NGC Prod.
A "NAGY P. SOROZAT"-1. RÉSZ: KUTYÁBÓL SZALONNA (2009)
Kiadás éve:
2009
A lemez típusa:
Nagylemez
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Sárvári Vilmos
Gitár
Rudán Joe
Ének-Vokál
Póka Egon
Basszuagitár-Vokál
Németh Gábor
Dob
Deák Bill Gyula
Ének Tk.:11-14.)
Sárközy Pál
Gitár (Tk.:11-12.)
ifj. Dobor Dezső
Dob (Tk.:11-12.)
A lemez kiadója:
RNR Media
Dalok:
1.Kutyából szalonna
2.A hülyeség napja
3.Dől a lé
4.Babba Mária
5.Ne állj mögém
6.Visszajövök
7.Adj király katonát!
8.Ne engedd elmenni a mamát
9.Drága Arankám
10.Most is azt érzem
11.Baró roma csaj (Bónusz)
12.Csóró roma csávó (Bónusz)
13.Ne engedd elmenni a mamát (Bónusz)
14.Kutyából szalonna (Bónusz)
Rögzítette:
The 7th Evil
2011. március 2., szerda, 06:49
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - A \
A P. Mobil 40 éves működése során hihetetlen mennyiségű felvétel keletkezett. Schuster Lóránt előtt napjainkban sok célkitűzés lebeg, amelyek közül az egyik kiemelt feladat ezen kincsek megismertetése a közönséggel. Ennek keretein belül 2009. végén egy monstre kiadvány-sorozattal lepte meg a zenekar rajongóit, mégpedig a Nagy P. CD és DVD sorozattal. A sorozat egyes darabjainak bemutatását – semmiféle időbeli sorrenden nem tartva - az eredetileg 1997-es kiadású Kutyából szalonna című albummal kezdem...

„A Főnök újra lemezt csinált. Ez a lemez a válasz arra a kérdésre, hogy miért.” Schuster Lóránt

Valamikor 1996. vége felé hírek kaptak szárnyra a Kopaszkutya című, mára már klasszikusnak számító film folytatásáról. Az új filmben szereplő zenekar énekesének szerepére Rudán Joe-t szemelte ki Schuster Lóránt, akit már a Pokolgépből és a Codából ismerhettünk.

A folytatásnak az alapművel való folytonosságát Schuster Lóránton kívül többek között a basszusgitáros Póka Egon és Deák Bill Gyula képviselte volna. Földes László semmilyen formában nem kívánt az új produkcióban részt venni.

A dolgok végül úgy alakultak, hogy a tervezett film sajnos nem valósult meg, viszont a tervezett filmbéli zenekar lett a P. Mobil, miután Schuster Lóránt sokak meglepetésére megvált három korábbi zenekari tagtól (Kékesi Bajnok László, Tunyogi Péter, Zeffer András).

Az új felállás készítette el a P. Mobil Kutyából szalonna című albumát, amely tulajdonképpen az el nem készült film zenéje is egyben. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Kopaszkutyánál éppen fordítva volt: 1981-ben mutatták be a mozik, de a filmzene albumon nagyon sokáig nem volt elérhető.

Az album óriási meglepetést keltett. Egyrészt Rudán Joe személyében egy remek énekest ismerhettünk meg, aki a P. Mobilban is bizonyította a tehetségét. Szerintem Joe az ország egyik legjobb rock énekese, nagyon szeretem az erőteljes hangját.
Az album csúcspontja Tőle számomra egyértelműen a Babba Mária és a Most is azt érzem, de végig hátborzongatóan remekül énekel. A koncerteken természetesen mindig énekelt régi dalokat.

Az elődeivel (Vikidál Gyula és Tunyogi Péter) az összehasonlításban megállta a helyét. Sajnos az 1997-es albumon kívül csak az 1999-es Színe java albumon halhattuk és újabbakon nem énekelhetett, végül 2007-ben a zenekari tagsága is megszűnt.

Az énekesen kívül a másik és ha lehet még nagyobb meglepetés volt a zenekar megváltozott hangzása.
A rajongók közül sokan úgy érezték és érzik, hogy a P. Mobil zenéjéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a Hammond orgona, amit ekkor teljes egészében száműztek.

Viszont jött helyette Póka Egon totálisan más brutális basszusgitározása. A zenét tudatosan lecsupaszították, durvábban, dögösebben szól, mint a korábbi P. Mobil albumok. A kérdés sokakban az volt, hogy ez egyáltalán a P. Mobil? Hát igen ezt meg lehetett szokni nagyon meg lehetett szeretni. Én a magam részéről szeretem a „Hammondos” P. Mobilt és a „billentyű mentes” P. Mobilt is.

Az albumon nagyon jól szól a P. Mobil, teljes egész a hangzásvilág. Az igazi hiányosság a koncerteken jelentkezett. Ekkor egy kicsit kevésnek éreztem a hangszeres zenekari tagok alkotta triót, vagyis a dob, basszusgitár, szólógitár felállást, főleg a gitárszólók alatt, miközben a zenei alap (dacára Póka Egon dübörgő játékának) kicsit kiürül, majd a szóló végét el kell kapni, nincs idő lecsengetni, mert gyorsan vissza kell térni a dal alaptémájához. Én a magam részéről jobban szeretem a quartett felállást, ahol a negyedik hangszeres zenész billentyűs és zömmel Hammond orgonán játszik.

A filmben szerepet kapott volna Deák Bill Gyula is. Ennek keretében került az albumra Bill két roma dala. Ezen kívül az eredeti változat szerint Bill a címadó dalt duettben énekelte volna Rudán Joe-val, valamint egyedül az övé lett volna a Ne engedd elmenni a mamát. Azonban a felvételek hiába készültek el, mégsem kerültek az albumra és Joe-nak ezt a két dalt teljes egészében újra fel kellett énekelnie. Pedig a tervezett filmbéli zenekar Bill miatt kapta volna a Pémobill nevet.

A Nagy P. sorozat keretein belül megjelent albumon azonban bónuszként hallhatjuk azt, amit 12 évvel ezelőtt le kellett hagyni róla.

Összességében ma meghallgatva is egy nagyon jó anyag, a P. Mobil történetéből egy több mint 10 éves szakaszt – Rudán Joe zenekari tagságát - fémjelez. Kár, hogy ebben a korszakban (és annak is a legelején) csakis ez az egyetlen új dalokból álló album készült.

Szerencsére a Nagy P. sorozat keretein belül más anyag is bemutatja ezt a korszakot, ugyanúgy ahogy az előzményeket is és az azóta történteket is. Folytatás következik...
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.045 seconds to render