Pray (2008)
Azt hiszem, a német Crematory megint csak egy olyan csapat, amit nem nagyon kell bemutatnom, ennek ellenére azért lerovom a szokásos kötelező biográfiai köröket. A westhofeni csapat eredetileg Mannheimben alakult 91 végén, egy demót tettek le arra a bizonyos asztalra, majd pedig a debüt anyagjukat, amely nem csak zeneileg tartogatott okos lépéseket, de külsőségek terén is mondhatni gyönyörű termékkel lepték meg a gothic death befogadó tábort. Ez volt a 93-as Transmigration, melynek borítóját Hermann Hoormann festmény díszítette, ahogy a következő korongokét is a sorban; ... Just Dreaming (1994), Illusions (1995), engem ezek a szürrealista lázálmok néhol S. Dali-ra, de alapvetően a Cathedral bookletjeire emlékeztetnek. Sajnos a Crematory idővel nem csak a borítót hagyta el, hanem mondhatni a gyökereiket is…
Nálam valahol a Crematory mindig is összekapcsolódott a szintén német Atrocity-vel, hasonló szférából jöttek (mondjuk az Atrocity inkább death metal volt, mint gothic death – sőt!), s hasonlóan is kurvultak el. Mindketten elkezdték elhagyni a death metal elemeket – az Atrocity-nek ugye volt a Das Ich-hel egy randevúja a Die Liebe, és az is bátran jelenthető ki, hogy mindkét szóban forgó csapat termelt ki nagyon jó elektronikával kevert gothic lemezt, melyben ott lépkedett a háttérben a death metal is, csak a koncepciók és az arányok borultak fel!
Az Atrocity részéről a 2000-res Gemini volt az utolsó olyan lemez, amin sikerült eltalálni a három részre osztott szabályt, s egyik sem a másik rovására, mondhatni egységet kovácsolva zengtek, míg a Crematory esetében ez a szintén 2000-es Believe, amúgy a két zenekar között nem csak ilyen hasonlóságok vannak, valami szerelmi háromszög is volt ott, ami miatt majdnem feloszlás lett, de az ilyesfajta pletykákat hagyjuk meg a lapoknak…
A továbbiakban essék tehát szó, csak a Crematory-ról (bár párhuzamosan az Atrocity is bukja, amit csak lehet), a Pray most februárban jött ki két év hallgatás után, a Massacre Records promói mindig a szívemcsücskét szabdalják apró szeletekre, hiszen se borító, se valós zene. Szinte minden számba elmondja egy hang, hogy mi az, ami szól és ki adta ki és mikor… ez még a jobbik eset, mert munkásságom során találkoztam már olyan Massacre Records kiadvánnyal, ahol még e mellett elsorolt minden dalról valami plusz információt, ilyenkor elhalkult a zene, és nem hogy élvezhetetlen, de egyszerűen hallgathatatlan is volt a promó. Ez esetben azért a „promótálás” nem sikeredett ennyire radikálisra, mindesetre így is idegesítő jelenség!


A hangzás nagyon tiszta, komolyan gyönyörűen szól és erőteljes, izmos benne az agresszió, minden suttogás, zenei kicsengés és hangszer hallatszik és nagyon is a helyén van. Az elektronikus fertőzés pedig repít, dallamos énekkel és hörgéssel felváltva, a szövegek a szokásosak és a zenei megoldások is a pengetudást és hangzást leszámítva is azt adják, amire az az érzésem támad; nagyon jó, nagyon szép, csak kicsit unalmas és mintha ezt már nem először hallanám… A szólók egyedül azok, amik valóban odavannak téve, és egy kicsit a régi időket hozzák vissza, ráfekszenek a dallamokra és együtt szárnyalnak, de a zakatoló váltások és berobbanások, mint előre kiszámíthatóak, és annyira megszokottak, hogy a meglepetés megint csak elmarad. Valójában semmi baj sincs ezzel a lemezzel, csak olyan szükségtelen, de azért kiragadnék pár példát, hogy lássuk, miről is lenne szó.
A kezdő When Darkness Falls eltalált és szépen építkező, ám a dallamos ének és a hörgés váltakozása erősen lerágott csont, ahogy a folytatás is; Left The Ground alapdallamai akár a Rammstein is játszhatná, sőt, a leállós résznél durván On Thorns I Lay érzésem támadt.


