Guilthee interjú


Kérdéseimre MSN-en kaptam a válaszokat, Bachstetter „Baksi” Balázs (gitár) hamar menni kényszerült, de frontember Csula Emil és a mindenes dobos-programozó TéGé kitartóan válaszolgattak. Kezdjünk is bele!

A veszprémi Guilthee háztájáról a Lustration óta nem nagyon hallhattunk semmit. A lemezből anno 30 dbot nyomtatok, ezek tudtommal elég hamar el is fogytak, nemrégiben pedig történt újranyomás; és most hány db-bal szakadtok neki a világnak? A korongot hogy fogadta a közönség és hogy a médiumok, ha jól emlékszem, volt róla cikk nálunk is és a Hammerben is, illetve mindkettőnk hangpróbájában szerepelt. Milyenek a vélemények?

TéGé: Most megint csak 25 db-ot sokszorosítottunk szigorúan a promóra, meg egy-két bennfentesnek. A Metal Hammer 8 pontra értékelte a cuccot a Sokkoló Korongok rovatban, amin azért meglepődtünk. A Hangpróbában meg csak azért végeztünk hátul, mert a Hartmann úr 1 pontra értékelte a produkciót, amit ezúton is nagyon köszönünk neki.

Mi volt ennek az oka? Nem egy 1 pontos korongról van szó...

TéGé: A Hartmannak kiadója van, és szerintem ki akart herélni egy produkciót, ami nem náluk született. A WMD új lemezét is lepontozta a semmibe. Egyébként azért nem nyomatunk nagyobb mennyiséget, mert a dalok.hu-ról le lehet tölteni a flac formátumot.

Ezekszerint nem adtok annyira a kézzelfogható terjesztésnek akkora teret, miért?

TéGé: Mert pont a terjesztő hiányzik. Ha valaki támogatni szeretné a bandát, megtalálhatja annak az elektronikus módját is, ami mellesleg teljesen jogtiszta. De egyelőre féltünk nagyobb összeget is beleölni a fizikai megjelenésbe, hiszen Magyarországon a lemezeladás
gyakorlatilag megszűnt. Olcsó, sokadrangú formátumokra meg nem szeretnénk pénzt elverni. Ez a zene megkíván egy terjedelmes borítót, a szövegkönyvvel együtt pl...

Ez így is van! Milyenek érzitek a külsőségeket?

TéGé: Nem a te grafikáiddal volt a gond, hanem azzal, hogy nem tudtuk volna egy 10 oldalas szövegkönyvvel megjelentetni a cuccot... Plusz fotótenger...

Emil: Nekem elejében nagyon fura volt. Viszont a színkompozíciók nagyon megfogták a fantáziámat. És nem utolsósorban az volt a lényeg, hogy (legalábbis számomra) mindenki beleadjon valamit abból, ami a fülén befért a fejébe. Ezúton is köszi.

Hogy a témánál maradjunk, más web'zinek hogy fogadták a korongot?

TéGé: Átlagban a 10-es skálán 8,5 körüli pontszámok jöttek ki, ami túlszárnyalta a várakozásunkat. De leginkább az tetszett, hogy mindenki különlegesnek, újnak tartja ezt az egészet, mert hát eddig nem nagyon próbálkozott senki a death/thrash műfajt házasítani a pszichedelikus témákkal. Persze volt olyan aki ezeket a betéteket "kimegyek a hűtőhöz egy sörért" - féle megjegyzésekkel díjazták. Ezúton üzenem nekik, hogy tojok rá, ez ilyen, ha nem tetszik, nem kell róla kritikát írni. Ne olyanok írjanak kritikákat, akik csak kőmetal fejjel gondolkoznak.

Ezt hol írták? :}

TéGé: www.musicdemo.hu - harĐ volt a szerző.

Az érdekes név talán magáért beszél, na de hagyjuk a közelmúltat és nézzük mi is a jelen és jövő veletek. Az újító szándék tagadhatatlan, bár nálatok mindig azt érzem, hogy mikor valami újdonság kezdődik meg, előmenetelként tagcsere van listán, majd valamiféle lemezírásba kezdtek. Most is egyezik a képlet?

