Hexaeon (2006)
Igaz, hogy a norvég Aeternus Hexaeon albuma annyira nem friss és ropogós, lévén 2006-ban jelent meg, azonban úgy érzem, hogy felettébb agyonhallgatja az írott és a netes sajtó a zenekart, pedig igazán megérdemelnék a nagyobb publicitást. Na majd akkor most!

Szóval amint azt a kis bevezetőben írtam a zenekar norvég, immáron 15. életévében jár és a Hexaeon a Dark Sorcery demo újrakiadását nem számolva már a kilencedik kiadványuk. Igazából engem a banda a Burning The Shroud felhízlalt EP-val fogott meg, aminek a nyitódala durván hat éve úgy vágott pofon, hogy még most is viselem a nyomait. (ergo örök fan lettem) Annyira brutálisan, telten megdörrenő black-death anyaggal az óta sem hozott össze a sors. Ares hangja, pedig szinte minden addigi extrém vokálost abban a pillanatban porig alázott a kis háziversenyemen. Aztán persze megismerkedtem a korábbi anyagaikkal is és rá kellett jönnöm, hogy egy hihetetlenül egyedi, konstans és ultra magas színvonalon alkotó zenekarral hozott össze a sors. A Burning után elvesztettem egy kicsit a fonalat, és igaz, hogy Magyarország kedvenc nyomtatott metalújságjában időről időre az aktuális anyagaikról lehetett egy nyúlfarknyi recenziót olvasni, de egyébként nem sok info jött a zenekar háza tájáról. Most így 2007 végén egy nagy zenerendszerezés alatt találtam újra a zenekarra és gyorsan be is gyűjtöttem az „aktuális” anyagukat, amit meg is osztanék veletek.

Ők maguk Dark Metalként definiálják a stílusukat, ami igazából helyénvaló, hiszen minden munkájukat és összességében a hangzásukat is áthatja egy különleges nem evilági hangulat. Többször is hallottam már, hogy a korai anyagaikon, a Beyond The Wandering Moon-on és az ...and So The Night Became-en hallható epikus dark-black metalnak hátat fordítottak, és inkább a death metal felé mozdultak el, amivel én szívesen vitába szállok. Az igaz, hogy a hat-nyolc perces számokat három-négy perces „szösszenetek” váltották fel, viszont az újabb anyagok sokkal kompaktabbak, megfoghatóbbak, átláthatóbbak már az első pár hallgatás után is. A hosszú számok elmaradásával érzésem szerint nem csorbult az epikus hangulat, ami egy-egy kis külön történetként működő számról átszállt magára a teljes anyagra. Úgy sorjáznak az igazán kiválóan megkomponált tételek egymás után, mintha koncept anyag lenne. Nyílván zeneileg koncept is. Szóval senki ne három-négy perces különálló darákat várjon. Nagyon is egységes és összefogott a végeredmény.

Magukra a számokra és a témákra más szó nem is mondható, mint hogy PAZAR. Az első hangtól az utolsóig mesterfokon megírt minden egyes tétel. Ösztönösen fényévekre kerülik a kliséket és az ezerszer eljátszott témákat. A blackes grindolásokat és a death-es málházásokat, nagyon egyedien szakítják meg egy-egy hangulatos hol keleties, hol nordikus betéttel, megteremtve ezzel a csak az Aeternusra jellemző Dark hangulatot. A hangzás is elég egyedi, sötét tónusú, ami egyrészt betudható a pincemély de mégis kristálytiszta gitárhangzásnak és az ultra natúr minden polírt nélkülöző dobsoundnak. Hallani a leggyorsabb témák alatt is, hogy mindent így játszott fel az arc, ahogy van. Minden egyes ütését „elhiszi” a hallgató, és ez bizony hihetetlenül szimpatikussá teszi őket.

Az Aeternus és a Hexaeon újfent bebizonyítja, hogy az agyon polírozott gépdobos, széttriggerelt műanyag albumok korában még lehet őszintén lelkesedni zenekarok és zenék iránt. Mert itt kézzelfogható a zene mögött maga az ember is. Hallani és érezni lehet a zenészt, az alkotót is, nem csak egy gondosan megrajzolt tervasztalról az üzemben összerakott technikailag kifogástalan, de üres valamit kapunk... Örök kedvenc.
Aeternus_Hexaeon_2006
Kiadó:
Stílus:
Dark Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Darkest Of Mind
2.Godhead Charlatan
3.The 9th Revolution
4.In The 3rd Dwells Oblivion
5.Hexaeon
6.Punished
7.Ageless Void
8.Christbait
9.What I Crave
Írta:
emp
2008. február 27., szerda
Facebook:
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render