NGC Prod.
Metallica
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1981
Származás:
Amerikai Egyesült Államok (USA)
San Francisco, CA
Aktuális felállás:
James Hetfield
vokál
Kirk Hammett
gitár
Lars Ulrich
dob
Robert Trujillo
basszus
Aktuális kiadó:
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További képek:
Metallica
Metallica
Metallica
Metallica
Metallica
Rögzítette:
thomas lord
2004. szeptember 1., szerda
Utolsó módosítás:
thomas lord
2017. július 30., vasárnap, 10:25
Szerkesztés:
szerkesztes
Metallica
Ez a történet iskolapéldája az éhség, a szenvedély és az idő tökéletes egybeesésének. Az a fajta találkozás, ami ha 30 évenként egyszer fordul elő, és 500 oldalnál többet tenne ki teljes valójában.
Metallica. Ma már jól ismert név. A hetedik legsikeresebb zenei vállalkozás az amerikai történelemben.
Ki gondolt volna erre 1981. október 28-án, amikor Lars Ulrich /dobos/ visszavonhatatlan ajánlatot tett James Hetfieldnek /gitár, ének/: 'Van egy helyem a bandám számára Brian Slagel új Metal Blade-jén...'
Valójában Larsnak akkor még nem volt bandája, amikor James betársult mellé. Ők ketten vették fel az első számokat, egy olcsó magnóval, amiken James énekelt, ritmus és basszus-gitáron játszott, Lars pedig kötelességtudóan, beült a dobok mögé, segített a zenei szervezés terén, és felvállalta a menedzser szerepét. Ron McGovert, Hetfield barátját és lakótársát rádumálták, hogy fogja maga elé a basszus-gitárt, Dave Mustaine pedig vállalta a gitárszólókat.
A csapat végül Ron Quintana javaslatára felvette a Metallica nevet, és Los Angeles környékén előzenekaraként nyomult olyan bandáknak mint a Saxon. Eközben kirukkoltak egy kiforrott demoval 'No Life Til Leather' címen, ami végigsüvített a metal-underground körein, és pillanatok alatt keresetté vált Friso és New York szerte.
A Metallica két show-val állt Frisco elé és úgy vélték az ottani közönség sokkal őszintébb és barátságosabb mint L.A. "és itt látható.." népessége. Az akkor feltört Trauma nevű bandát, de elsősorban a basszus-gitárosukat Cliff Burtont is levették a lábukról, s mivel Cliff nem volt hajlandó Dél-Kaliforniába költözni, a Metallica számára ez elég indok volt arra, hogy Bay Area-ra fókuszálódjon, s ide tegye át székhelyét. Ezután már Cliff is csatlakozott hozzájuk.
Eközben New Yorkban egy NLTL másolat eljutott Jon Zazula lemezboltjába is, amit találóan Metal-Heaven-nek /metál-menyország/ hívtak. Zazula könnyedén vette rá a csapatot, hogy menjenek át a keleti partra néhány show és egy album erejéig. A banda egy lopott U-Haul-on küzdötte el magát New Yorkig. Ez idő alatt derült ki Dave Mustainről, hogy még az egyébként laza felfogású fickók számára is kezelhetetlen természete van. Ebből kifolyólag érkezésük után néhány héttel csomagolhatott, hogy Mark Whitakker javaslatára egy ottani csapat, a trash irányzatot követő Exodus tagja, Kirk Hammett lépjen a helyére. Két telefonhívás, és egy repülőúttal később, 1983. április 1-jétől pedig Kirk Hammett hivatalosan is a Metallica tagja lett.
Az 1983-as év vége felé piacra dobták a banda első albumát 'Kill'Em All' címen, amit vad koncertsorozat követett az USA-ban és Európában. 1984-ben már Flemming Rassmusten producerrel dolgoztak együtt a Koppenhága-i Sweet Silence Studio-ban, a második albumon. A 'Ride The Lightning' bebizonyította, hogy a Metallica nem csak egynyári zöldség. A szövegek, a zenei megjelenítés fejletsége, a szervezettség és intenzitás miatt a QPrime és az Elektra céltábláira kerültek, és mindkét szerződést 1984 őszére tető alá hozták, amivel világszerte ismertté váltak.
1985-ben ismét stúdióba vonultak és megalkották a 'Master Of Puppets' albumot, amit L.A-ben vettek fel Michael Wagner-rel, és 1986 elején engedtek útjára. Gyors szervezéssel összehoztak egy turnét Ozzy Osbourne-nal, s ez a háttér (plusz a 30 legjobb album közötti helyezés) alapozta meg az ugródeszkát, és a rajongóik szilárd magját. Ami addig csak vérmes álom volt csupán, hirtelen elérhető közelségbe került a megvalósulás rögös útvesztőjében, és a Metallica egyeduralomra törhetett.