Baksi: Igen, a képlet annyiban egyezik, hogy bár tagcsere nincs, de sajnos meg kellett válnunk Pestától... amúgy elkezdtük írni a második korongot....

Mi volt a kilépés oka és mennyiben fog az új lemez a Lustration nyomdokaiban lépkedni?

TéGé: Pestának elég sokminden összejött mostanában. A családjával kell foglalkozzon, és ez nagyon elvette az idejét a zenekarozástól. A Lustration egy jó alap ahhoz az irányhoz, amit kiszemeltünk. Tulajdonképpen a tagság állandósulásával a zene is betonba foglaltatik valamelyest. Maradnak a védjegyszerű kísérletezések, csak egy kicsit kevesebb lesz. A Lustration-ön 1/3 : 2/3 volt a pszichedelikus : metal arány. Ezt egy kicsit eltoljuk, így most 1/4 : 3/4 várható. És nem külön tételekként lesznek, illetve nem feltétlenül. A Conomor the Accursed and Tréphine c. nóta jó példa erre.

Hány téma állt eddig össze, beszélhetünk félkész vagy már szinte kész új szerzeményekről?

Baksi: Eddig teljesen kész számok még nincsenek, kb. 2-3 számkezdeményt (riffmontázsokat) vettünk fel TG-nél, hosszabbat-rövidebbet egyaránt... de szerintem jó irányba indultunk.

TéGé: 15-16 percnyi nyersanyagunk van kb., mellesleg én szeretném most előbb Emil pár szövegét rendesen áttanulmányozni, mielőtt összepakolom a szintitémákat. A Lustration-ön ez nem feltétlenül volt így. Az Enuma Elist kivéve.

A szövegkoncepció gondolom marad a régi, Emil és elvont barázdái...


Emil: Mivel annál fogva, hogy a "szövegek" zömét én írom, nekem jut az a megtiszteltetés is, hogy elnevezzem a készülő kedveskét. Így ennek azt a MUNKACÍMET adtam, hogy: Homunkulus Paradoxon. (Nagyon ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez még csak munkacím!) Most azt szeretném, hogy egy kicsit összefüggőbbek legyenek a számok szövegei, és a múltkori túlnyomó teremtés szösszeneteket most egy kis sötét középkorra szeretném cserélni; alkímia, incubus, succubus stb. Mintegy, azt bizonygatva, hogy a középkor nem is volt sötét, mint ahogy azt a felvilágosultak mondják...

TéGé: A felvilágosultak sötétítik be... Mármint, akik magukat felvilágosultnak mondják...

Haha, mikorra várható valami kézzelfogható dolog?

Emil: Ahogy a TG megfogalmazta a honlapon X Y Z...

TéGé: Demó verzió szerintem nem lesz. Egyszer csak megjelenik. Most viszonylag kényelmesen vagyunk, hiszen alig fél év telt el a Lustration óta.

Addig is várhatóak koncertek?

TéGé: Hát igen, ez az, amivel mindig bajban vagyunk. A koncertek. 4-en négyfelé lakunk az országban. Logisztikai rémálom lenne egy koncertkörút. Eleve nem is szoktunk próbálni mostanában. Mellesleg élőben most Emil veszi a kezébe a bőgőt, így neki is össze kéne gyakorolni a kettőt. Már az éneklést, és a mackót. Quorthon sem koncertezett...

Emil: Ja. Hát ez jó lesz. Már én is várom.

Na jó, de a Bathory kultikus volt. Lesz valamiféle politikai töltöttsége a dolognak? A szövegekre gondolok, ahogy te is utaltál rá; "A felvilágosultak sötétítik be..."?


TéGé: Ha rajtam múlna, lenne, de Emil jobb ezekben a dolgokban, így tőlem szabad kezet kap.

Emil: A lényeg, hogy akik tudnak olvasni a sorok között, azok rájönnek, hogy mi a mondandónk/m. Persze távol attól, hogy menőzzek milyen jó cinikus-szövegíró vagyok, mégis akiknek szól az üzenet, végül is megkapják.

