Ave Infernum (EP) (2016)


 
   Egyik gyakori esti elfoglaltságom, hogy órákon át a bandcampen szörfölök. Ilyenkor reménykedem, hogy ráakadok valami olyanra, ami végre hatással lesz rám. Egy ilyen alkalommal akár 30-40 zenekar alkotásaiba is belehallgatok. Azért muszáj bevallanom, hogy sokszor a borító alapján nézek rá a bandákra, ugyanis már ez magában implikálja a megfelelő, intelligens hozzállást. Számomra fontos, hogy a zene ne csak erőt és káoszt, hanem valami sprituális magatartást is közvetítsen. Tavaly az egyik ilyen muzikális szánkázásom alkalamával botlottam a berlini székhellyel rendelkező Isten névre keresztelt formációba. Nem csak a borító fogott meg, amelyet egyik személyes kedvencem, Gustave Doré alkotása díszített, hanem maga a név is gyanús volt. Nem sokkal később a banda új rovásírásos logója jelent meg, amely az Isten szót ábrázolja. Tehát alapos gyanúm volt arra vonatkozólag, hogy egy német földre disszidált honfitársunk keze munkája lehet ez a kiváló minőségű black metal himnusz. Akkor jött a meglepetés, amikor a pár napja frissen kijött CD-t meg akartam rendelni a bandát egyszemélyben megtestesítő Billy Ray Valentinetól: mint kiderült, ő nem magyar. A formációról elég kevés információ áll rendelkezésre. 2015-től kezdődően létezik, ekkor jelent meg az első Soham névre keresztelt EP is. Utólag meghallgatva úgy vélem, hogy ez is nagyon erős anyag lett. Nem sokkal marad el a mostani írás tárgyát képező második kislemeztől, habár hangulatában teljesen más kapukat nyit meg.
 


 
    Az első találkozásunkkor az Ave Infernum EP olyannyira magával ragadott, hogy 2 órán keresztül megállás nélkül hallgattam újra és újra a 15 perces kislemezt. Ennek megfelelően a tavalyi Top 20-as listám különdíjasa lett. A zene Gustave Doré képeinek hangulatát élethűen idézi meg sodró erejű black metalba burkolva. Szerencsére tavaly Strasbourgban élőben láthattam jópárat Doré eredeti alkotásai közül, így még élénken élnek az emlékeimben a vallási és mitikus erővel átitatott remekművek. Sokan választják albumborítónak Doré alkotásait, de itt most kivételesen találkozik is a két művész kivetülése.
  
 
   Fontosnak érzem, hogy kiemeljem a hangzást, mert tökéletesen eltalálták az arányokat. Dinamikusan és átütően szólalnak meg az EP-n helyet foglaló számok, ezzel is hozzájárulva a spirituális közeg megteremtéséhez.
   Az első tétel egy finom, érzéki zongora játék, amelyben nyoma sincs a metal zenének. Az ismétlődő témák egyre fokozódó drámai illúziókat korbácsolnak fel. Szinte egy fekete-fehér filmben érzhetjük magunkat: mintha messziről figyelnénk valakit, várva hogy meglássuk a bűnét, a kárhozatának kezdetét. Ahogy a második, majd három perces tétel berobban a szigorú black metal témáival, úgy leszünk mi magunk a bűnősök, akikre lesúlyt a templom csarnokának homályos magányában visszhangzó ima. A veszedelmes mantra pedig szinte észrevétlenül ülteti rá a hallgatót a feszesre húzott riffre, mely átvezet az utolsó tételbe. Szinte érezni, ahogy a hideg márvány oszlopok árnyékában siralmak között bevonszoljuk a bűneinket a gyóntatószékbe. Itt megkezdődik a lélek korbácsolása, egyre mogorvább és a tudatba hasítóbb lesz az alábbi sorok kántálása:
 
Ave Infernum
Ave Eversor
Et clamor meus ad te veniat

Meglepő, hogy egy 9 perces szerzeményt hogyan lehet ennyire áthatóan kitölteni csupán három sorral. A monotonitás uralja mindvégig ezt a számot, de így is elhallgattam volna még legalább 20 percig, ugyanis van magassága és mélysége, dinamikusan ránt le a mélybe és emel ki belőle.
   A CD verzióra egy további szám is felkerült, egy Twisted Sister feldolgozás, melynek címe S.M.F. A megrendelt CD-t fizikai valójában még nem kaptam meg, de egyelőre elképzelhetetlen számomra, hogy egy Twisted Sister cover hogyan illeszkedhet a másik három szám által képviselt hangulathoz. Mindenesetre az eddig kialakult véleményemet biztosan nem fogja lerombolni.

   Ritka, hogy ennyire magával ragadjon egy tisztán black metallal operáló zene, hasonló telejesítménnyel csak a Batushka zenekar örvendeztett meg a közelmúltban. Az Ave Infernum EP egy olyan ígéret Istentől, amellyel önmaga és a kortárs black színtér számára is irdatlan magasságokba helyezte a mércét.
Isten_Ave_Infernum_EP_2016
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Omnes Relinquite Spes O Vos Intrantes (3:48)
2.Actus Contritionis (2:50)
3.Ave Infernum (9:00)
Írta:
nascence
2017. július 15., szombat, 18:05
Facebook:
Nagaarum 2017. július 15., szombat, 23:54
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz emp üzenetére:

Iszonyat jó ez az anyag és az előző még egy kicsit jobban is tetszik. Nekem mondjuk a Massemord - The Madness Tongue Devouring Juices of Livid Hope lüktető utazása is beugrott a repetitív black hipnózis okán. Nagyon nagy!

Van benne valami. (yes)
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
emp 2017. július 15., szombat, 23:53
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Jah, a Massemordot mindenképpen érdemes megismerni. Persze ne érjen nagy meglepetés, nem olyan mint az Isten, csak a lentebb felhozott lemez monoton hipnotikus lüktetése okán éreztem a párhuzamot, egyébként a Massemord inkább rokon mondjuk az 1349 féle tekerésekkel, vagy a Koldbrann-al, bár az még mocskabb :-D
nascence 2017. július 15., szombat, 23:36
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1008
Válasz emp üzenetére:

Iszonyat jó ez az anyag és az előző még egy kicsit jobban is tetszik. Nekem mondjuk a Massemord - The Madness Tongue Devouring Juices of Livid Hope lüktető utazása is beugrott a repetitív black hipnózis okán. Nagyon nagy!


Nekem még Satyricon utánérzésem van, de nem is akartam hasonlítgatni...

Jó, hogy említed a Massemordot, mert mindig is be akartam tőlük szerezni valamit, mert még soha nem hallgattam őket. Most gyorsan ezt orvosolom is.
emp 2017. július 15., szombat, 23:15
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Iszonyat jó ez az anyag és az előző még egy kicsit jobban is tetszik. Nekem mondjuk a Massemord - The Madness Tongue Devouring Juices of Livid Hope lüktető utazása is beugrott a repetitív black hipnózis okán. Nagyon nagy!
Nagaarum 2017. július 15., szombat, 18:54
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Jól van, megnyugodtam. Lesz itt utánpótlás szerkesztői poszton. Csak így tovább Nascence! :-)
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.081 seconds to render