De ez a számítás 1986. szeptember 27-én kapta a legmegrázóbb pofont a sorstól. Valahol Svédországban egy átvezetett éjszaka után a banda busza irányíthatatlanná vált, felborult és maga alá temette Cliffet, aki a balesetben életét veszítette. Az Ő befolyása meghatározó volt a csapat zenei fejlődésében. Kombinálta a jamming és kísérletezgetés DIY filozófiáját, egy átható zene-elméleti tudással, amit Hetfield nagyra értékelt, s ezért őt mind zeneileg, mind pedig emberileg is mélyen megrázta Cliff elvesztése. Lehetetlen volt elképzelni a Metallica-t Cliff nélkül, bár ő maga sohasem értékelte nagyra azokat az embereket, akik bedobták a törölközőt. Most, hogy nem volt velük, csak ez a tudat éltette őket, s ez vezetett oda, hogy egy viszonylag rövid, de intenzív gyász után Lars, James és Kirk elhatározták, hogy nem adják fel. Több mint 40 jelentkező közül Jason Newsted-re esett a választás a Michigan-i basszus-gitárosra, aki az arizona-i Flotsam&Jetsam nevű bandát hagyta ott azért, hogy élete nagy lehetőségére tegyen fel mindent. A négyes azonnal turnéra indult, majd kiadtak egy EP-t 'Garage Days Re-Revisited' címen, amit zeneileg nagyrészt Lars garázsában követtek el.
Jasonnal kiegészülve a banda felvette negyedik albumát '...And Justice For All' címen, amit 1988-ban adtak ki. A kirobbanó siker, ami már egy ideje készülőben volt, most végre valósággá válhatott. Az amerikai listákon a hatodik helyen landolt, s bezsebelve egy Grammy jelölést (a legjobb Metál/Hardrock album kategóriában) a csapat lesöpörte az addig élen álló Van Halen-t a színpadról a Monsters of Rock koncertsorozat során, vitorlát bontva a világkörüli turné hajóján. Ez volt az a pont amikor végre beléptek a videóklippek felségterületére, annak ellenére, hogy a 'One' időtartamát tekintve nagyon is kilógott a videoklipp kategóriájából.
A csapat ezután visszatért az utakra, és a világ több pontját érintő turnéba fogott. Az '...And Justice For All' két kislemezt és a csapat első videóját termelte ki.
1991-ben a Metallica kiadta a csak 'Fekete' néven ismert albumot, ami a csúcsra emelte népszerűségüket. Bob Rock, az új producer segítségével ez az album eltért az előzőektől, teljesebb hangzásával, rövidebb dalaival és a korábbitól egyszerűbb előkészítésével. Azonnal világelső lett, heteken át vezetve a listákat, s végül 15 millió példányban kelt el világszerte, kitermelve számtalan kislemezt, és elnyerve a Grammy és az MTV/American Music Awards díjakat. A banda közel három évig turnézott az 'An Evening With Metallica' koncertsorozattal, majd a Guns'N'Roses-zal közösen, és fellépett számtalan fesztiválon is mint főszereplő. 1993 őszén fizikailag és lelkileg teljesen kiütve úgy döntöttek, eltekintve néhány kisebb fellépéstől, megpróbálják behozni a magánéleti lemaradásukat és egy időre visszavonultak.
Közel négy év várakozás előzte meg a következő Metallica albumot. Ez volt a 'Load', amit a The Plant in Sansalito-ban, Kaliforniában vettek fel. A maga 14 számával ez a leghosszabb album amit eleddig kiadtak, és jelentős változást mutatott a csapat részéről. A szintén Bob Rock által világra segített anyag lazára, erőteljesre, és eklektikusra sikerült, hangzásában tömör, ütős volt, jellegét tekintve pedig szinte hivalkodóan szakadt el a 'Fekete' album hangzásvilágától. Olyan sok dal keletkezett ebben az időszakban, hogy az elsőt 1997-ben egy második album is követte, 'ReLoad' címen. A 'Load' turné pedig látványos, jól szervezett, technikailag kiváló, két színpados esemény volt több mint két órás zenei előadással. Bárkinek bármiféle kételye is támadt, az nyomtalanul elpárolgott, és annak ellenére, hogy a 'Load' sohasem tudta túlszárnyalni a 'Black' eladási mutatóit, a maga nemében látványos sikert aratott.
