Mátyás Attila
Karma (2015)
Mátyás Attila a 2011-es Újra kezded album után jelentkezik ismét teljes hangzóanyaggal. Olyannal legalábbis, amit a saját neve alatt ad ki, mert történt azért időközben ez-az Matyiék háza táján. (F.O.System újrakiadás, Sex Action lemez Szasza nélkül, majd összejött a klasszikus SA felállás is, hogy csak a fontosabbakat említsem.)
 

A Mátyás Attila Band név talán már a múlté (bár legutóbb sem szerepelt már a borítón, ha egyáltalán fontos ez), de azt hiszem a stílusban nem beszélhetünk különösebb változásról. Itt van tíz jól megírt, Matyi szólólemezeinek sorába simán beilleszthető dalt tartalmazó album. Azt is bátran kijelenthetem, hogy híven tükrözi azt az oldalát, amit szólóban megszokhattunk tőle. Vagyis afféle kortalan rockra kell számítani, amiben azért a gyökerei, sőt itt-ott a korábbi munkásságának nyomai isfellelhetők. Persze ne várjon senki FO-s darkot, vagy épp Agnus Dei-t, de nyilván a Sex Action/Action-éra sem direktben idéződik meg.

Nézzük hát, mit is rejt a GrundRecords kiadásban érkező Karma című album!

Hogy rögtön az újdonságra tereljem a figyelmet, a dalokat nem állandó csapattal vette fel a saját, Merkaba stúdiójában, hanem olyan zenészek működtek közre, mint Bense Sanyi és Giret Gábor basszusgitáron, valamint Bánfalvi Sanyi (Neck Sprain, Magma Rise), Szűcs Péter (Ørdøg, Superbutt), Gerő Balázs, Kiss Endi, Ganxsta Zolee dobon.

A lemezcím - Karma - kissé előre is vetíti a személyesebb szövegvilágot, igaz voltak már mélyebb, jobban lélekboncolgató dalai is. Talán túlzás lenne koncepciót keresni, mert Matyira korábban is jellemző volt a személyes témák boncolgatása, most azonban kicsit mintha univerzálisabban fogalmazott volna.
Mondjuk azért az olyan dalcímek, mint a Szép emlék leszel, az Annyi minden volna még, az Ahogy senkit, netán az Örökre szólt sokat mondanak, hogy a kvázi címadó Ez a karmámról már ne is beszéljek.

A legpörgősebb, legzúzósabb Ahogy senkit c. dalban - biztos nem véletlenül üti Bánfalvi Sanyi - mintha torzított lenne kicsit helyenként az ének. Koncerten biztosan remekül működik majd.

A Szép emlék leszel című dalban Galambos Dorinával énekel duettet. Egész lendületes dal, érzek benne némi Cult-os ízt. Talán még a Sex Action-nek sem állna rosszul…



Úgy tűnik, a dalok és a közreműködők összehangolása jól sikerült. A pörgős Bye, bye, bye-ban is nyilván ezért dobol a Hooligans-es Kiss Endi.



Szerintem az album legnagyobb slágere a záró Ez a karmám lesz. Számomra már most az. Ebben érzem a legnagyobb potenciált, dallamos, húzós, jó refrénnel. Szerintem megérne egy klipet is.
Összességében azt lehet mondani, hogy ismét egy minőségi albumot kaptunk, amivel - bár azonnal is hat - azért sokáig el lehet lenni, mert rejtett finomságaihoz kell idő.

A lemezborító most is a korábban megszokottaknak megfelően letisztult és egyszerű. Mégis kiválóan illik a lemezanyaghoz. 
Nálam sokat fog még pörögni, ez biztos.
Matyas_Attila_Karma_2015
Kiadó:
Stílus:
rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.01: Szép emlék leszel
2.02: Annyi minden volna még
3.03: Ahogy senkit
4.04: Velem maradnál
5.05: Te vagy az
6.06: Bye, bye, bye
7.07: Örökre Szólt
8.08: Várnak rád csodák
9.09: Nem múlik el
10.10: Ez a karmám
Írta:
9000Sanyi
2015. szeptember 26., szombat, 14:11
Facebook:
Mátyás Attila - Lélegzet (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 20., hétfő, 17:53
Sex Action - Olaj a tűzre (2013)
Kritika, 9000Sanyi @ 2013. június 11., kedd, 16:18
F.O.System - Deluxe Remaster Box (2012)
Kritika, 9000Sanyi @ 2012. november 19., hétfő, 23:07
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.024 seconds to render