Virrasztók interjú
- Először is arra kérlek, hogy mutasd be a bandát, mivel pár tagváltáson is keresztülment a zenekar a közelmúltban.

- Hát akkor először is azt fontos tudni, és aki találkozik, a Virrasztók nevével az a honlapon is és a sajtóban is azt látja, hogy ez egy háromfős zenekarnak van deklarálva. Ellenben a színpadon hatan játszunk a lemezen meg még többen is. A kettőség azért van, mert hárman találkoztunk úgy össze Szkrobek a halott látó, Tomusin, a halott kísérő és én Scrofa, a halott idéző, hogy a feltámasztva a halottvirrasztás népszokását útra keljünk és ezt a régi szokást új köntösben újra megmutassuk. Azóta is gyakorlatilag a szorosan vett Virrasztók társasága ez a trió, akik mint a menedzsmentjét, mint a művész oldalát csináljuk. Viszont nagyon jól és egészségesen egészítik, ki a három virrasztó munkáját a három sirató. Mint annak idején a néphagyományban is a halottvirrasztásához felbérelt énekesek, virrasztók kvázi egy professzionális társaság egy, két, három fős olyan kompánia volt az, akik meghatározott tagokat, verseket, történeteket mondtak el, énekeltek a halott mellett és őket az a sirató közösség vette körül, akik együttműködtek velük, akik éppen akkor azt az estét azt az időszakot együtt élték meg velük. Ezek között a siratók között a falubeliektől kezdve a családtagokból álhatott és itt is az van, hogy a siratók időközben változtak, ahogy a tagcserékre utaltál a mi zenekarunkban is változtak. A tagok jelenleg a legelső kezdő alapállapothoz képest már a harmadik hegedűs, második énekes, harmadik dobos, aki dolgozik velünk. Ettől a Virrasztóknak, mint projektnek, mint zenekarnak folytonossága nem változik. A tagváltások egyszerűen semmiféle gond vagy probléma mentén történnek. Ahogy a virrasztók életében is előfordul, hogy más siratókkal folytatják így velünk is előfordul. A jelenlegi tagságban az említett három személyen kívül Papp Orsi énekel, ő is már szilárd tagnak számít, ugyan az első demó lemezünkön más énekelt az első koncert óta ő van velünk. Tehát azt mondhatom szinte alapító tag. Bencsik 'Becse' Gergely hegedül ő is nagyon fontos taggá nőtte ki magát nagyon hamar. Ő a fiatalítás egy újabb vonala volt, mert előtte idősebb generációs a folk hegedülésben nagyon komoly dolgokat letett hölgyek voltak az elődei. Ő más egy fiatalabb egy maibb verziójú folk hegedűs és nagyon jól bevált. Ráadásul az énekhangját is erősen igénybe vesszük, ami az új lemezen már hallható lesz. Ezenkívül a dobos poszton nagyon sokáig dolgozott velünk és most a decemberi Erdélyi turné után vált meg tőlünk Mester Bálint. Akinek a helyébe most találtunk egy nagyon tehetséges fiatal dobost, Bánhalmi Zsoltot. Van egy új dobos és így egészült ki ismét a csapat hat tagúvá, és akikkel készülünk az új koncertekre, ezzel párhuzamosan, és ami most jelenleg a Virrasztók életében a legfontosabb készülünk az új lemezre.


- Ez a koncepció kinek az ötlete volt, hogy a néphagyományt felelevenítve idézzétek meg a virrasztás hagyományát?


- Ez hármunknak a kitalációja volt. Egyszer csak előbujt elkezdtünk közösen zenélni az első szám nagyon szomorúra sikerült a következő még szomorúbbra és a harmadik számnál le kellett ülni és átgondolni, ha ez így megy tovább érdemes koncept zenekart csinálni belőle. Az lett, és akkor hagytuk, hogy kibújón belőle ez a történet valószínűleg ez egy sorsszerű dolog mondjuk azt, hogy nyilván a kicsit túlvilági kicsit az általában felfogható fizikai létünkön túlmutató dolog ez lehet, hogy rajtunk keresztül elő akart bújni és hagytunk neki helyet. Aztán hogy ebbe ki tudjunk lépni és bele tudjunk lépni ehhez, segít az öltözés az arcfestés az a kicsit szeánsz jellegű megnyilvánulás, amit a koncerteket jellemzi. Ez maga is olyan, mint a népszokások halott virrasztása ahol az ember belép a halottasházba és ott kicsit más történet kezdődök. S mi is valahogyan ezt csináljuk és az új lemezen is s majd az új koncerteken is látni fogja a közönség, hogy újra és újra találunk érdekes témákat, érdemes embereket, akikről meg lehet emlékezni..

- Most fog megjelelni az új albumotok ’Memento Mori’ címmel, erről kérlek, mesélj egy kicsit, milyen hangulatban zajlanak a stúdió felvételek?

