Saint Petrol
Greatest Tits (2008)
A budapesti Saint Petrol lemezét különösen vártam. Na nem, mintha korábban bármit is hallottam volna a bandától, de a hírek alapján pont azt a fajta zenét játszák, amit különösen szeretek.
Aztán mikor a csapat jelentkezett a szerkesztőségnél, hogy írjunk a lemezről, le is csaptam a lehetőségre. És milyen jól tettem!

A nem nyeretlen kétévesekből álló ötös olyan zenekarokból lehet ismerős, mint a Fish!, az Insane és a VL45. Ezen zenekarok nevei a klubokból és a nemzetközi underground színtérről is ismerősen csenghetnek. Na, ebben a formációban a srácok a jófajta, zsíros riffek iránti imádatukat élik ki. Szóval a stílust leginkább stoner/doom/southern rock hármas befolyásával kialakult egyvelegként írnám le. Ha zenekarhoz kellene mindenáron hasonlítanom a Saint Petrol zenéjét, mindenképp a Corrosion Of Conformity-t jelölném meg, természetesen annak is a Deliverance-szal kezdődő időszakát. Namármost, ha COC, akkor Down is, ugyebár, de ez azért annyira talán mégsem jellemző.

Már a nyitó Slow Rollin' Wheels is azzal a tipikus, de nekem nagyon is szívemhez nőtt gitárhangzással nyit, hogy rögtön le is vettek a lábamról. Aztán végig a lemez teljes hosszán tudják tartani a színvonalat és fenntartják az érdeklődésemet is. Autózáshoz is kitűnő választás volt, a kellemes, zsíros riffek nem altatják el a figyelmet, de nyilván a nagy amerikai sivatagon keresztül adná az igazi élményt.

A kedvenceim (mert azért mégiscsak vannak, függetlenül az egységesen erős daloktól) a klipesítendő Chemical Addiction, a melankolikus Spitting Out the Past, a remek refrénnel bíró Ghost Town Man, a málházós tempójú Phoenix Has Landed és a két perc alatti Short Drink (a "Devil is a Friend of Mine" refrén milyen király már!).

A lemez amellett, hogy sikerült a stílus határain belül maradva változatos dalokkal megtölteni, elkerüli, hogy klisés legyen, függetlenül attól, hogy azért a műfaj nagyjainak hatása fellelhető. De ez mindenképp pozitívum!

A hangzásra sincs panaszom, persze nyilván lehetett volna még javítani, de így sincs ok szégyenkezésre, autóban, PC hangszórón, hifin vagy fülessel is élmény hallgatni!

A zenészek tudása szintén vitán felül áll. Az alapozást tökéletesen biztosítja Tonya és Kovács Dávid, amire a két gitárosnak (Kovács Krisztián és Bedooo) sikerült változatos dolgokat hozni a vastag riffektől az elszállós cuccokig.
Valahol olvastam, hogy az énektémák kissé egysíkúak, de szerintem ez sem állja meg a helyét. Nyilván a stílus keretein belül nincs szükség pacsirtákra, és Karel, meg az Őt vokálokkal segítő Krisztián azért elég változatos témákat hoz.

A CD kiállítása is igencsak mutatós, Bedooo munkáját dícséri (én mondjuk a dalszövegeket esetleg beletettem volna).
A lemezcím pedig, a szójátékként is felfogható Greatest Tits egyszerűen telitalálat!

Most már csak koncerten kell összefutnunk.
Saint_Petrol_Greatest_Tits_2008
Kiadó:
Stílus:
southern/stoner/ilyesmi
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Slow Rollin' Wheels
2.Ghost Town Man
3.Phoenix Has Landed
4.Skyway Drive
5.Short Drink
6.Another Day
7.Spitting Out the Past
8.Lost in Galaxy7
9.Chemical Addiction
10.Mass
11.Sea of Hidden Fears
Írta:
9000Sanyi
2008. május 8., csütörtök
Facebook:
VL45 - Inside The Dice (2009)
Kritika, 9000Sanyi @ 2009. szeptember 26., szombat, 21:23
Saint Petrol - Not Music Just Rock Ep (2006)
Kritika, NorthWar @ 2006. november 6., hétfő
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render