The Ghost Collector (2008)
A Netherbird számomra ez idáig egy teljesen fekete folt volt, mondjuk nincs is mögöttük hatalmas zenei múlt, a kiadványok terén is két EP-n kívül szinte csak ezt a nagylemezt tudják felmutatni, amiről éppen olvasol. Amúgy Jönköping nevű városkában alakultak 2005-ben, s bár a külsőségek és a műfaj meghatározása erősen gyengécske és színházias, azért bíztam benne, hogy nem lesz ez unalmas bő egy óra, hiszen a Pulverised Records terméke, ők pedig nem szoktak rossz korongokat kiadni, béna zenekaroktól.


Azért megmondom őszintén, tartottam a dologtól, főleg mikor láttam, hogy valójában két tag; Nephente – ének és Bizmark – gitárok és billentyűk illetve egy vendégzenész (aki gitárokba segít be), bizonyos Grim alkotják a Netherbird-det. Sem a borítóval, sem a logóval nem voltam képes kibékülni, így hát némi fenntartással kezdtem bele a korong megismerésébe. A Dead Grid Incantation intró jellege erősen a sötét sc-fi és fantasy világ rideg köntösét húzza magára egy kiadós vér-zuhany után, melyből a The Blackest Breed erős és energikus dallamai löknek tova. Nem tudom miért tekintik a csapatot doom-deathnek, mikor az atmoszférikus death (black) metal lenne a legtalálóbb talán rájuk.
Bár a norvég Limbonic Art-tal soha sem kötöttem igazán komoly barátságot, azért nem volt nehéz rájönni, hogy a Nephente elsősorban a Vidar Jensen és Krister Dreyer által megjárt mezsgyéket szeretné az önmaga erdejébe vezetni, de valahogy ez nem jön nekik össze. Igaz, nem is annyira a halál és a végtelen a központi koncepció, mint a Limbonic Art esetében, s bár valóban akad pár remek megoldás, valahogy mégis olyan vérszegény és felesleges anyag. Ami nem jelenti azt, hogy az atmoszférikus mély death-black (doom) anyagokra orientált közönség nem találhatja egykönnyen a kedvencei listáján a fiatal svéd páros kreálta képződményt, ám engem ezzel durván nem győztek meg!


Mint már említettem, nem rossz anyag, a hangzással sincs gond – telt és mély, illetve varázslatos hangszínekkel tarkítják a felhők és Pokol között libegő kissé gótikus – máskor horrorisztikus billentyű témákat, csak az egész olyan felesleges; előttük ezt már mások is megtették… és ezen a néhol Dimmu Borgir, máskor Cradle of Filth szerű részek illetve a népies / dallamos érzelgések se segítenek sokat!


Ha még ezek után is érdekel és nem sikerült elvennem a kedved, akkor belefülelni itt tudsz.
Netherbird_The_Ghost_Collector_2008
Kiadó:
Stílus:
Atmoszférikus death (black-doom) metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Dead Grid Incantation
2.The blackest breed
3.Carcass Symphony
4.A Drift on the Sea of Misery
5.Lighthouse eternal (laterna magika)
6.Hidden beneath flesh pest ridden
7.The beauty of Bones
8.Forever Mournful
9.A Drift forwards eternity
10.Blood Orchid
11.Ashen Nectar
12.Boulevard Black
13.Boulevard Black (reprise)
Írta:
haragSICK
2008. július 11., péntek, 12:25
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render