- Egy érdekes több fázisú munka folyik éppen az anyagon. Először az elektronikus részeket, azokat a próbahelyi körülmények közt rögzítjük. Tehát a gitárok a sempler hangzások egy amatőr stúdió körülmények között. A kényesebb dolgokat, az akusztikus hangszereket és az énekeket a Super Size Recording-nál rögzítjük Törökbálinton. Abban a bizonyos Törökbálinti stúdióban, amiben még az előző rendszerben az MHV-nak az összes lemeze készült, ott vették fel az Omega lemezeket az LGT meg minden régi nagyot. Abban a stúdióban dolgozunk remek körülmények között és azt hiszem, nyugodtan bízhatunk benne, hogy ugyanaz az a hangzás lesz, amit szeretnénk. Amikor minden sáv fenntelsz, akkor ugyanott fogjuk megkeverni, ez a harmadik etapja a történetnek. És akkor a végén június 6-án van a hivatalos lemezmegjelenés. De előtte a lemezbemutató koncert június 3-án lesz a budapesti MetalFesten.


- Az új album miben lesz más, mint az előző album volt?

- Az új albumot most már hónapok óta ízlelgetjük. Ahogyan szépen lassan épülnek a számok, és ahogyan érik, össze albummá a sok felöl összeszedett anyag, úgy egyre inkább az a meglátásunk, de ezt a közönség dönti el, hogy nekünk legalábbis egy sokkal összeszedettebb változatosabb anyagnak tűnik. Mindenesetre, abszolút megmaradtak az első lemeznek a hangulatai, átlengi, egyfajta decens szomorúság ami nem igazán szokás nálunk a metal zenében, de egy kicsit meg is változott mert ezt a hangulatot most egy több féle színben és megközelítési módban próbáltuk. A számok is kicsit összeszedettebbek azt is mondhatom talán egy kicsit progresszívebb, mint az első album az egy simább egyértelmübb lemez volt. Ebbe azt hiszem jóval több hallgatózást és beleérzést kell a közönségnek beleraknia, rengeteg érdekes dolgok sikerült belefabrikálni, és ami nagyon érdekes, hogy jóval meg még az eddigieknél is merészebben nyúltunk bele a népies témákba. És hát szegény népdalok jelentős változtatáson és fejlődésen mentek át a kezünk alatt. Bizony az is jellemző, hogy nagyon sok mondjuk, úgy népies műdal szerepel rajta olyan dallamok és szövegek, amik lehetnének népi énekek is, de nem igazán azok.

- Hány számot fog tartalmazni a lemez?

- Tíz tételes lesz. Úgy tervezzük, hogy egy nagyjából órás lesz, mint az Emlékezés Órája, ebben a tíz számban ismét követjük azokat a hagyományainak, hogy van benne historizáló van, betyáros nóta megemlékezünk szeretteinkről, megérintjük a saját elmúlásunk kérdés körét. Felelevenítünk egy két furcsa, érdekes figurát a közel és régmúltból olyanokat, mint pl Pipás Pista néni, aki az első magyar sorozatgyilkosok közé tartozott vagy Kökény Anna a szegedi boszorkány perekből híresült el és a közönség maga is eldöntheti majd, hogy a boszorkányokat máglyára küldő vagy a máglya halálát hallt boszorkány oldalára áll majd.

- Új albumhoz videoklip fog készülni?

- Igen, nagyon szeretnénk gyorsan valamit villantani képben is, de még erre nem tudtam koncentrálni. Szerintem, amikor elkezdjük az albumot valamiféle képi anyagot is fogunk rögzíteni, hogy a megjelenéssel együtt a rajongóknak legyen valami néznivalójuk is. Úgyhogy érdemes a honlapot böngészni.

- Nyáron fel fogtok lépni a Rockmaratonon, de ezen kívül még hol láthatunk titeket a nyáron?

- Biztos, hogy játszunk a Folk and Roll fesztiválon itt Pécsett június 22-én vagy 23-án. Aztán még egy kicsit lötyögős a nyári program, de biztos, hogy pesten is bemutatjuk a lemezt klub körülmények között. Nagy valószínűséggel a Dürer kert lesz. Az is biztos, hogy a Mátrafüredi Fekete zaj fesztiválon ott leszünk, de van még egy csomó homályos folt, hogy még milyen fesztiválokon lépünk fel.

-A Folk and Roll fesztiválon kik lesznek még a fellépők?

- A főzenekar kilépte az még kérdéses, de szeretnénk egy külföldi zenekart, ha Pécsre jönne. Az Aebsence lesz valószínűleg itt, ami nagy kuriózum lenne Pécsett és ezek mellett több kisebb zenekar várható. A Niburta a Rege erősítené a hazai vonalakat és egy szlovák társaságot is várunk.

Virrasztok_interju
Írta:
tündérmetálány
2011. április 7., csütörtök, 21:34
Facebook:
Aebsence - 3 (2017)
Kritika, 9000Sanyi @ 2017. november 22., szerda, 10:43
Aebsence interjú
Interjú, 9000Sanyi @ 2012. december 10., hétfő, 20:08
Aebsence - ... is dead (2012)
Kritika, oldboy @ 2012. december 2., vasárnap, 11:24
Beltinefest - 2011. április 15. Budapest, Blue Hell
Koncertbeszámoló, Krigare @ 2011. április 17., vasárnap, 14:39
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render