Outlaw Sparrow
Pleading Village (EP) (2016)
Szvirida András nevéhez fűződik az Outlaw Sparrow projekt, amit a tavalyi évben egyedül indított. András korábban is foglalkozott zeneszerzéssel, a YouTube oldalára feltöltött dalai alapján változatos stílusokban is megállja a helyét. A jelen írásom tárgyaként szolgáló, tavaly év végén három-négy hónapos felvételezést és utómunkát követően megjelent kiváló, ambient elemekkel is fűszerezett EP-n a női éneket Tegze Anita biztosítja, míg András korábbi zenekarának tagjai, Kiss Elek és Seremet Sándor is részt vettek a vokálok felvételeinél.
 

Rövid intrót követően kemény zúzással indul a Pleading Village, amit lassú gitárok és transzba ejtő kórusének követ. Ez utóbbi emlékezetes, kifejezetten tetszik, jól eltalált, nagyság hatását kelti. A szóló gyakorlatilag azonnal Michael Weikath játékára emlékeztetett, bár gyanítom, hogy ez inkább véletlen egybeesés. Az alkotás első ízben itt csillogtatja meg András komolyzene iránti szeretetét, a dal mások felében a kórusének alá bekúszó kidolgozott gitár különösen epikus színezetet ad a címadónak.
A Witch már más eszközökhöz nyúl, mélyebb tónust kapnak a sötétebb színek és a projekt erősségének számító változatosság is elkezdi egyre szélesebbre tárni a szárnyait. Érdekes, ahogy a lágy bevezetőt milyen kreatívan felhasznált riffek váltják, de még death metalos húrpofonokra futja Andrástól, hogy aztán a nóta kicsit málhásabb, szaggatósabb irányt vegyen a kísérteties női átkötő narrációjával. Egészen figyelemreméltó, hogy mennyi mindent sikerült felsorakoztatni ebben a gyakorlatilag négy és fél perces szerzeményben, a black/death ízű riffek felé tett óvatos kikacsintás különösen tetszik. Ez tényleg boszorkányos!
Persze mire is mennénk egy grandiózusabb tétel nélkül így a kiadvány vége felé haladva? A Falling Ashes from the Golden Sky ismét érdekfekszítő élményt kínál, kapásból az elején behoz néhány thrash riffet amolyan Metallica ízlés szerint, majd tekeri is át egy grooveosabb, Pantera féle irányba. A lendület itt némileg megkopik de miután a dal megkísérel kicsit mélyebb, kreatívabb, dallamosabb riffekkel előállni, ezt hamar meg tudom neki bocsájtani. Némileg azt a benyomást kelti, mintha szeretné kútba dobni a metalos alapjait és azokat klasszikus zenei elemekre cserélve, részben talán Wolf Hoffmann játékára emlékeztető módon próbálja tovább gondolni. Kétség sem fér hozzá, hogy érdekes darabról van szó!
 

Messziről érezhető az Outlaw Sparrow-ban rejlő potenciál, a szerző jó érzékkel nyúl a dallamokhoz és hangszeres képességeiről is tanúbizonyságot tesz. Amiben viszont igazán figyelemreméltó az éppen a fentebb említett klasszikus zenei elemek felhasználása, azok adják ugyanis ennek az alkotásnak a fogósságát, éppen ezért megérdemli a figyelmet és a magas pontszámot is.
Az EP mindenki számára ingyenesen letölthető a cikk alján szereplő honlapról a gyönyörű festett borító poszter felbontású változatával együtt. Az egyelőre még csak digitális formában létező kiadvány grafikája igazán megérdemelne egy fizikai formátumban való megjelenést is. Cseh József kiváló munkát végzett vele!
Outlaw_Sparrow_Pleading_Village_EP_2016
Kiadó:
Stílus:
Progresszív Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Prologue
2.Pleading Village
3.Witch
4.Falling Ashes from the Golden Sky
Írta:
pzoltan
2017. január 10., kedd, 10:30
Facebook:
szlolaops 2017. január 10., kedd, 18:00
szlolaops
Csatlakozott:
2017. január 10.
Hozzászólások: 1
Nekem is kedvencem OS ;), s nagyon örülök, hogy a tehetségét végre sikerült a "nagyvilágnak" is megmutatnia!
Az egész csapat jó srácokból áll, hajrá, csak így tovább!
(yes) :-] (8)

nagyon jó cikk! (cool)
nanuk 2017. január 10., kedd, 14:32
nanuk
Csatlakozott:
2017. január 10.
Hozzászólások: 1
(cool)
Kedvenc előadóm a maga nemében!!4! (8)
állat lett a cikk, király, hogy mások is felismerik az igazi tehetségeket rajtam kívül!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.056 seconds to render