszú hallgatás után most újra itt vannak a Morrigan’s Call-al, hogy ismét bebarangolhassuk az ír/kelta tájat, történelmet és mondavilágot.

Zenéjük a kihagyás ellenére hamisíthatatlan Cruachan. Dalaikat továbbra is a féktelen táncra csábító hegedűjáték, Karen énekesnő megkapó dallamai, és Keit Fay gitáros picit agresszív karcos éneke jellemzi. The Brown Bull of Cooley kezdő gitár riffe kísértetiesen hasonlít a Hammerfall Hearts On Fire-ére, de ez csak a véletlen műve lehet. Hiszen a Cruachan-nál a metal csak díszítőelemként, hangulati kiegészítésként van jelen. A fő csapásirány a zene alapja, az ír/kelta népzene, a legkülönlegesebb hangszerek felhasználásával. A legszomorúbb dal a lemezen a The Great Hunger, mely a nagy ír éhínségről szól, már-már doom-os súllyal kezdődik, melyet kicsit old Karen és a hegedű dallama, de a nyomasztó hangulat megmarad. Jó kis zúzós szám a Shelob, pici hörgéssel. Természetesen jó írekhez méltóan nem maradhatnak ki a mulatozós, kocsmába illő vidámkodós dalok sem. Ilyen a The Very Wild Rover vagy a Diarmuid and Grainne. Az egyik unikum szám a Téir Abhaile Riú, mely teljes egészében gael nyelvű, amúgy az első fele agresszív metalos a másik pedig táncra hívó népzene. Hangulatos szerzemény még a fuvolás Coffin Ships vagy az én személyes kedvencem a címadó The Morrigan's Call.

Nagyon szimpatikusnak találom, hogy léteznek ilyen csapatok, akik zenéjükben éltetik és adják tovább népük kultúráját, történelmét. A Cruachan pedig ezúttal sem tagadta meg ezeket az eszméket és önmagát és egy minőségi albumot készített.
Cruachan_The_Morrigans_Call_2007
Stílus:
folk/metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Shelob
2.The Brown Bull Of Cooley
3.Coffin Ships
4.The Great Hunger
5.The Old Woman In The Woods
6.Ungoliant
7.The Morrigan’s Call
8.Teir Abhaile Riú
9.Wolfe Tone
10.The Very Wild Rover
11.Cuchulainn
12.Diarmuid And Grainne
Írta:
kacsarock
2007. május 9., szerda
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render