TéGé: Ja, mellesleg nekem szimpatikus a Warrel Dane - féle módszer, hogy nem lőjük bele a magyarázatot az emberek agyába.

Emil: És még annyit, hogy lehet egy kicsivel több erotikát is szeretnék most belevinni a dologba. (Nem mintha az előzőben nem lett volna...) De most olyan fekete-haj-kék-szem-szerelemre gondolok. Egy kis brutalitással megfűszerezve.


Benneteket, családotokat és környezeteteket mennyire érintette a gazdasági válság, mennyire veszitek észre a mindennapjaitokban azt, ami a világban zajlik? Szerintetek kik lehetnek a felelősek?

TéGé: Nekem személy szerint az is beüt még, hogy kábé egy éve masszívan foglalkozom is a témával, már ami annak a gazdasági-politikai-társadalmi hátterét illeti. Beleástam magam egy kicsit azoknak a csatornáknak az írásaiba, amikről a globalista médiának TILOS beszélnie, így sem az RTL Klub, sem a TV2, az m1, m2, de még a HírTV sem adja le.
Azóta igazából arra is rájöttem, hogy az igazságot képtelenség innen megítélni, úgyhogy az egész témát úgy látom jobbnak, ha nem feszegetem, mert csak magamat bosszantom fel vele.

Emil: Az én apám már évek óta Németországban él valami nővel, de gondolom annyira nem viselte meg, mert az elmúlt időben felhívott egy párszor. (Ez nem volt jellemző rá.) A vajdasági része a családnak pedig küszködik, mint mindenki más... De mondjuk mi mindig csórók voltunk. Le kellet vágni a fülünket, hogy befoltozzuk a fenekünket. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy Vajdaságban előtte is elég siralmas volt a helyzet, úgyhogy ott valószínűleg nem buktak nagyon pofára az emberek, olyan nagy számban.

TéGé: Na ja. A dombtetőről rosszabb a pöcébe esni, mint a lefolyóból, ahol már eleve a bokánkig ér...

Bor vagy sör?

Emil: Sör!

TéGé: A bor finomabb, de a sör kíméletesebb.

No igen, főleg egy szétkúrt este után. Apropó TG, neked a Guilthee formáción kívül akad egy másik projected is, mi is ez?

A Pigballoon, ahol a saját antimetal cuccaimat írogatom, meg a Krampüs, amit a Lunatic Asylum-os Kovács Tomival és egy Takács Bálint nevű iszonyat torkú gyerekkel gyártunk. Szimpla gyilkos grindcore/death.

Remek! Tervek?

TéGé: A Krampüssel lesznek koncertek is...

Mi a picsa? :} Nincs is más hátra, hogy feltegyem a szokásos kérdésem; Üzentek valamit a Fémforgács olvasóinak?

TéGé: Aki nem akar magán segíteni, mert lusta, azt megeszik a cápák - Aki nem néz szét, az nem látja, ha kirántják alóla a talajt.

Emil: Fuck the fanta, fuck the pizza all we need is Šljivovica!

Köszönöm srácok a válaszokat! Sok erőt az újításokhoz!


Guilthee_interju
Írta:
haragSICK
2009. november 21., szombat, 23:19
Facebook:
Nagaarum - Apples (2018)
Kritika, farrrkas @ 2018. július 18., szerda, 10:12
Nagaarum - Rabies Lyssa (2014)
Kritika, oldboy @ 2014. augusztus 6., szerda, 14:48
In Vacuo interjú - Amit a projekt hátteréről tudni érdemes
Interjú, 9000Sanyi @ 2014. május 19., hétfő, 13:42
GuilThee interjú
Interjú, oldboy @ 2014. január 25., szombat, 19:19
Death Metal Damnation - 2014. január 11.
Koncertbeszámoló, Nagaarum @ 2014. január 13., hétfő, 08:30
GuilThee - Eklektika (2013)
Kritika, oldboy @ 2013. november 23., szombat, 12:51
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.476 seconds to render