15 éves jubileumi koncert (2010)
A Black-Out mindíg is a magyar kedvenceim közé tartozott. Főként a korai anyagaik miatt vannak nálam ebben a státuszban, de ha őszinte akarok lenni, nekem az utolsó albumuk is bejött. (Sőt, még ennél is továbbmegyek, azzal a lemezzel többre kellett vinniük.)
Mostani írásom tárgya, a a zenekar friss DVD-je, amit még 2007-ben vettek fel a Wigwamban. Egyfajta búcsúként, hisz akkor jelentették be Kowa kiválását. Ma már tudjuk, hogy újra minden a régi, igaz, kevesebb koncertet ígérnek (bármit is jelentsen ez...) de nem is ez a lényeg, azt hiszem.


Most végre kijött a koncert képanyaga (az akusztikus rész már A szív diktál lemezzel együtt hozzáférhetővé vált), s ennek azért mindenképp örülök. Már csak azért is, mert erről a koncertről első kézből származó információim vannak (ITT el is olvashatjátok). És jóleső nosztalgiával gondolok vissza rá, függetlenül attól, hogy mennyit is vártunk akkor rájuk.

Néhány gondolatot azért engedjetek meg, hogy a buli unplugged részére is szánjak. Összességében azt a blokkot hangulatosabnak éreztem. Biztosan azért, mert addig számomra valahogy kimaradt ez a fajta előadásuk. Meg aztán ott annyira még nem lehetett érezni a búcsút, az emiatti tanácstalanságot, bizonytalankodást.


Mert a most kiadott anyagon, amit ugyanekkor vettek fel, már - ha nem is erősen, de - érezhető. Az volt akkor is, de most megnézve még inkább tapasztalom. Ez persze nyilván természetes, hisz egyrészt ünnepelni gyűltünk akkor össze. Hisz akkor már tizenöt éve alkotott a társaság, s nem is akárhogyan. Na, nyilván kellemetlenül érintett mindenkit Kowa kiszállásának híre. És ez rá is nyomta a bélyegét a bulira. Főleg rajta éreztem némi tanácstalanságot.
Még akkor is így volt ez, ha profizmusuknak hála, egy remek koncertet kaptunk, (főleg ahhoz képest, hogy még rögzítették is a bulit, ami szerintem még extra nyomást is jelentett). Azt is nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy lett volna olyan, aki magáról a teljesítményről negatívan nyilatkozhatna. A szokásos profi vokálozás itt is nagyon rendben volt, a hangszeres tudást meg kár is elemezni.

Szóval szűk másfél órába sűrítve kaptuk meg a Black-Out esszenciáját. Természetesen a korai idők dalait és az újabb közönségkedvenceket válogatták össze. Nyilván nem a nagy meglepetéseké volt a főszerep. Ha én állíthattam volna össze a koncertprogramot, inkább a korábbi anyagokról még válogattam volna. Hogy csak a Fekete-kék lemezt nézzük, onnan az Árnyak/Orosz rulett párost szívesen hallgattam volna. De nyilván másnak meg más hiányzott, de mondjuk az első lemezt sem biztos, hogy hanyagolni kellett volna. Mégis "ünnepi" alkalom (is) volt, vagy mi!

 

S ha már jubileumnál tartunk, természetesen voltak vendégek is. Na nem olyan átjáróház jelleggel, mint amikor a csapat tizedik születésnapját ünnepeltük. Most csak a két korábbi basszusgitáros szállt be egy-egy nóta erejéig. Az egyébként a DVD felvételében és az utómunkák során is munkálkodó Andrics Laci a Fekete-kék lemezes Néma ajkakban váltotta le Fehérvári Attist, majd a Gyönyörű zombi előadásához Temesi Berci érkezett.
A felvétel összességében rendben van, egyedül a Tetovált sorszám szól talán gyengébben valamiért.
Érdekesség volt még, vagyis inkább a sors iróniájának kellene nevezni, hogy a ráadás előtt kapta meg a zenekar a 2006-os év legjobb hazai modern rock albumának járó Fonogram díjat a Radioaktív lemezért.


A képpel, a vágásokkal is minden renden. Azt viszont nem lehet mondani, hogy a külsőségekre sokat adtak volna. A borító rém egyszerű, a hang sima sztereo, a menüvel sem barkácsolhattak sokat. Erre azért nagyobb hangsúlyt fektettem volna.
Black_Out_15_eves_jubileumi_koncert_2010
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
modern rock
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Még egyszer
2.Ne hidd el
3.Legyen!
4.Néma ajkak
5.Szabadlábon
6.Ami érted összetört
7.Gyönyörű zombi
8.Ego
9.Víz
10.Óz és a csodák temploma
11.Tetovált sorszám
12.Fekete-kék
13.Spirál
14.Ha vége...
15.Ragadozó
Írta:
9000Sanyi
2010. május 9., vasárnap, 00:24
Facebook:
Black-Out 25 - ICON - 2017.01.21. Barba Negra
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2017. január 26., csütörtök, 08:19
Black-Out interjú Csányi Szabival
Interjú, 9000Sanyi @ 2017. január 19., csütörtök, 11:04
V/A - Csányi Szabi 40 (2010)
Kritika, 9000Sanyi @ 2010. június 27., vasárnap, 11:36
Black-Out - Flúg - Everflash - Diesel, 1008.12.05.
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2008. december 14., vasárnap, 17:19
Black-Out - A Szív Diktál (2008)
Kritika, oldboy @ 2008. december 6., szombat, 12:20
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render