North
Ruins (2007)
A North egy újabb érdekes szelete a számunkra kissé idegen amerikai rock/metal (underground) scene-nek, ugyanis meglepően hallgatóbarát módon nyomják az epikusan építkező instrumentális post-rock muzsikájukat szőrös Arizona-i barátaink, némi shoegaze, indie és ambient hatásokkal vegyítve, az pedig külön öröm számomra, hogy a Ruins azon kevés kiadványok egyike, ami egy európai zenéhez szokott fülnek is kellemesen fog csengeni. Ami pedig a zenekar kiadóját illeti, mindössze egy információkban nem éppen gazdag myspace-es oldal az egyetlen lehetőség, hogy az ember tájékozódjon a protezsáltjukról...ez a jelenség is méginkább nyomatékosítja bennünk, hogy amennyire jó zenét játszik a North, egyenes arányosságban pont ugyanannyira ismeretlen is...hiába, amit a vám hoz, bizony elviszi a rév.


Azt már most leszögezem, hogy ez sem az a kiadvány amit az ember bárhol és bármikor meghallgat, s mint ilyen, a legtöbb hasonló zenéhez hasonlóan keményen hangulatfüggő. Ez volt a helyzet a két évvel ezelőtti Siberia c. lemezükkel is, aminél a Ruins messze koncepciózusabb, kiérleltebb, ezeknek köszönhetően pedig elmerengősebb és elgondolkodtatóbb is. Ami a számok felépítését illeti, vannak hosszabbak és rövidebbek is háromtól hat perces hosszúságig, ám általában a teljesen instrumentális megszólaláson kívül a közös pont az egészen lassú kibontakozás, szellős átvezetésekkel amikben hol előbb, hol utóbb, de eljön az érzelmi és metafizikai mélypont, avagy a talajról való feltápászkodás és az antagonisztikus ellentéttel bíró lehangoló reménysugarak élménye... Aki mondjuk képben van a This Will Destroy You-val, a Pirate Ship Quartet-tel vagy az Explosions in the Sky-jal, az nagyjából szerintem be is fogja tudni határolni, hogy miről is van szó pontosan. Az elme kristálytisztán kivehető játékai, az utópisztikus dezintegrálódás lehetősége, és minden olyan, ami az emberiséget a nihilista destruktivitásra sarkallja, ha kell, saját maga ellen is, mely hamvaira hull szét...ebből a szempontból a cím nem kicsit találó. A Black Gate egyszerre tragikus és fájdalmasan szép, tele aggodalommal és kétségekkel, talán rögtön a lemez legerősebb dala. A nyitó szólamok különösen szépek, a súlyosan megszólaló gitár fél perc táján falakat bont, a kezdő dallamokat kapjuk vissza továbbra is, ám iszonyú teherrel a nyakában.. Az Ethereal Uncovering és az Ash a kevésbé finomkodó megoldásokat vonultatja fel brutális és erőszakos riffek formájában, a Nex in March és a Farewell.. ismét a gondolkodóbb oldalát mutatja, lágy akusztikus megoldások, szomorú dallamok és kieletlenség...ám legbelül egy érző valami ami bent marad a zárt ajtók mögött! A szép, ugyanakkor kissé rendhagyó és experimentális zenék kedvelőinek biztos választás a Ruins, abban biztos vagyok...Ehhez azonban az előitéleteket nem árt levetkőzni.


North Myspace

North_Ruins_2007
Kiadó:
Stílus:
Instrumentális Post-Rock
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Black Gate
2.Ethereal Uncovering
3.Ruins
4.Nex In March
5.Ash
6.Farewell When The Road Darkens
Írta:
snecy
2008. március 31., hétfő
Facebook:
North - az új lemez beharangozója
Hír, Lew @ 2016. február 24., szerda, 15:05
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.007 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'lgi1iufmagkg5j69lqn7h1b1h6','','szoveg|s:7:\"NQYTJIT\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:9:\"ulver.php\";lyricsrow|i:1;','18.232.53.185','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1