Dance With The Devil (2014)
Egy tucat HC/metal bomba nagyjából fél órában a Biohazard, Pro-Pain vonalon, írhatnám, ha egy mondattal szeretném bemutatni a német/holland Born From Pain zenekar friss anyagát.
A digipak lemez mellé küldött zenekari bio és promolap szerint a zenekar 1997-ben alakult, s Európában az elsők között kezdett crossover/metalcore-t játszani. Olyan hatásokat említenek, mint a Bay Area és a germán thrash, valamint a NYHC a '80-as évekből, a '90-es évekbeli floridai death metal, a New York-i crossover. Biztos igazuk lehet...
Mondjuk pont az említett két csapatot nem jegyzik hatásként, ellenben megemlítik többek között a a Merauder, az Earth Crisis, az Integrity, az Obituary, a Bolt Thrower, a korai Agnostic Front, a Testament, meg a Slayer nevét. Az utóbbi kettő-három említésével egyet is tudok érteni.
Az viszont tény, hogy keményen dolgoztak, rengeteget turnéztak olyan csapatokkal, mint a Madball, a Hatebreed, a Napalm Death vagy a Six Feet Under, meg felléptek olyan neves fesztiválokon is, mint a Wacken vagy a With Full Force. Ezek is hathattak a csapatra, s mára kialakult egy rájuk jellemző groove-os, riffelős, blastbeat-ekkel tarkított dühös zene.

A lemeznek nyilván van egy koncepciója, amit a dalok közé bevágott narráció erősít meg, ami a V, mint Vendetta c. erősen társadalomkritikus kultfilmből származik.
Az üzenet pedig az, hogy ma minden korábbinál nagyobb szükség van a szolidaritásra, az összefogásra, mivel a hatalom igyekszik "bezárni" az egyes embereket.
Ezt, illetve a HC-s direkt mondandót, amibe politika, erkölcs, stb is vegyül erősítik meg az olyan dalcímek is, mint a szöveges klippel megtámogatott Cause & effect, a Truth of the Streets vagy a hamarosan videóval megtámogatott címadó nóta.



A csapat által játszott zene nem okoz különösebb meglepetést, egy korrekt anyag, amiben a választott műfaj kötöttségeit megtartva, kis túlzással izgalommentesen nyomják le a tizenkét dalt. A műsoridő alig lépi túl a fél órát, ami viszont mindenképp pozitívum, hiszen így még nem fullad unalomba a dühösködés, ez így még pont egészséges.


A bookletet böngészve kiderül, hogy több vendég (Matthi Nasty, Def P) is szerepel a lemezen. Nyilván a HC szcéna összetartását is erősítik ezzel.
A Stand Free-ben Def P rappel egyet, ami ugyan újszerűnek semmiképp sem nevezhető, ellenben nagyon eltalált, s a lemez egyik üde színfoltja.

Az elején említettem a Biohazard nevét, úgy vélem a Nomad című dal eléggé a Brooklyn-i banda Urban Discipline/State of the World Address korszakát idézi, ami nekem speciel tetszik is.

A lemez zárótétele egy rejtett track, ami totál kilóg a lemez többi dala közül, viszont jól esik hallgatni ezt az ismerős dallamokból összerakott bő két perces instrumentális szösszenetet.
Nem világmegváltó anyag, de mindenesetre az ilyen HC cuccokat bármikor szívesen hallgatom.
Born_From_Pain_Dance_With_The_Devil_2014
Kiadó:
Stílus:
HC
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.As Above, So Below
2.Cause & effect
3.Eye in the Sky
4.Truth of the Streets
5.Chockhold
6.Lone Wolf
7.Dance With The Devil
8.Roots
9.Bleed the Poison
10.Stand Free
11.Nomad
12.Hidden track
Írta:
9000Sanyi
2015. február 19., csütörtök, 13:38
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render