Pulzár (2016)
Első találkozásom Nagaarum ötletgazdag, és nem utolsó sorban kreatív zenéjével egy véletlennek köszönhető. Zenebolondként folyamatosan keresem az új irányzatok, illetve bizonyos kedvenc stílusaim új képviselőit. Amikor Naga 2014-es Rabies Lyssa albumára ráakadtam, akkor is épp egy olyan stílus jelenlegi, hazai képviselőire vadásztam, ami a ’90-es években jóval nagyobb népszerűségnek örvendett, de mára sajnos inkább csak vegetál. De most nem erről szeretnék rekviemet írni. Szóval ezen kutatásom közbe találtam rá a fentebb említett anyagára, amelynek mély depresszióba hajló ambient témái, akár egy örvény ragadtak magukkal.
 
  
 
Utána néztem, ki is ő! És csak ekkor bizonyosodottam meg arról, hogy egy bőven termő egyedi zenei projekthez van szerencsém. Elkezdtem hát ismerkedni olyan korábbi anyagaival, mint például a monster csillagközi space-doomos utazást adó Oort album párosával (ami a mai napig nagy favoritom), vagy a pszichedelikus ködben úszó Gleccserek, a Belaja Tajga 1-2., Űrerdő, majd ez évben jött a legutóbbi D.I.M. albuma, ami egy zseniális experimental post-black metalos megemlékezés a híres orosz tudós, Dimitrij Ivanovics Mengyelejev tiszteletére.
 

Időközben virtuális világunk előnyeit kihasználva kapcsolatba kerültünk, beszélgettünk, eszmét cseréltünk, stb. Egy ilyen beszélgetésünk alkalmával említette, hogy készülő új albuma, a Pulzár, ami merőben más lesz, mint eddigi zenei anyagai. Tudós emberként továbbra is a tudomány, és a tudományos megközelítések állnak koncepciója középpontjában. De zeneileg elmegy a synthesizers, space ambient kozmikus világába, ahol is albuma tudományos zenei utazás során kísérhetjük figyelemmel, ahogy egy távoli csillag kialakul, betölti életét, terét, majd elpusztulva egy újabb csillagot teremt.

A történetünkben szereplő csillag egy a Napnál mintegy 10-szer nehezebb óriás. Élete rövidnek mondható, és halálát látványos égi jelenség az úgynevezett szupernóva állapot fogja jelezni.

A kozmikus hullámokként egymásnak lökődő, és egymást generáló, ezáltal egységes hangulati atmoszférát teremtő Köd légies, de mégis sűrű textúrájú szintetizátor, és egyéb kütyük keltette pulzálása egyfajta magvázát adja az albumnak. Amire fúziós kapcsolatként épülnek fel az Utcaseprők ridegen vibráló rezonanciái. Miközben „A napszél a közeli régiókból kifújja a könnyű elemeket” hangulatilag is letisztítva, lecsupaszítva azokat a Stabilitás „Ezt hívhatjuk egy naprendszer fénykorának” biztonságos menedéket adó nyugalmi lebegésszerű kompozíciójáig.


Az óriás felfalja a gyermekeit üvegszerű pulzálásai alól recsegően kitüremkedő, zord hang-energiái egy olyan napkitörés képét sugározzák, amely pusztulása tudatában is kozmikus nyugalmat sugároz. Lassú súrlódásokkal generálják magukat „a szupernóva robbanást megelőző állapot”-ába, az Összeomlás elektronpályáin vibrálva végigfutó haragjátékok sikolyai, hogy az elkerülhetetlen robbanás bekövetkeztével Szülővé válva lökjenek ki magukból egy új élet lökéshullámaitól feltöltött, szelíden, de mégis energikus neutroncsillagot, vagy is pulzárt.

Megfoghatatlan az a 40 percnyi kozmikus töltés, bizsergés, és relaxációs nyugalom, amit a Pulzár hallgatása közben éreztem. Előkerülnek gyerekkorom futurisztikus béketábor, és USA sci-fi filmjei, filmklubos emlékei, valamint az egykor méltán kedvelt Robur újság történetei, s olvasásukkal töltött percei… és mindeközben rájövök, hogy az egykori nosztalgia és a XXI. század valósága már korántsem ugyanazon naiv-gyerekkori látomás ábrándképe.

 
„Észre sem vesszük, hogy a világ tele van boldog szürkeséggel.”



És akkor a további ábrándozás helyett egy kis adalék:

Nagaarum
- Pulzár című ambient, synthesizers űrutazás lemez mintegy exkluzív árucsatolásként jelent meg; NUT - A néma vendég című sci-fi könyvének második kiadása mellé (Underground Kiadó).


T.G. Nagaarum
: NUT - A néma vendég
(tartalom)


A XXI. század második felében fénylő pontot vesz észre egy űrszonda egy sötét hold felszínén, ami furcsa, néha zavaros, ellentmondásos eseményláncolatot indít el. Az egyik legijesztőbb dolog, amikor nem tudunk különbséget tenni képzelet és valóság között. Ilyenkor kiléphetünk testünkből, kívülről szemlélve az eseményeket, esetleg fordítva, más idegen jelenlétet érzünk bensőnkben. A fordulatokban gazdag, örvénylő, időnként filozofikus témákat súroló sci-fi fő kérdése, hogy mi a megismerés, mi annak a menete, valamint hol lehet az a pont, ahol az emberi mivoltunkat meghatározó kíváncsiság már beteges jellemrajzokat formál meg.

A Pulzár, valamint a könyv pdf. verziója szabadon letölthető a szerző web-oldaláról, illetve meg is vásárolható.
 
Nagaarum_Pulzar_2016
Kiadó:
Stílus:
synthesizers, space ambient
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Köd
2.Utcaseprők
3.Stabilitás
4.Az óriás felfalja a gyermekét
5.Összeomlás
6.Szülővé válva
Írta:
Armand
2016. október 8., szombat, 11:26
Facebook:
Nagaarum - Templom (2019)
Kritika, farrrkas @ 2019. március 3., vasárnap, 14:31
Martyr Lucifer - Gazing at the Flocks (2018)
Kritika, 9000Sanyi @ 2018. augusztus 28., kedd, 14:17
Nagaarum - Apples (2018)
Kritika, farrrkas @ 2018. július 18., szerda, 10:12
Nagaarum - Homo Maleficus (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. május 7., vasárnap, 12:27
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.024 seconds to render