Gire (2007)
Magyarország egyik legegyénibb zenekara, a makói Gire 11 éves fennállásának legfontosabb eseményéhez érkezett: majd\' egy év huzavonája után, megjelent az első nagylemezük. A csapat 1996 óta aktív, munkásságát 6 demon követhettük nyomon az évek folyamán. A régi zsirondisták a lemezen levő számok nagyját így ismerhetik már, de természetesen ezek a dalok rendes studióminőségben feljátsztva kerültek a korongra. Kivéve a Nádak erek záró nótát, amely a 2004-es demóról származik, és női éneket is tartalmaz. Kettő új szerzeményt hallhatunk, a Zöld zivatart és az Őzek futását, ezeket koncerten játszotta már a banda. Egy feldolgozás dal is szerepel a lemezen, Necropsiatól a Trans Express. Volt már korábban is feldolgozása a Gire-nak, Sepultura-tól játszották a Propaganda-t.

Kanyarodjunk vissza, hogy azok számára is nyújtsak egy kis információt, akik nem ismerik még a zenekart. Az eredetileg hat tagot számláló banda időközben felére apadt, a 2002-es Nightbreed fesztiválon már a jelenlegi felállás lépett fel, azaz: Kónya Zoltán gitár/ének, Hermann Balázs basszus, és Kátai Tamás szinti, dobprogramozás. Igen, igen, tudom, a dobgép az gáz. De a dobosokkal mindig csak a gond van és a japán verziójuk különben is jobban idomítható. Komolyra fordítva a szót, a zenekar döntése volt, hogy élő dobos nélkül folytatják tovább. Ez már változni nem fog, el kell fogadni, a zene ettől függetlenül is zseniális.

A dalok szövegét Tamás versei képezik, és tökéletes összhangban állnak a zenével. Szerepelnek vendégzenészek is az albumon, két hegedűs hölgy, egy énekes a már említett Nádak, erek dalban, de van doromb kaval és tilinkó is, melyeken Lédeczy Lambert (Ahriman) játszik, illetve az Aranyhajnal dalban ő énekel. Ez utóbbi volt egyébként a zenekar nyitódala régebben koncerteken. Megszólalása, szövege (Vágtatnak majd tűz hajából négy fekete lovak) földbe döngöli a hallgatót. A Hét madár dalban is vendég énekest hallhatunk, ez a szám annakidején a Metabiosis demón angolul is megjelent, akkoriban ugyanis külföld felé kacsingattak a srácok, de aztán szerencsére visszatértek a magyar nyelvhez.

Összefoglalva tehát, mindenki számára, aki nem ismerte még, kötelező meghallgatni, egy nagyon hangulatos, nagyon erős bemutatkozó nagylemez született.

A CD digipak formában, szerzői kiadásban jelent meg. A booklet és az anyag egész megjelenése Tamás munkája, külön dícséret érte.

www.gire.hu
Gire_Gire_2007
Stílus:
Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Zöld zivatar
2.Aranyhajnal
3.Hét madár
4.Éjmély,Az őzek futása
5.Törjön testünk!
6.Bábel
7.Eocén Expressz
8.Nyártáj
9.Trans Express
10.Nádak, erek
Írta:
godfucked
2007. február 25., vasárnap
Facebook:
Thy Catafalque interjú a Rengetegről - Interjú Kátai Tamással
Interjú, godfucked @ 2011. november 18., péntek, 12:14
Thy Catafalque - Rengeteg (2011)
Kritika, zeba @ 2011. november 5., szombat, 15:01
Thy Catafalque - Interjú Kátai Tamással
Interjú, godfucked @ 2009. június 6., szombat, 17:37
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render