Az Alone az első olyan nóta, ami egészen a közepéig a kezdetei időszakokat varázsolták elém, a második fele viszont siralmasan rossz, ahogy a címadó se egy megváltás, egy kis próbálkozás a folk elemekkel, a dallamok a már ezerszer átszűrt Crematory zongorákat adják, pár jó szaggatás akad, de ettől még jelentéktelen, ahogy a Sleeping Solution és a Just Words is. A Burning Bridges próbál energikus lenni, kicsit még progresszív és heavy íze is támad, amit aztán uralni kezd Felix Stass agresszív hörgése. A Have You Ever is egy picit a múltat idézi, a Remember pedig a címével ellentétben egyre populárisabb emészthető jövőt, bár az ipari dobok nagyon eltaláltak, azért ezek többségét a megújult Theatre of Tragedy kissé korábban ellőtte már – s nekik se állt túl jól a kurvulás-kurválkodás. A záró Say Goodbye-ról pedig megint csak az On Thorns I Lay érzés vívódott bennem… tehát a gyökerekből nagyon keveset kaptunk, a jövőből meg nem eleget, a jelen olyan hibrid, ami bár minőségi, mégis paradox módon jelentéktelen és felejthető.


Nem nagyon tudok mit kezdeni a Pray című koronggal, mert nem rossz, sőt, talán még jó is, csak tőlük vártam volna egyedibbet, jobbat, mélyebbet, agresszívebbet s egyben szebbet is. Korántsem tekinthető egy szükségtelen próbálkozásnak, ám az a kérdés logikusan felmerül bennem; vajon kinek van erre szüksége??!...

http://www.crematory.de/

Crematory_Pray_2008
Kiadó:
Stílus:
Elektro-Gothic Death metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.8 / 10
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.When Darkness Falls
2.Left the Ground
3.Alone
4.Pray
5.Sleeping Solution
6.Just Words
7.Burning Bridges
8.Have you Ever
9.Remember
10.Say Goddbye
Írta:
haragSICK
2008. április 24., csütörtök
Facebook:
haragSICK 2008. április 30., szerda, 08:34
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Az elektronika ötvözése a metál zenékbe egy új és remek lehetõség, ahogy írtam is, az arányok eltalálása-megtartása a lényeg, a Believe-n a Crematoriéknak jól sikerült, itt és azóta is elég borzalmasan. Õszinte leszek, én nem lennék rájuk kíváncsi élõben, régen igen, de ma már nem, és a Within Temptation se érdekel igazából soha. Gyakran érzem úgy, hogy ahelyett hogy korrekt lemezeket raknának össze nagy bandák, inkább elkurvulnak (lásd. Paraidse Lost vagy Moonspell - hányszor köpték magukat szembe abba a bizonyos tükörben).
Hogy igény van erre a zenére az 100%, csak az a kérdés, hogy a német arcoknak mi a jobb, ha a régi fanok szeretik õket, vagy a régiek... köszönöm!
volcano 2008. április 29., kedd, 20:40
volcano
Csatlakozott:
2007. november 13.
Hozzászólások: 27
És egyébként jól sikerült a cikk, tetszett.
volcano 2008. április 29., kedd, 20:28
volcano
Csatlakozott:
2007. november 13.
Hozzászólások: 27
A régebbi Crematory-kat én is szeretem, de számomra ez azért érthetetlen hogy, hogy lehet olyan anyagot is Crematory név alatt kiadni, mint a Klagebilder. Az az album nagyon torz elegyítése a stílusoknak, más együttesek is bújtatnak meg elektronikát a zenéjükben, de ez esetben kiabál, hogy mennyire rossz. A Pray pedig valóban másabb bizonyos szempontból, de ettõl még nem tetszik jobban. Biztos, hogy van ennek közönsége, különben nem csinálnák, de azért megnézném, hogy milyen körökben kapnak kedvezõ fogadtatást. Sõt, arra is kiváncsi lennék, hogy koncerten milyen arányban játszanak a régebbi albumokról számokat. Tanulván a hibámból (Within Temptation, január, elképesztõ milyen divatzene lett abból is) megnézném egy koncert elõtt a számok listáját...
haragSICK 2008. április 29., kedd, 08:08
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Mint írtam, akát Rammstein is lehetne a fõvonal, de hidd el a többi dal se ad túl sokat, nekem a korai lemezek nagyon tetszettek, többségét meg is vettem anno, de ezért a korongért 1000 FT-ot nem adnék, a Klagebilder-dért meg még 500-at se!
volcano 2008. április 28., hétfő, 20:36
volcano
Csatlakozott:
2007. november 13.
Hozzászólások: 27
Ez a teafõzõre emlékeztetõ hang nem illik hozzájuk, ráadásul ugyanaz a buta dallam megy alatta végig, egyszerûen idegesítõ.
haragSICK 2008. április 26., szombat, 21:41
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Hát van baja :}

Durván árnyékokuk se egykori önmaguknak, mondjuk ez az album még mindig hallgathatóbb, mint a Klagebilder... ott hirtelen azt hittem rossz korongot raktam be :-p de aztán rákellett eszmélnem, nem, csak ilyen szar.
volcano 2008. április 26., szombat, 21:21
volcano
Csatlakozott:
2007. november 13.
Hozzászólások: 27
Úristen milyen rossz ez a szám (Left The Ground). :/
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.057 seconds to render