Acid Drinkers
Verses of Steel (2008)
A lengyel Acid Drinkers tizenharmadik nagylemeze már tavaly nyáron megjelent a Mystic gondozásában, ám hozzám még csak most jutott el, hála a Regain olajozottabban működő terjesztő hálózatának. Annyira azonban mégsem veszítette aktualitását ez a pár sor, mivel épp mostanában jelenteti meg a Metal Mind jó pár régi anyagukat, a debütáló Are You A Rebel?-től egészen az Infernal Connectionig, kétszer három adagos dózisban, tehát van apropója a kivesézésnek.

A 11 dalos, 52 percnyi terjedelemre rúgó csokor elég változatos képet fest a zenekarról; az immáron több mint két évtizede működő (’86-ban alakultak), nagyobb mértékű tagcseréktől elkerült kvartett zenéjét szokás a crossover jelzővel illetni, a korai albumokon ennek volt is alapja, azonban ezeket a dalokat hallgatva dominánsabbnak érzem a kilencvenes évek közepi-végi nagyok hatásait. Az elképzelhető, hogy a D.R.I. lemezeiket nem vitték el a használt cd viszonteladóhoz csak azért, mert így öregedvén már ritkábban kerülnek le a polcról, de a sikálós Fuel of My Soulban a szólótól kezdve a riffekig sokkal inkább a Sepultura fénykora (főleg a káoszos lemez) idéződik meg; s ez a későbbiekben sem változik drasztikusan. A korai dolgaikhoz képest ez a lemez mélyebbre vett hangzással bír, „metalosabb”, leginkább a groove-os középtempók dominálnak rajt, a gyors zakatolásokból kevesebb van, a lemorzsolódott punkos, hc-s ízek ellensúlyozására pedig átmentették magukba a Sepultura, a Machine Head, és hasonlók arzenálját. A profi hangszerkezelés egyértelmű, a huszonpár év összeszokottságból fakadó összhang is kellő dinamikát ad a játékuknak, a szólómunka pedig ötletes; ám minden jobb pillanat mellé jut ugyanannyi lapos, elcsépelt is. A The Ark például a kezdőtémát leszámítva elég lelombozó, a refrén borzalmas, a harmadik perc elején meg egy metalcore-os kiállást is kapunk, vagy ott a The Rust That I Feed, melynek egyes pillanataira a Machine Head is rábólintana, de a maga szám túlnyújtott és unalmas. A fentebb említett változatosság jegyében akadnak pattogósabb, ugrálós szerzemények is – pl. a Silver Meat Machine vagy a túl hosszú Swallow the Needle, melyről a kései Fear Factory is beugrott néhol –, de a rockosabb terep sem idegen számukra (Blues Beatdown). Nem véletlen, hisz olyanoktól dolgoztak már fel, mint a Kiss, a Creedence Clearwater Revival, vagy az AC/DC.
A We Died Before We Start to Live a vontatott nyitóriffet, a dinamikai váltásokat és a felépítést tekintve erősen My Own Summer, azaz Deftones; a téma ugyan meg van variálva kicsit, az ének is más, de odafigyelve rögtön egyértelművé válik, honnan az alapötlet; a refrénben megszólaló dallam meg olyan, mint egy keményebb Linkin Park. A szám is inkább modern rock, mint thrash metal, ki is lóg a többi közül, menti valamelyest a mundér becsületét, ahogy a gitárok szóló helyett érdekesen effektezett hangokkal vezetik le a végén. Utána viszont újra thrashes terepre vezet a bunkó döngöléssel indító Red Shining Fur. A Cd hangzása nem sok kivetnivalót hagy maga után, nem úgy szól, mint a mai széteditált produkciók, de arányos és telt, a zenészek is profik, egyedül a borító gyenge, a régiek sokkal ütősebbek voltak, érdemes megtekinteni őket.

Nem egy kihagyhatatlan album ez, de aki már ronggyá hallgatta a hatásaik cuccait, vágyik valami hasonló változatosabb, lazább thrash cuccra, s a humoros hozzáállás, a kicsit régies megfogalmazás sem zavarja, bepróbálkozhat vele. Ha viszont tényleg valami mai crossover cuccot akarsz hallani, keresd a Municipal Waste-et.

Acid_Drinkers_Verses_of_Steel_2008
Kiadó:
Stílus:
thrash metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Fuel of My Soul (03:12)
2.In a Black Sail Wrapped (03:26)
3.Swallow the Needle (05:32)
4.The Ark (04:18)
5.Meltdown of Sanctity (03:50)
6.We Died Before We Start to Live (05:37)
7.Red Shining Fur (03:58)
8.The Rust That I Feed (06:34)
9.Silver Meat Machine (03:52)
10.Boneless (03:57)
11.Blues Beatdown (07:37)
Írta:
butch
2009. április 29., szerda, 09:20
Facebook:
haragSICK 2009. április 29., szerda, 21:12
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
No igen, a Municipal Waste sokkal inkább ilyesmi őrület, bár a legutóbbi anyagjuktól nem dobtam hátast. Amúgy én az se vágtam, hogy a Acid Drinkers létezik még.
--
"MisanThr0PiG & Здравствуйте CO."
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 1.148 seconds to render