1998-ban összeollózták a B oldalakat és a korábbi két 'Garage Days' alkotásokat, majd a The Plant-ban 11 új számmal együtt megalkották az izgalmas és nyers hangzású dupla CD-s 'Garage Inc.'-t, ami hűen tükrözte a Metallica sikereit, és bebizonyította, hogy a banda szíve még mindig a zenéért dobogott. Ezt tovább tetézte a zeneszerző/karmester Michael Kamen-nel (R.I.P.) közös alkotás, ami a S.F. szimfonikusok révén új dimenziókat nyitott a klasszikus zene számára. Az áprilisban a Berkley Színházban zajlott, két éjszakás előadás minden lehetséges kételyt semmissé redukált, jelentős mérföldkőként emlegetve az együttes történetében. A dalok zenei átszerkesztése, mint pl. a 'Master of Puppets'-é, a zenekari hangszerek számára hatalmas szabadságot és kiteljesedést tett lehetővé, a nagyobb és erőteljesebb hangzás révén. Zeneileg és képileg rögzítve a show-t, a Metallica kiadta az 'S&M' dupla CD-t és DVD-t az 1999-es év végén, újabb jelentős fejezetet nyitva a történetükben.
Metallica - Atlas, Rise!
Metallica - Moth Into Flame
Metallica - Hardwired
Metallica - Hardwired... to Self-Destruct
Metallica - Lords of Summer (First Pass Version)
Metallica - The First 30 Years
Metallica - Quebec Magnetic
Metallica - Lulu
Metallica - Beyond Magnetic
Metallica - Six Feet Down Under
Metallica - Six Feet Down Under Part II
Metallica - Live at Grimey's
Metallica - Français Pour Une Nuit
Metallica - Orgullo, Pasión Y Gloria - Tres Noches En La Ciudad De México
Metallica - The Metallica Collection
Metallica - The Day That Never Comes
Metallica - Making Magnetic
Metallica - The Judas Kiss
Metallica - Cyanide
Metallica - My Apocalypse
Metallica - Death Magnetic
Metallica - Live Earth
Metallica - The Videos 1989-2004
Metallica - The Unnamed Feeling
Metallica - Some Kind of Monster
Metallica - St.Anger
Metallica - Turn The Page
Metallica - Die, Die My Darling
Metallica - Whiskey in the Jar
Metallica - S&M
Metallica - Fuel Part One
Metallica - Better Than You
Metallica - Fuel Part Two
Metallica - Fuel Part Three
Metallica - Fuel
Metallica - The Unforgiven II
Metallica - Garage Inc.
Metallica - The Memory Remains
Metallica - ReLoad
Metallica - Bleeding Me
Metallica - King Nothing
Metallica - Until It Sleeps Part 1
Metallica - Until It Sleeps Part 2
Metallica - Mama Said
Metallica - Mama Said Part One
Metallica - Until It Sleeps
Metallica - Hero of the Day
Metallica - Mandatory Metallica
Metallica - Load
Metallica - Mama Said Part Two
Metallica - Live Shit: Binge and Purge
Metallica - Live At Wembley Stadium
Metallica - Sad But True
Metallica - The Unforgiven
Metallica - Metallica
Metallica - Nothing Else Matters
Metallica - Enter Sandman
Metallica - Wherever I May Roam
Metallica - One
Metallica - ...And Justice For All
Metallica - Harvester Of Sorrow
Metallica - Eye Of The Beholder
Metallica - Garage Days Re-Revisited
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride the lightning
Metallica - Whiplash
Metallica - Creeping Death
Metallica - Jump in the Fire
Metallica - Kill 'em all
Metallica - No Life 'til Leather
  
  
sajtospogi 2009. december 12., szombat, 16:30
sajtospogi
Csatlakozott:
2009. december 12.
Hozzászólások: 1
a MetallicA annyit változott az évek során amennyit a zeneipar megkíván.még mindíg átjár,még mindíg belülről jön,még mindíg az ami!aki nem igazi rajongó,nem érti.
Rajongók
CHAOS ORK Feeliing KataraMoon Lew Sandygirl Freyja Unknownsoldier
Mindenholottlevo Attackmetal roenick WAFFEN SS Horcsaster Kulagép Apacs96
Janika cefoo Cantara P.-MOBIL FAN lostmind17 FesztKoncertBLOG Kittinéni
rico112 Rob RoTTen Sempi Ford Fairlane Erik1993 zolinho Ryah
Sodominator vbalazs Pewoon Spiritulok NEVERGREENFAN kalapacsroland Presz Dávid
szöszmösz ketchup369 nesthor nemesis rDAVE MAJER MARI LACZKÓCZKI ISTVÁN
midnightgirl baathory Kovi Markovics seriakiller lickmyleftball Bosch Warbringer
Maszvidál CCJoco szalanics Spasm bush katz Porce
Avvoltoio rockerlilla1994 NightProwler ways PAGANLORD K_Samu FlyingV
Bobbyking75 bloodbath88 Mechanix ÉnZsu Dajtok Varga Efferus
glenntipton Alvara Otitis Media Hatebreeder Voodoo Child HARD Ragnalorn
Kryswyl HITMAN neirda kissfeco Executionner Metalat blani
Örökmozgó Gabriella Gyöpy Kemény Kati kopaszcsabi stewe AlexG
Gammur oldboy Zombee CrabJamBB FémFaló haragSICK mekong
9000Sanyi      
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.1 seconds to render