Fukpig
Spewings From a Selfish Nation (2009)
Üdvözlet mindenkinek! Bár nem szeretném erre elszórni a drága időtöket, de gondolom észrevettétek, hogy tőlem eddig még nem láthattatok itt semmit. Rendkívül egyszerű oka van; eddig nem is voltam itt. :) Ám nemrég csatlakoztam eme remek csapathoz, hogy a különböző, agysejtromboló albumokról és elménket búgócsiga módjára feltekerő zenekarokról véleményeket, kritikákat írjak. Mivel főbb profilom az undergroundabb zene, így valószínű leginkább black/death/viking/egyéb örjöngő metal zenekarok kritikáit fogjátok tőlem olvasni , de mivel egy széles zenei spektrumban mozgó embernek gondolom magam, igyekszem majd másba is beleszagolni!
Most azonban térjünk is a lényegre!
Alapvetően sosem voltam egy hatalmas Anaal Nathrakh rajongó, viszont el kell ismernem, egyedi a black/death/grindcore keverék, amit megalkottak anno 1998-ban. Ám úgy látszik, a tagok, akik jöttek-mentek a formációban, vagy akár még most is oszlopos tagjai az Egyesült Királyságból származó őrjöngő kavalkádnak, nem tudnak megülni a hátsójukon. Ezt a tényt tükrözi az Anaal Nathrakh élő fellépésein vendégeskedő „Drunk” megmoccanása is; 2001-ben megalkotta a nem túl kreatív, ám annál velősebb nevű Fukpig formációt, mely rajta kívül az A.N. élő megmozzanásaiból, illetve a Kroh-ból ismert Misery-t foglalja jelenleg magába. Meglepő módon nem fogadták el a kritikusok által rájuk osztott stílusbesorolást, így önkényesen necropunknak nevezték el a banda zenei irányát.
Az első, teljes értékű korongjukat, a Spewings From a Selfish Nation-t 2009-ben dobták a nagyérdemű elé. 14 számot ölel magába a lemez, bár ennek ellenére kicsivel több, mint fél óra az időtartam. Az albumborító az A.N. rajongóknak már egész ismerős lesz, teljesen hasonló stílusban készült, mint például az In the Constellation of the Black Widow lemez borítója.


Mikor először hallgattam ezt a lemezt, az első szám rettenetesen pofán ütött; a Horror is Here címet viselő nóta rendkívül erőteljes. Készült is hozzá egy rendkívül talányos videoklip, ami régi filmek ördögábrázolásaiból, és ehhez kapcsolódó jelenetekből lett összeollózva. Sajnos azonban ez volt gyakorlatilag az egyetlen hosszabb szám az albumon, ami kitűnik. A fiúk ugyanis tényleg hűek próbálnak maradni a saját maguk által kreált poszthoz; a számok rövidek, velősek, tele darálással. Aki zenei szépségre vágyik, illetve összeszedett, szépen megmunkált riffekre, rossz helyen jár. Valóban eléggé punk megmoccanás szaga van a számoknak, mind sokszor a vokálban, mind a zenei megoldásokban. Nem meglepő mondjuk, a formáció Birminghamből származtatható, ami mindig is melegágya volt az ilyen típusú zenéknek (bár a sok rózsaszín pólós, félrenyalt hajú srác és hasonló kaliberű lányka miatt most megnézném a helyet, mennyire tobzódik a punk vér).


Személy szerint nekem eléggé ugyanolyanok voltak a dalok, kevésre tudnám azt mondani, hogy egyediség fedezhető fel benne, ám azt is érzem, mintha ez a lemez csak szárnypróbálgatása lenne ennek a stílusnak. Sok helyen A.N. elemeket fedeztem fel, ami ügyesen keveredett a jó öreg punkos üvöltözéssel, sikoltozással, és mindezt megfejelték sok-sok black metal szagú dobviharral. Nagyon sokszor úgy éreztem, mintha egy komplett A.N. szerzeményt vágtak volna 2-3 felé a fiúk, és azokat nevezték volna el külön-külön tételeknek. Ám sajnos nem annyira összefüggőek; mire elkezdtem volna élvezni az egyik számot, vége is lett, és jött a következő tivornyázás.
Talán még az utolsó Inertia-t tudnám kiemelni, ami nálam a nyitó nóta után a második helyre került, bár a vége felé már eléggé monoton. Azonban a maga kicsivel több, mint hat percével szép munka lett, ha az egész album ilyen lenne, egy rossz szót nem szólnék a Fukpig-re.Ha számokról kéne beszélni, illetve értékelni, nálam 10 pontból egy erős 6-ot kapnak a fiúk. Bár lehetne belőle elég komplex banda, a későbbi korongjaikat meghallgatgatva úgy érzem, ők maradni fognak ennél a vonalnál. Ezzel nem is lenne baj, de remélem, később egy picivel komplexebb lesz.
Fukpig_Spewings_From_a_Selfish_Nation_2009
Kiadó:
Stílus:
Necropunk (Black Metal/Crust/Grindcore)
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.The Horror is here
2.Necropunk
3.Switchblade Romance
4.As the Bombs Fall
5.As Millions suffer
6.Bombs of War
7.Cunt Hive
8.Mother Natures Fears
9.Millions Dying
10.Trash Armageddon
11.Their Cries
12.Negative Mental Attitude
13.Caught Out
14.Inertia
Írta:
Xhavael
2012. június 30., szombat, 15:14
Facebook:
Pistike66 2012. június 30., szombat, 22:41
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Légy üdvözölve, további sok jó kritikát kívánok. :-)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.064 seconds to render